duminică, 22 noiembrie 2020

Tartă cu lămâie

 


Nu am avut în plan să scriu rețeta asta, că nu e ceva foarte complex și se și găsește peste tot, asadar nu am făcut nici poze in timpul prepararii,dar, pentru că mi-a fost cerută...there it is. Eu iubesc aroma de lămâie și orice rețetă cu lămâie,  iar pentru tarta asta am făcut o mică improvizație, în sensul în care nu am pus doar lemon curd și bezea,ci am făcut o cremă cu mascarpone și lemon curd, peste care am pus și lemon curd simplu, și apoi bezeaua.

Avem nevoie, așadar, de
- un aluat de tartă (eu am făcut pâte sucrée,  un aluat franțuzesc folosit la prepararea tartelor dulci) care poate fi și cumpărat din supermarket și doar copt acasă. 
- lemon curd, 1 borcan. Rețeta aici.
- 250 grame mascarpone (suplimentar)
- bezea(pentru care avem nevoie de 50 grame albuș,  adica albușul a două oua mici, 40 grame apă și 125 grame zahăr)

Pentru aluat avem nevoie de:

- 110 grame unt, temperatura camerei 
- 80 grame zahar pudră 
- 20 grame pudră migdale 
- 1 ou
- un praf sare
- 200 grame făină 

Batem bine untul cu zahărul pudră, apoi adăugăm oul și sarea și omogenizăm.  Adăugăm și pudra de migdale și făina și formăm un aluat pe care îl punem în folie de plastic și îl băgăm la frigider cel puțin 30 minute. Dacă îl lăsăm mai mult, sau peste noapte, îl scoatem din frigider cu 30 minute înainte de a-l coace.

Eu de obicei fac lemon curd cu o zi înainte,  să nu mă aglomerez cu treaba și să aibă și timp să se răcească bine. 

Când a venit timpul să coacem tarta, întindem aluatul pe o planşă înfăinată și apoi îl așezăm în forma de tartă.  Eu am folosit un cerc de 20 sau 22 cm, așa că mi-a mai rămas aluat și pentru o altă tartă, și o voi folosi mâine cu un raspberry curd.
După ce întindem aluatul în forma de tartă unsă cu puțin unt băgăm la cuptorul încins la 170 grade pentru 20-30 minute,  până ce blatul e auriu și copt uniform. Când e gata îl scoatem și îl lăsăm să se răcească. 

Acum. Rețeta clasică spune că în curdul de lămâie trebuie să punem niște gelatină,  cât e cald încă,  și apoi să il folosim ca atare peste coaja de tartă.  Eu consider însă că e destul de îngroșat și dens încât să nu fie nevoie de gelatină, așa că il las fără, și se feliază foaarte frumos. Totodată,  pentru că îmi place ca tarta să aibă o cremă mai pufoasă și  mai prietenoasa,  amestec 250 grame mascarpone la temperatura camerei cu 3/4 din lemon curd , și ăsta e primul strat pe care îl pun pe tarta răcită.  Al doilea e restul de lemon curd rămas,  pe care il întind frumos pe toată suprafața,  și peste care așez piesa de rezistență, adică bezeaua.

Bezeaua o fac asa: pun albușurile în robotul de bucătărie și le las să aștepte cuminți .
Într-o crăticioară pun zahărul și apa, și le pun pe foc mediu. Când siropul a ajuns la 114 grade,  dau drumul la mixatul albușurilor, la viteză mare.  Când siropul a ajuns la 121 grade Celsius opresc focul și încep să torn siropul peste albușurile care între timp s-au făcut spumă,  fără să opresc robotul. Torn siropul în fir subțire și opresc robotul abia când vasul acestuia s-a racit. Atunci e gata si bezeaua, pe care o pun într-un poş și cu care ornez frumos tarta. După ce am ornat,  fie pun tarta la cuptorul dat pe grătarul de sus(dacă așa s o numi) fie îl ard cu ...ei bine, cu arzătorul ăla special pentru așa ceva. Eu aveam unul mai măricel, era tare bun, dar l-am împrumutat și nu l-am mai văzut,  așa că acum am unul mic cu care îmi fac treaba mai greu,  dar e conștiincios,  măcar  

Gata! Tarta e gata déjà, nu mai trebuie decât să o lăsăm la rece puțin,  să se odihnească și să poată fi feliată mai ușor.  Spor!