sâmbătă, 31 octombrie 2020

Tzatziki

 


Am realizat azi, în timp ce făceam pentru a 87561-a oară tzatziki, că eu nu am pus niciodata rețeta pe blog . Habar n-am cum s-a întâmplat o asemenea nedreptate,dar astăzi o remediez negreșit  

Mare filozofie nu e, și nici ingredientele nu sunt cântărite sau măsurate, pentru că fiecare om are gusturile lui, iar acest sos cu siguranță este genul care se face după gust . Important este ca iaurtul să fie de calitate, dacă se poate grecesc, e minunat, dacă nu, cât mai gras.  Îmi amintesc acum ani buni,când organizam mese la noi acasă și lăsam iaurtul la scurs, peste noapte,  într-un tifon,  pentru a îndepărta zeama, că pe atunci nu se găsea iaurt grecesc și trebuia să ne descurcăm.  :) Vremuri de demult apuse, la fel ca tinerețea mea și a celor care participau la petrecerile alea. :)))

Revenind la oile noastre grecești, știu că sunt și rețete cu mărar, sau,  mai rău, cu castraveți murați, dar eu așa o știu de la mama Grecie, așa o fac de ani de zile, așa mâncăm, fără plângeri până acum 

Ingrediente:
-500 grame iaurt grecesc 
- 1 castravete mare(sau 5 mici, curățați de coajă)
- usturoi 
- zeamă de lămâie 
- sare 
- ulei de măsline 

Castravetele se dă prin răzătoare, apoi se scurge bine , de 2-3 ori, până nu mai are apă deloc (mă rog, aproape deloc, că nu suntem Superman) 
Într-un bol se pune iaurtul și se adaugă usturoiul pisat. Eu am pus 2 căței,  dar dacă vă place mai iute...feel free 


Se adaugă apoi castravetele,  zeama de lămâie și sarea, și se amestecă . Eu azi am pus zeama de la vreo jumătate de lămâie, dar depinde mult și de cât de zemoasă e lămâia și de cât de acru preferați. Puneți puțin câte puțin, până ajungeți la gustul dorit .

Se adaugă și o lingură de ulei de măsline și se amestecă bine 


Se potrivește de gust și se servește alături de frigărui de pui, de porc, alături de fructe de mare pané sau pur și simplu cu o felie de pâine.  Poftă bună!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu