vineri, 27 martie 2020

Empanadas

Azi am făcut empanadas, pentru că suntem fani mâncare mexicană, latino-americană sau cărei bucătării i-o aparține. Nu se fac greu, dar trebuie răbdare, pentru că necesită timp.

Ingrediente :
Aluat
- 3 căni făină
- 1 praf sare
- 170 grame unt rece, tăiat cubulețe
- 1ou
- 1/2-1 cană apa.

In robotul de bucătărie amestecăm făina cu sarea, apoi adăugăm untul tăiat cubulețe și apăsăm pe "pulse" de câteva ori, până ce amestecul devine nisipos.

 Adăugăm oul bătut și jumătate de cană de apă (treptat) și amestecăm până ce aluatul începe să se adune laolaltă. Dacă mai e nevoie, mai adăugăm apă. Eu am pus în total vreo 3/4 cană, cred. Transferăm apoi pe o suprafață infainată și frământăm până ce obținem un aluat omogen. Il punem în folie de plastic și îl dăm la rece o oră.

Compoziție :
- 400 grame carne tocată de vită sau porc
- 1/2 ceapă tăiată mic
- 1 cățel usturoi
- sare, piper, boia, cimbru
- o mână de jalapeño tăiat mărunt (sau mai mult, dacă vă ține)
- 150 ml suc de roșii
- 100 ml apă
- 1/2 conservă roșii

Începem prin a încinge puțin ulei în tigaie și a căli ceapa și usturoiul până se înmoaie. Adăugăm carnea tocată și o desfacem încet, la foc mediu, până e aproape gata. Condimentam.
Adăugăm apă și suc de roșii și lăsăm să scadă, amestecând din când în când.

Când e aproape gata adăugăm jalapeño tăiați mărunt și roșiile din conservă, mărunțite și ele, și amestecăm.


Mai lăsăm câteva minute, să scadă, apoi oprim focul.


Când a sosit timpul să scoatem aluatul de la frigider îl intindem în foaie subțire (aproximativ 3 milimetri) și decupăm cercuri cu ajutorul unui cutter sau unui pahar (eu am taiat la diametru de 8 cm).

In centrul cercului punem jumătate de linguriță de amestec de carne și presărăm brânză cheddar.

Nu punem multă compoziție, pentru că se va desface și va curge. Eu am o ustensilă care m-a ajutat să fac empanadas mai repede, dar se pot face și manual, ungem jumătate cu albuș și sigilăm cu furculița.
Când sunt toate gata le ungem cu ou bătut și le dăm la cuptorul încins la 200C pentru aproximativ 20 minute sau până devin aurii.


Sunt bestiale! Aluatul e fraged, compoziția e delicioasă și suculentă, cașcavalul topit e o nebunie!