Noi avem o listă cu deserturi preferate, care, evident, se mărește constant, că nu are locuri limitate, iar tortul ăsta de biscuiți doar ce a trecut în clasament. Se face ușor, nu are nevoie de multe ingrediente și e minunat.
Ingrediente :
- 200 grame zahăr
- 60 grame cacao
- 240 ml apă
- 150 grame unt
- 600 grame biscuiți simpli, fără cremă
- 60 grame nuci coapte, mărunțite +încă 50 grame pentru decor
- 60 grame stafide, opțional
- 180 grame ciocolată cu lapte
- 100 ml lapte
- 5 grame gelatină pudră
Amestecăm zahărul, cacaua și apa într-o craticioară.
Punem pe foc și adăugăm și untul, tăiat cubulețe.
Între timp, rupem biscuiții în bucăți mici.
Când s-a topit untul iar zahărul e dizolvat mai lăsăm 1 minut pe foc, să fiarbă, apoi oprim și lăsăm 5 minute deoparte.
Alături de biscuiți punem și cele 60 de grame (sau mai mult, dacă doriți) de nucă și stafidele. Turnăm amestecul lichid și amestecăm cu o spatulă.
Când amestecul e uniform turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt(eu am folosit una rotundă, cu diametrul de 26 cm) și nivelăm cu o lingură, presând ușor, să nu rămână goluri. Băgăm la frigider.
Cât timp tortul stă la rece, încălzim laptele și îl turnăm peste ciocolata ruptă bucăți. Amestecăm. Dizolvăm gelatina în 50 ml de apă rece și o turnăm în amestecul fierbinte de lapte ciocolatos. Lăsăm câteva minute, să se răcorească, și turnăm peste tort. Mai lăsăm la frigider minim 2 ore, apoi ornăm cu nucile rămase. E încă și mai bun a doua zi!