Skordalia este o garnitură cu origini grecești, servită de obicei alături de pește prăjit, dar care acompaniază cu succes orice fel de carne. Practic este un piure cu usturoi, sare și ulei de măsline, astea fiind ingredientele cheie.
Pentru o skordalia de succes, avem nevoie de:
- 700 grame cartofi, curățați, spălați și tăiați cubulețe.
- 3 căței de usturoi(eu am pus 4, pentru a potența gustul)
- 1 linguriță de sare
- 175 ml ulei de măsline
- 50 ml oțet de vin alb
- piper
- ceapă verde
- pătrunjel (opțional)
Punem cartofii la fiert, iar când sunt gata îi scoatem, îi scurgem de apă și îi lăsăm 5 minute să se răcorească. Apoi îi zdrobim cu furci, cu topoare, cu ce avem la îndemână.
(eu mi-am cumpărat sculica asta la care muncesc mai mult decât o faceam cu sculica cu care făceam piureul înainte, dar iese mai pufos, măcar)
Cât timp se fierb cartofii, amestecăm usturoiul pisat, uleiul, oțetul, sarea și piperul
și le punem în robot sau blender până devin o emulsie omogenă.
Adăugăm amestecul în cartofii pisați și omogenizam.
Dacă îl doriți mai pufos mai puteți adăuga fie din apa în care au fiert, fie puțin lapte(eu așa am făcut)
Presărăm ceapă verde și pătrunjel(eu am pus chives, că doar asta aveam în casă) și servim cu orice apucăm.. Noi cu gordon bleu și jalapeños pane, umpluți cu brânză.
Hai, că am mâncat și azi! :)