duminică, 14 aprilie 2013

Cozonac pufos

Hai ca incet-incet ne apropiem de Paste,asa ca o sa incerc sa pun cateva retete potrivite pentru masa incarcata pe care de abia o astept(am).:) Apropo, dupa reteta asta o sa urmeze doua retete mega sanatoase si de post(inca nu imi vine sa cred ca mai fac si din astea :)) ) asa ca cei ce tin post sa fie pe receptie! (mai ales prietena mea Mari, ei i le dedic,cu drag :) ). Dar pana acolo, astazi va propun o reteta de cozonac pe care am "mostenit-o" si eu la randul meu, si de care sunt foaarte multumita. e foarte foarte pufos, de gustos nu mai zic,si nu stiu, nu a apucat niciodata a doua zi, mititelul(ca eu fac doar cate unul), dar cred ca s-ar mentine destul de bine si in timp. Fara alte menajamente, doamnelor si domnilor, ta-daa!! (dupa ce o sa scriu si doua vorbe in engleza, si cam atat,ca deocamdata nu traduc reteta asta)

P.S. Scuze pentru poze,sunt mai uratele ca de obicei,insa sunt facute acum muult timp,si  nu am mai avut timp sa le refac.Promit sa revin cu poze mai frumusele dupa Paste! :)

Because today's recipe is a Romanian traditional one, and because I don't know how many of you, the ones that are reading my blog, would be interested in this recipe, I won't post this today in English, but if anyone likes the pictures and would like to try it(it's delicious, btw :) ), just let me know and you'll have it in no time! :) Thank you! :*

 
 
 
Ingrediente pentru 2 cozonaci:
-1 kg faina
-2 cuburi mai mari de drojdie
-4 oua
-1 cana zahar
-1/2 l lapte
-200 grame margarina
-50 grame margarina solida pentru uns
-2-3 linguri cacao
-esenta vanilie, rom, stafide, rahat, nuca..etc
Intr-o parte a unui vas mai mare de plastic se pune faina cernuta . Drojdia se freaca intr-un castron mic cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza si se amesteca usor  cu 150 ml lapte caldut. Se toarna acest amestec in marginea goala a ligheanului si se amesteca impreuna cu putina faina din dreptul sau pana capata consistenta unei smantani mai groase. Se lasa 15 minute sa creasca.
Intr-un alt vas se amesteca 4 galbenusuri cu 4 lingurite rase de sare. Albusurile se bat spuma intr-un alt recipient. Zaharul se amesteca impreuna cu 150 ml lapte caldut si se adauga si esentele(rom,vanilie,ce preferam). Restul de lapte pana la ½ l se pastreaza caldut.
Dupa cele 15 minute turnam in ligheanul mare si amestecul de lapte cu zahar si mirodenii si restul de lapte cald. Amestecam.
Punem la topit margarina si dupa ce se topeste o racim usor. Ea se va adauga ultima in compozitie.
Incepem sa amestecam bine de tot toate ingredientele(in afara de margarina), insa nu framantam mai mult de 10 minute. Cand e gata adaugam si margarina. Lasam sa creasca aluatul aproximativ o ora intr-un loc caldut(eu las langa calorifer :D ) Ungem tavile cu margarina.

Cand a crescut impartim aluatul in 4 parti egale. Ungem masa cu ulei si mainile la fel si intindem cu palmele un sfert de aluat(de o grosime de aproximativ 5 cm). Presaram cu un amestec  facut dinainte din cacao si  zahar si adaugam stafide, rahat, nuca..dupa pofta. J Rulam.  Repetam operatiunea cu al doilea sul. Le asezam in cruce si le impletim, apoi il punem in tava unsa. Facem la fel pentru al doilea cozonac. Batem un ou si ungem cozonacii. Ii bagam in cuptorul incins. Dupa aproximativ 45 de minute facem testul scobitorii. Ii scoatem din cuptor si asteptam sa se raceasca in forme, ii feliem dupa ce se racesc. Mniam mniam,ce sa mai…
 
 
 
 
 
 
 
 

Un comentariu:

  1. Asta e ala bunu' pe care l-ai adus si la noi? Hai ca de cand astept reteta asta...am bagat si eu un "save".Abea astept sa fac!

    RăspundețiȘtergere