marți, 5 mai 2020

Quiche cu praz și somon afumat


Quiche-ul este un alt preparat pe care eu îl ador, din varii motive : nu se face greu, e versatil, poate ține loc și de mic dejun, și de prânz, și de cină, și e foarte, foarte gustos.
Zilele trecute am avut quiche lorraine, așa că de data asta am făcut o combinație de praz cu somon afumat, și a ieșit delicios.

Ingrediente:

Blat

- 300 grame făină
- 150 grame unt, temperatura camerei
- un praf de sare
- 80 ml lapte călduț (sau apă)

Amestecăm făina și sarea cu untul, apoi adăugăm, treptat, laptele cald. Frământăm până obținem un aluat omogen. Dacă mai avem nevoie de 10-20 ml lapte, adăugăm treptat.


Întindem apoi aluatul pe o hârtie de copt, cu ajutorul degetelor, într-o tavă. Eu fac așa: tai hârtia de copt potrivită la diametrul tăvii, o pun pe masă și întind cu făcălețul aluatul cât pot de bine, chiar dacă depășește hârtia de copt. Apoi așez pe tavă și aranjez marginile cu degetele, având grijă să fie întins uniform. Băgăm tava în cuptorul încins la 175C pentru 15 minute, până se coace. 


Compozitie :
- 1 fir praz, curățat, spălat, tăiat
- 150 grame somon afumat, tăiat mic
- 3 ouă
- 350 ml lapte+smântână dulce(200+150)
- 200 grame cașcaval ras(eu am combinat comté cu cheddar, 100 cu 100)
- sare, piper, un praf nucșoară

 Batem ouăle într- un bol și turnăm amestecul de lapte și smântână dulce peste. Adăugăm sarea, piperul și nucșoara și amestecăm.


Călim prazul într-un cub de unt până se înmoaie. Lăsăm deoparte, să se răcească.

Când blatul e copt, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm 10-15 minute să se răcească. Așezăm apoi prazul și somonul, uniform. 


Turnăm amestecul de lapte, smântână dulce și ouă peste, și presărăm cașcavalul uniform. 


 Introducem în cuptor pentru încă 30-35 de minute, până ce quiche ul este auriu.