sâmbătă, 29 ianuarie 2022

Pui grecesc

 

 

Azi povestesc încă o rețetă ușoară, rapidă și gustoasă de la Jamie. El o numește, în cartea lui, "pui grecesc minunat.cușcuș cu verdețuri și legume &tzatziki", eu o numesc o perfectă adaptare la ce a scris el. :)

Ingrediente:

Cușcuș

- 1 cană cușcuș

- 2 ardei grași

- 4 cepe verzi

- 1 ardei iute(n-am avut, n-am pus)

- 1/2 legătură de mărar proaspăt(nici d-ăsta n-am avut,deși îl iubesc ca pe ziua de salariu)

- 200 grame mazăre congelată

- 1 mână de măsline

- 2 linguri de ulei de măsline

- 40 grame brânză feta

Pui

- 400 grame piept pui fără piele(2x200)

- 1 linguriță oregano

- 1 lămâie 

- ulei de măsline

Tzatziki

- 1/2 castravete  mare(sau unul mic)

- 250 grame castravete

- 1/2 lămâie 

- 1/2 legătură  mentă proaspătă(zice el, dar nouă nu ne place menta în tzatziki, preferăm usturoiul)


Punem cușcușul într-un castron și îl acoperim cu 2 căni de apă clocotită și un praf de sare. Acoperim.

Pe o foaie de copt punem piepții de pui, presărăm sare, piper, oregano și coajă de lămâie rasă.  Îndoind hârtia, batem puiul cu un făcăleț până ce ajunge la grosimea de 1.5 cm. Îl punem, apoi, în tigaia încinsă, cu 2 linguri de ulei de măsline, întorcându-l după 3,4 minute. Îl prăjim până devine auriu 

Dăm castravetele pe răzătoare. Dacă e castravete mic îi curățăm coaja întâi.  Îl stoarcem de zeamă, îl mutăm într-un castronel și îl combinăm cu iaurtul, zeama de lămâie și sarea . Adăugăm și usturoiul tocat. Amestecăm.

Curățăm ardeii și îi procesăm în robotul de bucătărie alături de ceapa verde și mărar . Întindem compoziția pe o tavă sau un platou.

Adăugăm mazărea la legume(scufundăm, întâi, mazărea congelată, în apă clocotită, câteva minute), tocăm măslinele, le adăugăm și pe ele,și stoarcem lămăia. Turnăm, tot acum,și uleiul de măsline. 

După ce afânăm cușcușul îl punem peste legume și sos, amestecăm și asezonăm după gust.

Feliem puiul și îl așezăm peste cușcuș. Servim cu tzatziki. Sfărâmăm și brânza feta 

Delicios!