marți, 31 martie 2020

Tocăniță de cartofi


De obicei fac tocănița asta și cu ceva cârnați afumați, dar acum nu am avut la îndemână (it's corona time) așa că am lăsat-o de post.

Ingrediente :
- 2 cepe medii, tocate mărunt
- 3 căței de usturoi, zdrobiți
- 1 kg de cartofi (plus/minus), tăiați cubulețe
- sare, piper, boia, foi de dafin
- pătrunjel sau mărar
- 1 lingură bulion
- opțional : 1 ardei tăiat mărunt, pastă de ardei iute, fulgi de chilli.

Încingem ulei într-o tigaie și călim ceapa și usturoiul până se înmoaie


 Când ceapa s-a înmuiat adăugăm boia, sare, piper, apă fierbinte, cam jumătate de litru, apoi cartofii tăiați. Apa trebuie să acopere cartofii, deci, dacă mai e nevoie, mai adăugați.



De aici, treaba e simplă. Lăsăm cartofii să fiarbă, la foc mediu, după ce adăugăm și 1-2 foi de dafin, până sunt gata, adică până trece furculița prin ei. Când sunt gata, facem, daca vrem ca sosul să fie mai gros, următoarea șmecherie pe care am văzut-o și eu recent pe net :scoatem, într-un bol mic, câțiva cartofi, pe care ii zdrobim cu furculița și îi amestecăm cu bulionul.



Turnăm, apoi, acest amestec în tocăniță, și amestecăm. Când e gata oprim focul și adăugăm pătrunjelul sau mărarul tocat. (mereu mărar, eu). Servim cu murături. O minunăție!




duminică, 29 martie 2020

Prăjitură marmorată(cu ciocolată și banane)


Rețeta asta e făcută de Edu, a fost primită ca "temă" la școală. Se face foarte ușor (el are 7 ani, atât de ușor) e delicioasă și nu necesită nici cine știe ce ingrediente speciale. Dat fiind succesul repurtat, m-am gândit că n-ar fi rău să aibă și copiii o rubrică a lor, aici pe blog, cu rețete făcute de ei. Sper să îi conving.

Ingrediente :
- 180 grame făină
- 1 pliculeț praf de copt
- 2 banane făcute piure(sau 150 grame piure mere)
- 125 ml lapte
- 50 ml ulei
- un praf de sare
- 100 grame ciocolată topită

Incingem cuptorul la 180C. Amestecăm TOATE ingredientele, în afară de ciocolata topită.

Împărțim compoziția în 2 părți egale și turnăm ciocolata topită peste una din jumătăți. Amestecăm.


Ungem o tavă cu ulei și tapetăm cu făină și începem să turnăm, alternând, compozițiile. Simplă, cu ciocolată, iar simplă...până se termină.


Băgăm în cuptorul încins și coacem 30 de minute sau până trece testul scobitorii(o scobitoare introdusă în compoziție iese curată)



vineri, 27 martie 2020

Empanadas

Azi am făcut empanadas, pentru că suntem fani mâncare mexicană, latino-americană sau cărei bucătării i-o aparține. Nu se fac greu, dar trebuie răbdare, pentru că necesită timp.

Ingrediente :
Aluat
- 3 căni făină
- 1 praf sare
- 170 grame unt rece, tăiat cubulețe
- 1ou
- 1/2-1 cană apa.

In robotul de bucătărie amestecăm făina cu sarea, apoi adăugăm untul tăiat cubulețe și apăsăm pe "pulse" de câteva ori, până ce amestecul devine nisipos.

 Adăugăm oul bătut și jumătate de cană de apă (treptat) și amestecăm până ce aluatul începe să se adune laolaltă. Dacă mai e nevoie, mai adăugăm apă. Eu am pus în total vreo 3/4 cană, cred. Transferăm apoi pe o suprafață infainată și frământăm până ce obținem un aluat omogen. Il punem în folie de plastic și îl dăm la rece o oră.

