marți, 14 aprilie 2020

Tartă cu mere


Tarta asta are cel mai fraged aluat din câte am avut ocazia să întâlnesc. Dacă o să încercați rețeta o să-mi dați dreptate.

Ingrediente :

Aluat :
- 250 grame făină
- 180 grame unt moale
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță zahăr
- 1 gălbenuș
- 50 ml lapte cald

Umplutură :
- 1 kg mere
- 30 grame făină
- 35 grame zahăr
- 1 plic zahăr vanilinat
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1 vârf cuțit nucșoară
- 1 albuș de ou

La multifuncțional amestecăm făina, untul moale, sarea, zahărul, gălbenușul. Apoi adăugăm laptele. Putem frământa aluatul și la mână, desigur. Formăm o bilă, acoperim cu folie și lăsăm o oră la rece.


Între timp, curățăm merele de coajă și de semințe și le tăiem felii. Le putem stropi cu zeamă de lămâie, să nu se înnegrească. 


Amestecăm, separat, faina cu zahărul, zahărul vanilinat, scorțișoara,  nucșoara și se amestecă cu merele.



Scoatem aluatul din frigider și îl întindem în foaie nu foarte subțire (5-6 mm). Așezăm foaia în tavă și tăiem excesul, apoi așezăm merele în tavă.




Din aluatul rămas tăiem niște fâșii, pe care le punem deasupra, apoi ungem tarta cu albușul rămas. Băgăm la cuptorul încins la 180 grade Celsius, 30 de minute sau până ce tarta e frumoasă și aurie.




Pavlova


Mi-au rămas câteva albușuri în frigider, de la o rețetă ce va urma pe blog, așa că m-am hotărât să fac repede o pavlova. Bine, vorba vine, "repede", că ele stau 3 ore la cuptor. Dar munca prestată de mine, efectiv, e aproape inexistentă.

Ingrediente :
- 150 grame albuș
- 150 grame zahăr tos
- 150 grame zahăr pudră.

Am bătut (robotul, de fapt, nu eu) albușurile până s-au înțepenit. Am adăugat zahărul tos și o linguriță de zeamă de lămâie și am dat iar drumul la mixer până ce zahărul s-a dizolvat complet. Putem afla dacă s-a întâmplat asta luând între degete puțină spumă și verificând dacă se mai simte zahărul.


Când nu se mai simte adăugăm și zahărul pudră, pe care îl încorporăm cu o spatulă, ușor. Punem toata bezeaua într-o formă rotundă (fără fund), o aranjăm frumos cu spatula și, când e gata, scoatem forma rotundă. Bezeaua va rămâne frumos aranjată.

Punem la cuptorul încins la aproximativ 90 de grade, pentru 3 ore, plus, minus. Nu deschidem ușa cuptorului primele 60 de minute nici dacă auzim Pavlova că plânge și ne roagă. 


Exteriorul va fi crocant, nu își va schimba culoarea, iar interiorul e moale și pufos. Ornam apoi cu frișcă neîndulcită, bătută până începe să facă moț, și fructe.


Eu am făcut de mai multe ori Pavlova, după diferite rețete, însă această rețetă, pe care am văzut-o pe Savori Urbane, mi se pare cea mai potrivită. Pavlova a ieșit pur și simplu perfectă!