miercuri, 29 aprilie 2020

Cabană sau prajitura Carpați


Vă spun cu mâna pe inimă că această prăjitură este preferata familiei, până acum. Este ceva de muncă la ea, nu o să vă mint, însă vă promit că se merită tot efortul. Rețeta am găsit-o la Anyta Cooking. 

Ingrediente :

Blat:
- 1350 grame făină 
- 4 ouă 
- 400 ml lapte
- 300 ml ulei
- 200 grame zahăr 
- un praf de sare
- 1 plic praf de copt

Cremă :
- 400 grame zahăr 
- 12 linguri făină 
- 1.5 l lapte
- 200 grame unt

Glazură:
- 150 grame ciocolată 
- 50 ml lapte
- 10 grame unt

Mixăm ouăle cu zahărul până ce acesta se dizolvă. Adăugăm laptele și uleiul și amestecăm. Punem și făina, un praf de sare, praful de copt și omogenizăm. Frământăm bine aluatul pe un blat înfăinat și îl împărțim în 10 bile egale. 


Întindem fiecare foaie cââât se poate de subțire, într-un dreptunghi de 25x35 cm, și le coacem pe fundul unei tăvi, la 150C, pentru 12 minute. Înainte de a băga la cuptor avem grijă să tăiem excesul de aluat, astfel încât toate foile să fie egale ca mărime. Ele se vor coace foarte frumos. 


Atenție! Foile se întind direct pe hârtie de copt, altfel nu le mai putem dezlipi. Eu fac așa : încep să întind pe un tocător de lemn, când nu mai merge, mut pe o hârtie de copt tăiată la mărimea la care vreau să coc foaia. Pun o altă foaie de copt deasupra și întind până nu mai pot. Când am ajuns la mărimea dorită, înlătur a doua hârtie de copt și tai surplusul de aluat, astfel încât foaia să fie un dreptunghi perfect. Bag la cuptor și mă apuc de următoarea. 


Când foile sunt coapte ne apucăm de cremă. Punem zahărul la caramelizat, amestecând până se topește. Adăugăm făina și amestecăm câteva minute. Adăugăm și laptele și amestecăm la foc mic până se topesc toate bucățile de zahăr caramelizat. La sfârșit adăugăm și untul, pe care il incorporam in cremă. 


Luăm de pe foc și lăsăm crema să se răcorească puțin. Într-o tavă încăpătoare (de preferat cea pe care am copt foile, să fie pe aceeași mărime) punem folie de plastic și începem să montăm prajitura. Punem prima foaie și 2-3 linguri din crema călduță. 


Repetăm operațiunea până la ultima foaie, pe care o lăsăm fără cremă. Păstrăm o cană de cremă pentru a doua zi. Acoperim cu folia de plastic și băgăm la rece, cu o greutate deasupra, să evităm spatiile goale. 


A doua zi scoatem prăjitura de la rece, înlăturăm folia de plastic și tăiem în 6.



Fiecare bucată de prăjitură o tăiem ca în poză. Pentru a ne fi mai ușor așezăm bucata de prăjitură pe marginea blatului. 



Montăm cele două triunghiuri astfel încât să formeze o cabană și le lipim cu crema rămasă. 



Topim, într-un vas mic, ciocolata, laptele și untul, le amestecăm și pensulăm cabanele. 


Le băgăm la rece și le feliem când nu mai putem de poftă.. Dacă asta nu e printre cele mai bune prajituri din lume.. Nu stiu care e! 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu