vineri, 15 mai 2020

Quiche cu mozzarella și roșii cherry


Am mai scris despre quiche, despre cât de mult îmi place și cât de potrivit îl găsesc pentru cină, prânz, chiar și mic dejun.
De data asta vă prezint o variantă mai fresh, să zicem așa, cu mozzarella și roșii cherry, dar și puțin bacon, că a fost prea mare ispita.

Ingrediente :
- aluat de quiche. Rețeta aici
- 250 grame mozzarella
- 250 grame rosii cherry
- 4 felii de bacon, prăjite crocant
- 1-2 fire ceapă verde, călită
- 2 ouă
- 300 grame lapte+smântână dulce (150+150,dar nu musai)
- 75 grame cașcaval ras

Întindem aluatul și îl coacem după instrucțiuni. Când e gata, îl scoatem și îl lăsăm puțin la răcit.
Pe el așezăm baconul tăiat mic, roșiile, mozzarella, ceapa, câteva frunze de busuioc, și un amestec din ouă, lapte, smântână dulce și sare(și nucșoară, opțional). Deasupra presărăm cașcavalul ras.

Băgăm la cuptorul încins la 175C pentru 30-40 minute, sau până e gata. 







Cartofi copți, cu usturoi și pătrunjel


In mod evident rețeta de azi nu dorește a șoca prin elemente inovatoare, și nici prin tehnici complicate. Nu. Este vorba doar de o idee de garnitură (sau fel principal, de ce nu?) atunci când vreți să faceți altceva.
Și dacă la capitolul inovație nu excelează, la capitolul gust are coroniță și felicitări, pentru că usturoiul, sarea, uleiul și cartofii fondanți sunt un grup cât se poate de omogen. Toate se topesc în gură și lasă un gust nemaipomenit.

Ingrediente :
- cartofi noi(mai mici)
- ulei
- puțină apă
- sare, piper
- 3-4 căței usturoi

Cartofii se spală bine și se pun într-o tavă cu puțin ulei și puțină apă. Se bagă tava în cuptorul încins. Cartofii sunt gata când o furculiță intră în ei cu ușurință. Când se întâmplă asta, îi scoatem din cuptor și îi zdrobim ușor cu o furculiță.


Într-un bol amestecăm usturoiul zdrobit, sare și ulei. 


Împărțim amestecul de ulei și usturoi peste cartofi, cu ajutorul unei linguri, având grijă să punem peste toți cartofii.  Presărăm și niște pătrunjel proaspăt, tocat, și ne bucurăm de un gust absolut minunat. 




Negresă cu jeleu de fructe de pădure


Ieri aveam chef de ceva dulce, dar nu foarte complicat. Ceva rapid și bun. 😁 Probabil vi se întâmplă. Așa că am găsit rețeta asta de negresă, am adaptat-o la dorințele noastre, i-am făcut și niște inserții de jeleu de fructe de pădure, și a ieșit... de n-am cuvinte. Mult peste așteptări. Este pufoasă, gustoasă, aromată... O nebunie. Și se face în câteva minute (eu nu pun și timpul de coacere la socoteală, că ăla nu e munca mea, ci a cuptorului)

Ingrediente :
- 420 grame făină
- 300 grame zahăr
- 120 ml ulei
- 60 grame cacao
- 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
- 2 lingurițe oțet
- 500 ml lapte
- 2 lingurițe esență de vanilie
- un praf de sare

Amestecăm ingredientele uscate într-un bol


Peste ele adăugăm ingredientele lichide și amestecăm bine


Turnăm într-o tavă cu hârtie de copt și băgăm tava în cuptorul încins la 175C pentru 30-40 minute sau până e gata(în funcție de mărimea tăvii, înălțimea prăjiturii variază, și, evident, și timpul de coacere) Verificăm cu o scobitoare. Când iese curată, e gata. 

Eu aveam o cană de suc de fructe de pădure (rămas în urma amestecării, pe foc, a 350 grame fructe de pădure cu 200 grame zahăr, și a trecerii amestecului prin sită). Am înmuiat două foi de gelatină în apă rece și le-am dizolvat în sucul fierbinte de fructe. Jeleul obținut l-am turnat în negresa scoasă din cuptor, în care, în prealabil, făcusem niște găurele cu un băț de frigăruie. 
 A ieșit minunat. Gustul acrișor de fructe echilibrează gustul dulce al negresei.



Vită mongoleză


Nouă ne place foarte mult mâncarea asiatică, probabil că am tot spus asta, și, din când în când, încerc să mai fac câte o rețetă mai altfel decât cele cu care suntem obișnuiți. Această "vită mongoleză" este o adaptare la ceva găsit pe net, așadar, dacă nu o respecta normele, să nu fie cu bănat! 

Ingrediente :
- 800-100 grame carne vită 
- 3-4 morcovi, tăiați bețișoare 
- 1-2 fire ceapă verde, tăiată mic
- 3 ciuperci mari, feliate
- 1/2 cană amidon alimentar 
Pentru sos
- 1/2 cană sos soia
- 3-4 căței usturoi, pasați
- 2 lingurițe ghimbir pudră 
- 1/2 cană apă 
- 1/2 cană zahăr brun

Tăiem vita fâșiuțe mici 


Și o punem într-o pungă. Turnăm amidonul peste și amestecăm bine carnea, astfel încât amidonul să acopere toate bucățile. 


Intr-o tigaie încăpătoare (eu am folosit un wok) încingem ulei și prăjim morcovii. Când sunt gata, îi scoatem pe o farfurie. 


 In aceeași tigaie(dacă mai e nevoie de ulei, adăugăm, deși morcovii nu absorb mult ulei) călim ceapa și ciupercile.


 Când sunt și ele gata, le scoatem alături de morcovi și continuăm prin a prăji carnea, de data asta adăugând, probabil, ulei, pentru că ceapa și ciupercile sunt consumatoare. Important de reținut este că nu prăjim toată carnea deodată, ci în tranșe, pentru a se prăji mai bine.


 Cât carnea se prăjește, amestecăm într-un bol sosul de soia, apa, zahărul, ghimbirul, usturoiul.


 Când e gata carnea, o scoatem alături de legume. Scurgem uleiul rămas din tigaie(fără a curăța resturile de carne) și turnăm sosul. Lăsăm să dea în clocot un minut, apoi adăugăm carnea și legumele și amestecăm.


Oprim focul. Servim cu alune măcinate, susan și ceapă verde. Dacă nu e cea mai delicioasă mâncare, nu-mi mai spuneți mie pe nume!