vineri, 29 noiembrie 2013

Oua in cuib

Noi in timpul saptamanii nu prea avem timp de mic dejun impreuna, fiecare fiind cu programul lui..Insa in weekend-uri imi place sa pregatesc un mic dejun care merge si de brunch de obicei, si care sa fie putin mai altfel decat obisnuitul sandwich cu sunca si cascaval sau oua sau ce mai mancam in fuga...
Asa ca astazi ca aduc o reteta suuper simpla(pe care evident am completat-o -vezi poza :D ) care este si satioasa si gustoasa.

 
Pentru aceasta reteta de oua, ne trebuie:
- 3 cartofi
-2 oua
-sare,piper
-30 grame unt
-150 ml lapte
-pesmet
-parmezan(optional)
 
Fierbem cartofii cu putina sare, apoi facem un piure, adaugand untul, laptele,si sare si piper dupa gust.
 

Umplem doua forme cu piure si formam, cu ajutorul unei furculite, un cuibusor in mijloc.


Bagam la cuptorul incins la 200C pentru 10 minute. Scoatem din cuptor, spargem cu atentie un ou in fiecare forma, saram, piperam, daca dorim, apoi presaram putin pesmet deasupra.

 
Bagam iar la cuptor pentru 10 minute, iar cand scoatem, putem presara permezan ras deasupra.Servim simplu sau, ca noi, cu ciupercute la gratar, kaiser crocant si un bagel cald!:)Pofta buna!




 

miercuri, 27 noiembrie 2013

Moelleux au chocolat

Cel mai rapid desert ever! Gata in 15 minute(cu timpul de stat la cuptor cu tot).Hai 17, daca nu ne grabim.:D
Bun pentru amatorii de ciocolata(eu am doi in casa si amandoi au fost satisfacuti) dar nu numai. Si de-om pune si o inghetata de vanilie langa,atunci sa te tii!
Tineti minte reteta asta pentru cand va treziti cu musafiri din scurt si nu aveti nimic dulce prin casa!:)

 
Ingrediente:
-4 oua
-75 grame zahar
-55 grame pudra de migdale
-30 grame faina
-100 grame unt
-100 grame ciocolata
 
Incalzim cuptorul la 200C. Ungem cu unt si dam cu faina formele. (4 la numar)
Intr-un bol, amestecam cu telul(sau mixerul) ouale cu zaharul pana ce se albesc. Adaugam pudra de migdale si faina, amestecam iar.
Topim ciocolata cu untul.
 
Turnam peste faina.
 
 Amestecam si turnam in forme.
 
 Bagam la cuptor. Lasam 10-12 minute.
 
 Scoatem usor din forme. Servim cald, cu inghetata,de preferat.Yum yum yumminess!

luni, 25 noiembrie 2013

Whoopies a la greque

V-am zis deja povestea lor si v-am aratat si o reteta dulce. Astazi a venit randul unor whoopie ce merg foarte bine si la o petrecere, dar si fara vreun motiv special, ca gustare sau aperitiv. Ta-daam: Whoopies a la greque! :)

 
 
Ingrediente:
-85 grame unt moale
-120 ml ulei de masline
-2 oua
-250 grame faina
-1 lingurita praf de copt
-1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
-120 ml lapte batut
-40 grame cascaval ras
-50 grame masline
-200 grame branza feta
-1 castravete
-sare,piper
 
Amestecam untul cu 80 ml de ulei, oua, faina, praf de copt si bicarbonat. Asezonam cu sare si piper. Adaugam laptele, cascavalul ras si maslinele maruntite.

 
Punem amestecul intr-un posh(sau o punga mai groasa) si taiem un colt(cam cat un deget de mare).
 
 
Formam gramajoare pe o tava ornata cu hartie de copt, lasand o distanta intre ele. Umezim degetul aratator si turtim ciocul format, aranjand gramajoarele putin, sa fie mai frumusele.
Bagam la cuptorul incalzit la 180C pentru 12 minute. Lasam sa se raceasca.
Intre timp, maruntim branza cu o furculita si turnam putin ulei de masline(2 linguri) si presaram oregano(1-2 lingurite, dupa gust). Amestecam. Taiem castravetele felii subtiri.
Ornam whoopies-urile, asezand pe fiecare jumatate o lingurita plina de branza si una, doua felii de castravete. Acoperim cu cealalta whoopie si gata ! Petrecerea greceasca poate incepe !:)Opa !

sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Pui cu usturoi si rosii

Astazi va supun atentiei un fel de mancare bun si rapid, foaarte gustos datorita usturoiului pe care eu il ador in mancare,si satios datorita pastelor(puteti pune si de-o mamaliguta linistiti, daca nu aveti chef de paste).




Ingrediente:

-6-8 ciocanele(eu am facut la jumatate)

-sare,piper

-3 linguri ulei masline

-1 lingura unt

-1 conserva rosii cubulete

-1 conserva rosii intregi

-2 linguri bulion

-verdeturi :busuioc, patrunjel, rozmarin..

