sâmbătă, 31 octombrie 2020

Tzatziki

 


Am realizat azi, în timp ce făceam pentru a 87561-a oară tzatziki, că eu nu am pus niciodata rețeta pe blog . Habar n-am cum s-a întâmplat o asemenea nedreptate,dar astăzi o remediez negreșit  

Mare filozofie nu e, și nici ingredientele nu sunt cântărite sau măsurate, pentru că fiecare om are gusturile lui, iar acest sos cu siguranță este genul care se face după gust . Important este ca iaurtul să fie de calitate, dacă se poate grecesc, e minunat, dacă nu, cât mai gras.  Îmi amintesc acum ani buni,când organizam mese la noi acasă și lăsam iaurtul la scurs, peste noapte,  într-un tifon,  pentru a îndepărta zeama, că pe atunci nu se găsea iaurt grecesc și trebuia să ne descurcăm.  :) Vremuri de demult apuse, la fel ca tinerețea mea și a celor care participau la petrecerile alea. :)))

Revenind la oile noastre grecești, știu că sunt și rețete cu mărar, sau,  mai rău, cu castraveți murați, dar eu așa o știu de la mama Grecie, așa o fac de ani de zile, așa mâncăm, fără plângeri până acum 

Ingrediente:
-500 grame iaurt grecesc 
- 1 castravete mare(sau 5 mici, curățați de coajă)
- usturoi 
- zeamă de lămâie 
- sare 
- ulei de măsline 

Castravetele se dă prin răzătoare, apoi se scurge bine , de 2-3 ori, până nu mai are apă deloc (mă rog, aproape deloc, că nu suntem Superman) 
Într-un bol se pune iaurtul și se adaugă usturoiul pisat. Eu am pus 2 căței,  dar dacă vă place mai iute...feel free 


Se adaugă apoi castravetele,  zeama de lămâie și sarea, și se amestecă . Eu azi am pus zeama de la vreo jumătate de lămâie, dar depinde mult și de cât de zemoasă e lămâia și de cât de acru preferați. Puneți puțin câte puțin, până ajungeți la gustul dorit .

Se adaugă și o lingură de ulei de măsline și se amestecă bine 


Se potrivește de gust și se servește alături de frigărui de pui, de porc, alături de fructe de mare pané sau pur și simplu cu o felie de pâine.  Poftă bună!










Salată politiki

 


Acum câteva zile am văzut pe Facebook reclama la pita calamar, cu care un restaurant grecesc de foarte departe de noi își atrăgea clienții. 
Cum noi avem un singur restaurant grecesc în oraș și ăla momentan în carantină, ca noi toți,  mi-am propus ca în acest weekend să fac și eu acasă pita calamari, să ne satisfacem pohta ce-am pohtit.
Zis și făcut.  Am intrat pe descrierea produsului, am notat ce componente are și m-am pus pe treabă.  
Prima salată, pe care nu o mai făcusem niciodată, de altfel, este politiki, despre care scriu mai jos, apoi tzatziki, calamarul(eu am pus și caracatiță), sos ladolemono și pita în cauză.  Cam astea ar fi componentele specificate acolo, lângă care noi am pus și niște ceapă , niște roșii și câteva măsline. 

Rețeta este foarte, foarte simplă:

Ingrediente:
- 2 morcovi
- 1 fir țelină apio
- 1 ardei roșu 
- 1 bucată varză 
- suc de lămâie 
- ulei de măsline 
- sare, piper


Am curățat și spălat legumele, apoi le-am dat prin răzătoarea robotului de bucătărie. 


Am adăugat,  după gust,  zeamă de lămâie și ulei de măsline, apoi am pus sare și piper, iar salata a fost gata de adăugat în pita noastră, alături de celelalte bunătăți  .