Compoziție :
- 400 grame carne tocată de vită sau porc
- 1/2 ceapă tăiată mic
- 1 cățel usturoi
- sare, piper, boia, cimbru
- o mână de jalapeño tăiat mărunt (sau mai mult, dacă vă ține)
- 150 ml suc de roșii
- 100 ml apă
- 1/2 conservă roșii

Începem prin a încinge puțin ulei în tigaie și a căli ceapa și usturoiul până se înmoaie. Adăugăm carnea tocată și o desfacem încet, la foc mediu, până e aproape gata. Condimentam.
Adăugăm apă și suc de roșii și lăsăm să scadă, amestecând din când în când.

Când e aproape gata adăugăm jalapeño tăiați mărunt și roșiile din conservă, mărunțite și ele, și amestecăm.


Mai lăsăm câteva minute, să scadă, apoi oprim focul.


Când a sosit timpul să scoatem aluatul de la frigider îl intindem în foaie subțire (aproximativ 3 milimetri) și decupăm cercuri cu ajutorul unui cutter sau unui pahar (eu am taiat la diametru de 8 cm).

In centrul cercului punem jumătate de linguriță de amestec de carne și presărăm brânză cheddar.

Nu punem multă compoziție, pentru că se va desface și va curge. Eu am o ustensilă care m-a ajutat să fac empanadas mai repede, dar se pot face și manual, ungem jumătate cu albuș și sigilăm cu furculița.
Când sunt toate gata le ungem cu ou bătut și le dăm la cuptorul încins la 200C pentru aproximativ 20 minute sau până devin aurii.


Sunt bestiale! Aluatul e fraged, compoziția e delicioasă și suculentă, cașcavalul topit e o nebunie!



luni, 23 martie 2020

Chec marmorat, cu ciocolată


Rețeta e cea pe care o fac mereu, pentru că nu știu alta mai simplă și mai bună, doar că azi am adăugat și niște cremă de ciocolată cu alune. Am vrut să pun gem, sincer, dar apoi mi-a venit ideea genială să pun ciocolată, pentru că eu nu mănânc ciocolată, și atunci poate îmi cresc șansele să nu îl mănânc pe tot. Pentru acest chec jenant de simplu de făcut dar incredibil de gustos și pufos avem nevoie de:

- 5 ouă
- 1 1/2 cană de zahăr
- 1 1/2 cană făină
- 1/2 cană ulei
- 2 pliculețe zahăr vanilinat
- 1 linguriță esență de rom
- 2 lingurițe cacao
- câteva lingurițe de cremă de ciocolată

Separăm ouăle. Batem băț albușurile cu un praf de sare și cu zahărul. Când sunt tari adăugăm zahărul vanilinat și esența de rom.


Frecăm galbenușurile cu uleiul.


Păstrăm, separat, câteva linguri de albuș, pe care le amestecăm cu cele 2 linguri de cacao 



Turnăm amestecul de gălbenușuri peste albușurile bătute bine și amestecăm cu grijă până ce se omogenizează.
Adăugăm și făina, treptat, și o încorporăm.


 Încingem cuptorul la foc mediu. Într-o formă de chec unsă cu ulei și tapetată cu făină turnăm jumătate din compoziția cu făină. Peste ea turnăm albușul amestecat cu cacao și, cu ajutorul unei scobitori, amestecăm ușor.


 Ceea ce a urmat la mine e opțional. Am pus câteva lingurițe de cremă de ciocolată cu alune(putem pune, la fel de bine, gem)


Punem și restul de compoziție peste, nivelând ușor. 