-8 catei usturoi

-paste

-parmezan ras

-1/2 cana vin alb(sau rosu, daca nu aveti)

 

Incalzim cuptorul la 200C. Saram, piperam ciocanelele.

Incalzim o tigaie mare(care merge la cuptor), punem uleiul si untul.
 
Cand s-au incins punem puiul si il prajim pe ambele parti.
 
 
 Dupa ce s-a aurit il scoatem din tigaie. Peste ce a ramas in tigaie turnam vinul si cu o lingura de lemn avemn grija sa luam resturile lipite pe fundul tigaii, amestecandu-le bine.  Lasam pe foc un minut. Adaugam rosiile,cu tot cu sos, si bulionul. Gustam de sare si piper.Aducem la fierbere, apoi oprim focul.
 
 
 Adaugam ierburile, usturoiul zdrobit si puiul. Acoperim cu un capac si punem la cuptorul incins pentru o ora.

Dupa o ora, scoatem de la cuptor si il lasam sa se odihneasca, acoperit. Intre timp fierbem pastele al dente. Cand sunt gata le scurgem de apa.

Verificam sosul de la pui, si daca este prea lichid scoatem puiul si mai fierbem 5-10 minute pana se ingroasa.

Pentru a servi, asezam paste in farfurie, turnam sos, apoi asezam pui peste. Presaram parmezan ras si servim cu bagheta prrroaspata. J Pofta buna va doresc !

 

 

joi, 21 noiembrie 2013

Macarons cu gust de vata de zahar

Astazi ne aducem aminte de copilarie, de gustul de vata de zahar pe care o mancam atunci cand mergeam in Oraselul Copiilor, de iarna, de bucurii, de cadouri...
Treaba frumoasa cu macarons este ca daca ai reteta buna pentru cochilii(si eu o am :D ) e doar o chestie de umplutura...Poate fi dulce, poate fi sarata, poate fi ceva simplu,ca o crema de ciocolata,de exemplu,sau ceva mai complicat, insa important este sa fie :)) Posibilitatile sunt nelimitate, diferenta o face placerea fiecaruia. Si placerea mea a fost de data asta sa le fac de vata de zahar, bineinteles la rugamintile lui Razvan, care deja mi-a dat lista cu ce vrea in continuare in macarons(asteptati-va la macarons cu speculoos, cu fistic, si ceva sarat,chiar daca eu nu sunt mare fan)



 
 
 
Reteta de macarons e aceeasi, o puteti vedea aici.
 
 In schimb, pentru umplutura, am amestecat 250 grame de mascarpone la temperature camerei cu 70 ml de sirop de vata de zahar( daca nu gasiti asa ceva, puteti folosi alt sirop, ce gasiti sau ce va place)

Dupa ce se racesc cochiliile, le umplem cu crema de mascarpone.
Si apoi,stiti regula: la rece cu ele! Sunt mult mai bune a doua zi!

 



 
 
 
 

marți, 19 noiembrie 2013

Omleta cu masline si feta

Astazi va propun o idee de mic dejun. Nu e nimic revolutionar :)) doar o alternativa la omleta clasica, la fel de usor de facut si mult mai gustoasa.
Eu am facut pentru doua personae, pentru ca din 4 oua iese o omleta destul de dolofana, insa voi puteti adapta in functie de cati mancaciosi aveti la masa. Cam doua oua de persoana zic eu ca e tocmai bine.:)




Ingrediente:

-3-4 oua

-5-6 masline, taiate feliute

-50 grame de feta, cubulete

-sare,piper

 

Batem ouale bine si adaugam maslinele si feta.
 
Amestecam usor. Incingem tigaia cu putin ulei si turnam compozitia.Dam focul la mic. Cand e gata pe o parte intoarcem si mai lasam un minut.
 
Scoatem pe farfurie si servim cald,alaturi de o salata.Pofta buna !:)
 
 

duminică, 17 noiembrie 2013

Chec cu portocale si mac

Astazi va prezint din nou un chec buuun si simplu de facut,pe care il fac des, pentru ca e altfel decat checul clasic si aduce un plus de prospetime datorita gustului de portocala.
Are nuca, are mac, are portocala, e dulce si parca ne duce un pic cu gandul la sarbatori..:)

 

 
Ingrediente:
-100 grame unt
-100 grama iaurt
-3 oua
-230 grame faina
-1/2 plic praf de copt
-1 portocala
-1 lingura miere
-60 grame nuci
-2 lingurite mac
-100 grame zahar pudra
 
Frecam untul cu zaharul, apoi adaugam ouale unul cate unul.
 
