joi, 16 aprilie 2020

Paste de casă cu somon


Îmi plac mult pastele făcute în casă. Da, e puțin mai mult de lucru, iau ceva timp, dar cred că rezultatul e pe măsură. Consistența lor, gustul inconfundabil... nu se compără cu cele cumpărate.
Și pentru că tot avem timp suficient zilele astea, iată ce vă propun:

Ingrediente tagliatelle :
- 3 ouă
- 2 1/2 căni făină
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță praf de usturoi
- 1 lingură apă, dacă e nevoie

Se bat ouăle. Se face o fântână în făina cernută pe un plan drept și se toarnă ouăle. Se adaugă sarea și praful de usturoi și se începe încorporarea ouălor. Cu o furculiță, de preferat. După ce sunt încorporate frământăm bine aluatul, apoi adăugăm uleiul și frământăm iar câteva minute. Acoperim cu folie de plastic și lăsăm aluatul să se odihnească 30 de minute la temperatura camerei.


După cele 30 de minute, împărțim aluatul în 2, să putem lucra mai ușor, și îl întindem foaie subțire. Când am terminat noi treaba e momentul să înceapă să lucreze mașina de paste, dacă avem, așa că le dăm prin mașină, de la grosime mai mare la cea mai subțire, treptat. Dacă nu avem mașină de paste... continuăm la sucitor. 


După ce sunt foarte subțiri le trecem prin cuțitul care le transformă în tagliatelle. 



Când am terminat, le punem la uscat pe un plan infăinat. 


Cât timp pastele se usucă puțin, tăiem o ceapă
 și vreo 300 grame de somon afumat.

Punem la fiert o oală cu apă, în care adăugăm sare. Când apa fierbe punem, încet, pastele. Nu le trebuie mult timp să fie gata, 1-2 minute. Le scoatem într-un vas când sunt fierte. 

Călim ceapa în ulei încins, adăugăm somonul afumat și smântână de gătit, cam 250 ml. Eu am pus și 2-3 linguri de smântână grasă. 


Lăsăm câteva minute, amestecând până se omogenizează, apoi adăugăm pastele scurse de apă 


Potrivim de sare și piper. Gata! Tagliatellele cu somon afumat sunt gata!