Băgăm la cuptorul încins, 40-45 minute. Pudrăm cu zahăr. 




sâmbătă, 21 martie 2020

Pretzel umplut cu carne și cheddar


Am văzut zilele trecute pe Food Network cum cineva făcuse un pretzel imens, umplut cu carne și brânză cheddar(care e preferata mea), însă, din păcate, nu am apucat reteta și nici pe site-ul lor nu era. 
Însă nici nu mai conta, că mă hotărâsem să o fac de când am văzut cât de bine arăta, așa că m-am organizat și a ieșit cam ceea ce urmează :

- 650 grame carne tocată (eu am pus de vită, dar se poate folosi și porc, amestec, pui...)
- condimente pentru carne:praf usturoi, sare, piper, paprika, etc
- ceapa uscată (opțional) 
- 200 ml suc de roșii 
- 300 grame cheddar (sau cât vă lasă inima.Cu cât mai mult, cu atât mai bun) 
- 1 ou
- susan

Pentru aluatul de pretzel, am folosit:
- 375 ml apă caldă 
- 30 grame drojdie uscată 
- 1 linguriță sare mare
- 1 lingură zahăr 
- 560 grame făină 
- 1/2 linguriță piper 
- 1/2 linguriță praf de usturoi
- 50 grame parmezan 
- 1 ou

Pentru compoziție, încingem puțin ulei în tigaie și desfacem carnea tocată, până e rumenă bine. Când e aproape gata, adăugăm sare, piper, praf de usturoi, ceapă uscată, paprika și amestecăm. Punem și sucul de roșii, amestecăm și mai lăsăm câteva minute pe foc. Lăsăm să se răcească. 



Pentru aluat, întâi punem drojdia uscată peste apa călduță, amestecăm și lăsăm 10 minute. 
In vasul robotului punem toate ingredientele uscate și le amestecăm câteva secunde. Avem grijă să fie pus cârligul pentru aluat. 


Adăugăm amestecul de drojdie și apă caldă și omogenizăm. Adăugăm și oul și parmezanul și amestecăm iar


Scoatem pe o suprafață înfăinată și frământăm 2-3 minute.


Împărțim în două și rulăm fiecare bucată la o lungime de 30-40 cm pe care o aplatizăm la o lățime de aproximativ 15 cm. 



Împărțim compoziția de carne în două și întindem jumătate peste aluat, apoi presărăm brânza cheddar(tot jumătate din cantitatea totală) 



Închidem, punând întâi o parte peste compoziție, cât de strâns putem fără a forța, apoi a doua parte, sigilând, să nu curgă din compoziție în timpul coacerii. 



Modelăm în formă de pretzel, ungem cu ou bătut și presărăm susan 



Băgăm la cuptorul încins la 210C pentru 12 minute. Din ingredientele de mai sus mi-au ieșit 2 pretzeli maari și buuuni. Sunt buni calzi, sunt buni reci, sunt buni simpli sau cu un sos de smântână. Sunt buni, ce să mai.. 






vineri, 20 martie 2020

Biscuiți cu ovăz (fără coacere)


Astăzi am făcut niște biscuiți care sunt gata în 5 minute. Nu că aveam treabă, sau ceva, dar nu aveam chef de stat mult în bucătărie, și, în plus, băieții adoră rețeta asta.

Avem nevoie de:
- 60 grame unt
- 2 căni zahăr (eu le-am mai zis cești, sunt acele "cups" ce au cam 200 grame sau 250 ml)
- 1/2 cană lapte
- 4 linguri cacao
- 1/2 cană unt de arahide
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 3-3 1/2 căni fulgi de ovăz

Amestecăm, pe foc, untul, zahărul, laptele și cacaua.


 După ce s-au topit și omogenizat, fierbem un minut, apoi adăugăm vanilia și untul de arahide, amestecăm. Oprim focul și adăugăm și fulgii de ovăz. Amestecăm până omogenizăm.




Lăsăm să se răcească puțin, apoi, cu ajutorul lingurii pentru înghețată, formăm biscuiții pe o hârtie de copt.


Ii aplatizăm apoi, încet, și îi lăsăm la rece până se întăresc.


Sunt minunați! Moi în interior, ciocolatoși, consistenți.