 
Omogenizam si adaugam coaja si zeama de la portocala, mierea si o lingura de faina.
Incorporam iaurtul, faina, praful de copt, nuca macinata si macul si amestecam usor.
Turnam compozitia intr-o tava de chec(sau alta forma J )tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt(daca folositi o forma de silicon nu mai e nevoie de nimic).
Decoram cu miez de nuca, daca dorim, si presaram zahar pudra.
Dam la cuptorul incins la foc mediu pentru 45 de minute.

joi, 14 noiembrie 2013

Hamburger cu ardei copt si lime

Ne plac mult hamburgerii.Mult.Dar nu prostiile alea de pe la fast food, care atunci cand s-au racit nu mai sunt de mancat. Aia de-s buni chiar si reci. :) Si ce-i mai bun decat un hamburger facut de casa?)bine,multe sunt mai bune, dar de dragul discutiei, o lasam asa :D )
Si pentru ca mi-am luat o carte nuumai si numai cu retete de hamburger, o sa mai vedeti si alte variante la clasicul cheeseburger. Cum ar fi acest hamburger fresh, cu ardei copt si lime, acompaniat de o smantana dulce, pufoasa, tocmai bun pentru o masa copioasa de...alegeti voi ziua!:)

 
Ingrediente:
Pentru 3 hamburgeri:
-1/2 ardei rosu curatat si spalat, taiat cubulete
-2 linguri ulei masline
-200-250 grame carne tocata
-2 lingurite boia dulce
-coaja rasa de la jumatate de lime
-3 linguri de pesmet
-1-2 linguri de ou batut
-1 catel usturoi taiat fin sau zdrobit
-sare,piper
 
Pentru a servi :
-3 bagels sau chifle de hamburger
-o mana de salata taiata mic
-smantana dulce
 
Incalzim cuptorul la 200-250C. Stropim cubuletele de ardei cu ulei de masline si le bagam la cuptorul incins pe o hartie de copt, sarate dupa gust. Le lasam 10 minute, amestecand din cand in cand pentru a ne asigura ca se coc uniform. Scoatem din cuptor si racim.
Pregatim burgerii. Amestecam carnea, boiaua, coaja rasa de lamaie verde, pesmetul, oul, usturoiul si sarea intr-un castron incapator. Adaugam bucatelele de ardei copt si amestecam cu mana pana ce e omogen. Impartim carnea in 3 si formam burgeri. Ii presam bine sa fie uniformi si plati.
 
 
Punem burgerii pe o tava acoperita cu hartie de copt si bagam la cuptorul incins 5-10 minute pe fiecare parte, pana ce sunt facuti.
Taiem chiflele in doua, punem salata, apoi burgerul si acoperim cu o lingura generoasa de smantana dulce batuta. Punem cealalta jumatate de chifla si servim cu felii de lime(sau fara, cum preferam)
 

marți, 12 noiembrie 2013

Bagels

Oohh...bagels...acesti covrigi minunati care merg cu orice: incepand cu simplul unt cu gem pana la diverse combinatii cu somon, prosciutto crudo, salata de pui,peste..cam orice ne dorim putem aseza pe un bagel. Eu am facut in weekend si pentru ca au iesit super(si inca nu vazusem la televizor cum se fac,ceea ce s-a intamplat aseara :) ) i-am folosit si la un hamburger super gustos pe care l-am pregatit in aceeasi zi(reteta in zilele urmatoare).
Se fac usor si ies pufosi si gustosi,deci, ca de obicei, va invit sa incercati cu incredere!:)


 
Ingrediente:
-500 grame faina
-50 grame zahar pudra
-1 galbenus de ou
-30 grame drojdie proaspata
-2 linguri ulei masline
-2 lingurite sare
 
Amestecam faina, zaharul si sarea. Sfaramam drojdia in 250 ml de apa calduta apoi o varsam progresiv in vasul cu faina. Adaugam uleiul si framantam 10 minute pana ce aluatul e omogen si elastic. Lasam 40 de minute acoperit intr-un loc caldut.
Dupa cele 40 de minute mai framantam 10 minute pe un plan infainat sa scoatem bulele formate si formam 12 bule(mie mi-au iesit doar 9,dar mai sanatoase J )pe care le gaurim in mijloc.
 
 
 Eu i-am gaurit cu un capacel si am mai format un pic cu mana, si au iesit ok,insa am vazut aseara la tv ca se introduc doua degete in gaura si se invarte pe masa infainata pentru a largi cam la 5-6 cm,pentru ca la coacere cresc si se micsoreaza in mijloc. Ii punem pe o tava cu hartie de copt si ii mai lasam 15 minute sa se odihneasca.
Intre timp punem o oala cu apa pe foc(eu am pus cu apa simpla dar aseara am vazut ca se pune cu sare,zahar si amidon,parca, sa formeze o crusta frumoasa) iar dupa cele 15 minute de repaos introducem bagels-ii in apa clocotita 1 minut,apoi ii punem pe tava inapoi si ii lasam sa se scurga si raceasca putin.
 
Incalzim cuptorul la 200C. ungem bagels-ii cu galbenus de ou batut si presaram deasupra ce avem la indemana : chimen, susan, mac,etc. Eu am pus susan, ceapa deshidratata si parmezan. Introducem la cuptor 25 de minute.
 
Scoatem, lasam sa se raceasca putin si ii servim cu ce ne doreste inima(chiar si simpli sunt minunati)