miercuri, 22 aprilie 2020

Aluat de pizza


 De fiecare dată când nu avem mâncare în frigider și nu am timp sau chef să gătesc am două opțiuni rapide și gustoase : pizza sau paste. Se fac foarte repede, sunt sățioase, nu necesită ingrediente speciale și, cel mai important, sunt buuuune.

Aluatul ăsta de pizza îl fac dintotdeauna. De obicei folosesc drojdie uscată, însă acum e penurie prin supermarketuri, și am folosit proaspătă. Aluatul a ieșit încă și mai pufos ca de obicei, așa că o să iau serios în considerare să folosesc drojdie proaspătă de acum încolo.

Ingrediente :
- 500 grame făină
- 250 grame apă călduță
- sare
- drojdie uscată (1 plic) sau proaspătă (aproximativ 20 grame)
- 2 linguri ulei (de măsline)
- opțional oregano, praf de usturoi

Treaba stă extrem de simplu. În apa călduță sfărâmăm drojdia și adăugăm 1 linguriță de zahăr. Amestecăm.


Adăugăm acest amestec peste făină și sare și amestecăm până la omogenizare. Tot acum, dacă dorim, adăugăm oregano și /sau praful de usturoi. Când e încorporat tot adăugăm și uleiul și omogenizăm. Lăsăm acoperit, la cald, 30 de minute. 


Între timp, pregătim mezelurile, legumele, cașcavalul și orice mai avem prin frigider și vrem să punem pe pizza.  Noi doar atât aveam, dar data trecută am pus și broccoli, și gem de ceapă caramelizată.. A ieșit nebunie. 


După aproximativ 30 de minute scoatem aluatul

 Și îl frământăm puțin, să iasă aerul.


In funcție de câte pizza vrem să facem și cât de gros vrem blatul, împărțim aluatul. Eu am împărțit în 4.  Începem să întindem


Apoi punem sos de roșii și ingredientele pe care le dorim în pizza. 


Băgăm la cuptorul încins la 220C și lăsăm 10-15 minute, în funcție de grosimea blatului.