marți, 28 aprilie 2020

Pasteis de nata




Pasteis de nata reprezintă un desert specific portughez. Dacă ajungi în Portugalia vei găsi micuțele astea la orice colț de stradă, pentru că patiseriile sunt la tot pasul acolo. Deseori le poți găsi alături de alte deserturi, foietaje pufoase, cornuri cu diferite umpluturi, dar si sandwichuri cu bahalao, codul de Atlantic întâlnit la fel de des ca pasteis de nata. 

Ingrediente :
- un aluat de foietaj
- 3 linguri făină 
- 1 1/4 căni lapte
- 1 1/3 căni zahăr 
- 1 baton scorțișoară (eu am pus un praf, nu aveam baton) 
- 2/3 căni apă 
- 1/2 linguriță esență vanilie 
- 6 gălbenușuri, batute 

Amestecăm făina și 1/4 cană de lapte într-un bol

 Într-o crăticioară topim zahărul și apa în care am pus scorțișoara. Nu amestecăm. Dacă avem termometru special, avem grijă să oprim când ajunge la 100C.
Încălzim laptele rămas și îl adăugăm peste amestecul de făină și lapte.
Când siropul e gata, îl turnăm în fir subțire peste lapte și făină.


 Amestecăm bine. Adăugăm și esența de vanilie și gălbenușurile și omogenizăm. Strecurăm amestecul într-un bol, îl acoperim cu folie de plastic și îl lăsăm deoparte. Amestecul e lichid. Nu vă faceți probleme, așa trebuie.
 Desfacem aluatul din pachet

 Începem să îl împăturim strâns, până facem un rulou.


Tăiem feliuțe pe care le așezăm în formele speciale unse cu puțin unt. Adaptăm aluatul la formă, cu ajutorul degetelor, având grijă să lăsăm strat mai gros la margini. 


Când am terminat de pus aluatul în forme, turnăm compoziție în fiecare formă, cam 3/4,nu plin.

Punem formele într-o tavă și băgăm tava în cuptorul încins la maxim. 250C eu. 8-9 minute, până devin aurii. Eu am întors capul 2 minute și unele mi s-au ars, la prima tavă. 🙈




Cam așa stă treaba cu minunățiile astea mici. Spor!