marți, 6 octombrie 2020

Brioșe cu zmeură și lămâie

 


Pentru că m-am obișnuit să fac mereu ceva dulce în casă,  mai ales pentru pachetul pentru școală sau pentru masa de seară, cu un pahar cu lapte, caut rețete rapide și spornice, să nu pierd mult timp lângă cuptor. Printre rețetele astea se află și brioșele cu zmeură și lămâie, care sunt fine,pufoase și nu foarte dulci. Dacă le doriți mai dulci măriți cantitatea de zahăr sau presărați puțin zahăr deasupra,cum am făcut eu azi.

Ingrediente:
- 250 grame făină 
- 70 grame zahăr (sau mai mult)
- 1 1/2 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 2 ouă 
- 90 ml smântână sau iaurt grecesc
- coaja de la o lamaie, rasă 
- 60 ml zeamă lămâie 
- 120 ml ulei
- 100 grame zmeură (dacă folosiți congelată lăsați-o puțin la temperatura camerei înainte de a o amesteca în compoziție)

Într-un bol amestecăm făina, zahărul, praful de copt și bicarbonatul.  În alt bol mixăm ingredientele umede: ouă,  iaurt, zeamă de lamaie,ulei și coaja de lămâie.  Adăugăm încet ingredientele uscate peste  cele umede și amestecăm ușor.  Când sunt omogenizate turnăm şi zmeura, amestecând ușor cu spatula.

Împărțim compoziția în forme, presărăm zahăr (opțional) și introducem în cuptorul încins la 175 de grade pentru aproximativ 15 minute, până devin aurii. 












Madlene cu usturoi și parmezan

 


Nouă ne plac madlenele foarte mult, însă până acum nu făcusem decât dulci.  Când am gasit pe undeva rețeta asta, și am văzut că are și usturoi...am știut că, în tăcere, mă roagă să o încerc.  Madlenele sunt pufoase,aromate,merg la toate ocaziile la care m-aș putea gândi acum(bine,poate nu la meniul de nuntă, mno) așa că le recomand din suflet. Bonus: se fac ușor!


Ingrediente:
- 3 oua
- 20 grame zahăr 
- 150 grame făină 
- 2 lingurițe praf de copt
- 50 grame parmezan ras
- 1 lingură usturoi pudră 
- 50 grame unt topit
- 100 grame iaurt 

Pentru uns madlenele:
- 2 linguri unt
- 2 căței usturoi
- 1 lingură pătrunjel, taiat mărunt 

Amestecăm, într-un bol, făina,  parmezanul, sarea, pudra de usturoi și praful de copt.


Într-un bol separat mixăm ouăle și zahărul până devin pufoase și se deschid la culoare. Adăugăm untul topit și iaurtul, și amestecăm.



Adăugăm ingredientele uscate peste ouă și omogenizăm cu o spatulă. 



Lăsăm amestecul să se odihnească 20 de minute.

Între timp, zdrobim usturoiul și îl călim în unt. Când e gata, oprim focul și adăugăm pătrunjelul tocat.

Punem aluatul de madlene în forme(dacă nu sunt de silicon ungem formele cu unt și tapetăm cu făină) și, cu o pensulă înmuiată în iaurt, omogenizăm compoziția. 


Introducem la cuptorul încins la 175 de grade pentru aproximativ 10 minute (până devin aurii pe margini). Scoatem din forme și  ungem madlenele cu sosul de usturoi.