duminică, 10 mai 2020

Garganelli de casă cu ciuperci și pancetta


Azi am făcut iar paste, în primul rând pentru că, după cum am mai spus, iubesc gustul pastelor făcute în casă, și apoi pentru că voiam să-mi folosesc iar ustensila pentru gnocchi.😁
Am drum lung până să stăpânesc arta pastelor, lung de tot, însă îmi place să încerc și sunt foarte încântată când rezultatul e pe placul tuturor. Azi, de exemplu, mâncam, și parcă eram în Italia, la un restaurant cu specific local. Dar destulă vorbărie. Iată cum am procedat:

Ingrediente:
- 50 grame mălai
- 250 grame făină
- 3 ouă

Am format un aluat pe care l-am frământat cât am putut de bine. L-am lăsat puțin să se odihnească, părea obosit. Eu sigur eram.
In timp ce el se odihnea, pregătit următoarele :

- 1 ceapă tăiată mărunt
- 2 căței usturoi, tăiați mărunt
- 4 ciuperci mari, tăiate felii
- o conservă roșii pasate
- 1 pahar vin alb, sec
- 200 grame pancetta, tăiată mic
- 1 pahar apă minerală (opțional)

Am întins aluatul de paste subțire de tot, l-am dat prin mașină, apoi l-am tăiat pătrate de 5 cm.


Fiecare pătrat l-am pus pe bețișorul special și prin grătarelul special. 


Am terminat toate pătrățelele de paste și am lăsat garganelli pe masa de lucru, să se usuce puțin. 

In timp ce am pus o oală cu apă cu sare la fiert, pentru paste, am călit ceapa și usturoiul într-un cub de unt și o lingură, două, de ulei.


Am văzut recent o șmecherie pe net, de la o italiancă bătrână, care punea apă minerală peste ceapă, să nu se innegrească. Ceapa, nu italianca. Eu puneam apă plată de obicei(mă rog, de la robinet) așa că azi am încercat șmecheria și cred că a și mers. Cred, pentru că am pus ceapă roșie, și oricum se vede mai greu. Dar de înnegrit nu s-a înnegrit. 


Când ceapa e gata adaug ciupercile și călesc până sunt gata. Mie imi plac mai spre crud, așa că nu le-am lăsat mult. În același timp am pus și vinul, și am așteptat să se reducă. 



Când ciupercile sunt aproape gata și vinul aproape evaporat, adăugăm pancetta și călim puțin. 


După câteva minute turnăm și conserva de roșii pasate și adăugăm și puțină apă în care au fiert pastele. 


Amestecăm, potrivim de gust(sare, piper) și adăugăm pastele scurse, care între timp au fiert câteva minute în apa sărată. 
Amestecăm și oprim focul. Servim cu parmezan și puțin busuioc. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu