luni, 7 octombrie 2013

Macarons de cirese

Nu stiu de ce dar asa ce mi s-a pus pata pe macarons acum ceva timp..mi se pare mie ca daca locuiesc in Belgia trebuie sa stiu sa ii fac la fix.:)) Nu e ca si cum m-ar verifica cineva, dar in mintea mea s-a inoculat ideea asta. Ca nu voi fi "belgianca" decat atunci cand o sa fac macarons impecabili.:D
Asa ca am incercat multe retete, dintre care am fost multumita maxim de asta. Dar parca nu era indeajuns, m-am tot gandit ca trebuie sa fie mai relaxata treaba, mai cu putine instructiuni.:))
Pana ce am dat de reteta ce urmeaza, de care sunt foaarte multumita si care mi se pare simpla. Bine,ele sunt toate asemanatoare, ca sunt aceleasi ingrediente practic, insa mie mi-au iesit din prima, si mi-as dori sa incercati si voi si sa imi spuneti cum v-au iesit, sa vedem daca avem noroc sau e reteta fara gres.:))
Reteta este pentru macarons de baza, in ceea ce priveste umplutura eu am improvizat ceva de data asta, dar voi puteti folosi orice va place.O sa revin si cu alte retete de macarons cu diverse arome.

Ingrediente:
-115 grame faina de migdale
-230 grame zahar pudra
-15 grame cacao pentru macarons de ciocolata
-144 grame albus de ou la temperatura camerei(eu nu le-am « invechit » de data asta, insa le puteti pastra pana la 3 zile in frigider si scoate in ziua in care vreti sa faceti macarons cu cateva ore inainte pentru a  le aduce la temperatura camerei)
-72 grame zahar tos
-colorant pudra(in functie de nuanta dorita)
 
Mixam pudra de migdale cu zaharul pudra pe « pulse » cam de 10 ori cate o secunda,pana e bine amestecat. Cernem de doua ori amestecul ,avand grija sa trecem si firimiturile mai mari de migdale.
Separat, batem albusurile cu zaharul tos pana stau bat.Incepem treptat, la viteza mica 2-3 minute, apoi la viteza medie si terminam in forta, la viteza mare, inca 2-3 minute. Adaugam colorantul si mai batem la viteza maxima 1 minut.
 
 
Adaugam deodata ingredientele uscate peste albusurile batute bine de tot si incepem « macaronajul » : cu o spatula solida amestecam usor, de jos in sus, pentru a scoate aerul din albusuri.  Dupa vreo 25 de « amestecari » simple, verificam din cand in cand daca toata treaba arata ca o lava(cam asa ar trebui sa fie rezultatul final « lava-like » J ) iar daca nu e inca suficient de fluid, continuam macaronajul pana ce compozitia curge de pe spatula si se reincorporeza in maxim 20 de secunde.
Cand e gata, punem jumatate de compozitie intr-un sac a  poche si formam gramajoare mici(sau mari J) pe o foaie de copt asezata pe o tava rece, la distanta egala intre ele.
 
Pentru inceput recomand ca inainte de operatiunea « macarons » sa pregatiti o foaie alba pe care sa trasati cercuri de marimea dorita, iar foaia respectiva sa o asezati sub foaia de copt pe care formam macarons, avand grija sa o scoateti inainte de a le introduce la cuptor. Astfel va puteti ghida atunci cand formati macarons. Eu asa fac de obicei,de data asta ma grabeam si am facut « la liber », motiv pentru care multi macarons au fost foarte tristi ca nu si-au gasit perechea perfecta. J
Eu cand formez macarons tin poche-ul drept deasupra foii, lasand doar cativa mm intre el si foaie, si se formeza chiar frumos. La fel procedez si la umpluturi.
Pentru a fi siguri ca foaia de copt sta cuminte, putem sa punem in cele patru colturi ale tavii cate o picatura de compozitie intre tava si foaie.
Dupa ce terminam de format macarons din toata compozitia(o sa fie nevoie de doua tavi) batem tava de masa de cateva ori, rotind-o dupa fiecare « tranteala » si lasam 30 de minute la temperatura camerei sa-si revina dupa atata violenta.
Incalzim cuptorul la 150C(300F) si dupa cele 30 de minute de asteptat coacem macarons pe grilajul din mijloc al cuptorului pentru 16 minute, avand grija sa intoarcem tava la jumatatea timpului.
Cand sunt gata, scoatem din cuptor, indepartam de pe tava fierbinte si lasam sa se raceasca cel putin 30 de minute. Indepartam cu grija macarons de pe foaia de copt, umplem cu ce crema ne doreste sufletul si bagam la frigider intr-un recipient inchis ermetic  pentru cel putin 24 de ore(whaaat ?!? ..stiu..dar asa zic expertii ca e cel mai bine, cica asa sunt in deplinatatea  gustaseniei  lor )
 
 
Umplutura de cirese :
-un borcan compot de cirese
-3 pliculete zahar vanilinat(sau cateva linguri de zahar pentru dulceturi,daca aveti)
-2 linguri mascarpone
Super simplu si gustos. Scurgem ciresele de zeama si le punem la fiert cu zaharul. Cand sunt aproape gata le mixam si le mai dam in fiert pana ce zeama a scazut de tot.
Le scoatem de pe foc si le lasam sa se raceasca,iar apoi adaugam doua linguri de mascarpone, pentru o consistenta cremoasa si un gust bun.
 
Lipim macarons cate doi cu crema de cirese intre ei si..asteptam 24 de ore. JPofta buna !
 
 
 
 
 
 

2 comentarii:

  1. Foarte frumoase poze, sunt mandra de tine si de postul asta :)) Super "macaroane"!!

    RăspundețiȘtergere
  2. silvico,sa-ti dea Dumnezeu sanatate cu reteta ta de "macaroane"!! Dupa vreo trei-patru retete incercate si esuate (imi ieseau macaroanele prea lasate, se plosetau,nu cresteau, erau penibile...)zic hai s-o incerc si pe a ta, ca prea e geniala umplutura aia de cirese, si prea arata frumos in poze, basca te-am crezut pe cuvant cand ai zis ca ti-au iesit din prima...Pai sa le vezi si pe ale mele ce mandre cresc la cuptoras, si ce tzeapana si buna e umplutura!!!! DA, mi-au iesit din prima (cu reteta ta, si din a cincea cu alte retete!!) ;) multumesc!!!!!

    RăspundețiȘtergere