Asa ca am incercat multe retete, dintre care am fost multumita maxim de asta. Dar parca nu era indeajuns, m-am tot gandit ca trebuie sa fie mai relaxata treaba, mai cu putine instructiuni.:))
Pana ce am dat de reteta ce urmeaza, de care sunt foaarte multumita si care mi se pare simpla. Bine,ele sunt toate asemanatoare, ca sunt aceleasi ingrediente practic, insa mie mi-au iesit din prima, si mi-as dori sa incercati si voi si sa imi spuneti cum v-au iesit, sa vedem daca avem noroc sau e reteta fara gres.:))
Reteta este pentru macarons de baza, in ceea ce priveste umplutura eu am improvizat ceva de data asta, dar voi puteti folosi orice va place.O sa revin si cu alte retete de macarons cu diverse arome.
Ingrediente:
-115 grame faina de migdale
-230 grame zahar pudra
-15 grame cacao pentru macarons de
ciocolata
-144 grame albus de ou la temperatura
camerei(eu nu le-am « invechit » de data asta, insa le puteti pastra
pana la 3 zile in frigider si scoate in ziua in care vreti sa faceti macarons
cu cateva ore inainte pentru a le aduce
la temperatura camerei)
-72 grame zahar tos
-colorant pudra(in functie de nuanta
dorita)
Mixam pudra de migdale cu zaharul pudra pe
« pulse » cam de 10 ori cate o secunda,pana e bine amestecat. Cernem
de doua ori amestecul ,avand grija sa trecem si firimiturile mai mari de
migdale.
Separat, batem albusurile cu zaharul tos
pana stau bat.Incepem treptat, la viteza mica 2-3 minute, apoi la viteza medie
si terminam in forta, la viteza mare, inca 2-3 minute. Adaugam colorantul si
mai batem la viteza maxima 1 minut.
Adaugam deodata ingredientele uscate peste
albusurile batute bine de tot si incepem « macaronajul » : cu o
spatula solida amestecam usor, de jos in sus, pentru a scoate aerul din
albusuri. Dupa vreo 25 de
« amestecari » simple, verificam din cand in cand daca toata treaba
arata ca o lava(cam asa ar trebui sa fie rezultatul final
« lava-like » J ) iar daca nu e inca suficient de fluid, continuam macaronajul pana
ce compozitia curge de pe spatula si se reincorporeza in maxim 20 de secunde.
Cand e gata, punem jumatate de compozitie
intr-un sac a poche si formam gramajoare
mici(sau mari J) pe o foaie de copt asezata pe o tava rece, la distanta egala intre
ele.
Pentru inceput recomand ca inainte de operatiunea « macarons »
sa pregatiti o foaie alba pe care sa trasati cercuri de marimea dorita, iar
foaia respectiva sa o asezati sub foaia de copt pe care formam macarons, avand
grija sa o scoateti inainte de a le introduce la cuptor. Astfel va puteti ghida
atunci cand formati macarons. Eu asa fac de obicei,de data asta ma grabeam si
am facut « la liber », motiv pentru care multi macarons au fost foarte
tristi ca nu si-au gasit perechea perfecta. J
Eu cand formez macarons tin poche-ul drept
deasupra foii, lasand doar cativa mm intre el si foaie, si se formeza chiar
frumos. La fel procedez si la umpluturi.
Pentru a fi siguri ca foaia de copt sta
cuminte, putem sa punem in cele patru colturi ale tavii cate o picatura de
compozitie intre tava si foaie.
Dupa ce terminam de format macarons din
toata compozitia(o sa fie nevoie de doua tavi) batem tava de masa de cateva
ori, rotind-o dupa fiecare « tranteala » si lasam 30 de minute la
temperatura camerei sa-si revina dupa atata violenta.
Incalzim cuptorul la 150C(300F) si dupa
cele 30 de minute de asteptat coacem macarons pe grilajul din mijloc al
cuptorului pentru 16 minute, avand grija sa intoarcem tava la jumatatea
timpului.
Cand sunt gata, scoatem din cuptor,
indepartam de pe tava fierbinte si lasam sa se raceasca cel putin 30 de minute.
Indepartam cu grija macarons de pe foaia de copt, umplem cu ce crema ne
doreste sufletul si bagam la frigider intr-un recipient inchis ermetic pentru cel putin 24 de ore(whaaat ?!?
..stiu..dar asa zic expertii ca e cel mai bine, cica asa sunt in deplinatatea gustaseniei lor )
Umplutura de cirese :
-un borcan compot de cirese
-3 pliculete zahar vanilinat(sau cateva
linguri de zahar pentru dulceturi,daca aveti)
-2 linguri mascarpone
Super simplu si gustos. Scurgem ciresele de
zeama si le punem la fiert cu zaharul. Cand sunt aproape gata le mixam si le
mai dam in fiert pana ce zeama a scazut de tot.
Le scoatem de pe foc si le lasam sa se
raceasca,iar apoi adaugam doua linguri de mascarpone, pentru o consistenta
cremoasa si un gust bun.
Lipim macarons cate doi cu crema de cirese intre ei
si..asteptam 24 de ore. JPofta buna !