luni, 22 iunie 2020

Scones cu stafide



Nu mai are rost să îmi declar iar dragostea pentru scones, am zis de câte ori am avut ocazia: îi iubesc. Sărați, dulci, nici nu stiu care îmi plac mai mult. Poate va trebui să mănânc muulți ani de acum încolo, să mă pot decide, cine știe?

Astăzi, însă, o rețetă de scones dulci. Eu am folosit stafide, însă puteți pune merișoare, nuci, pepite de ciocolată, bucățele de fructe confiate, ce vreți. Sau le puteți lăsa simple. Sunt fragede și bune oricum. 

Ingrediente :
- 250 grame făină
- 65 grame zahăr
- 1 lingură praf de copt
- 1/2 linguriță sare
- 85 grame unt rece, tăiat cubulețe
- 120 ml smântână dulce
- 1 ou mare
- 1 linguriță esență de vanilie
- optional:stafide, merișoare, etc(nu foarte multe, 100 grame) 


Într-un bol mare amestecăm făina, zahărul, praful de copt și sarea. Adăugăm untul rece și, ajutându-ne de o furculiță, zdrobim untul, amestecând, până ce compoziția e nisipoasă. 


Separat, amestecăm smântâna dulce, oul și esența de vanilie. Acum e momentul să adăugăm și stafidele, dacă dorim, și să turnăm amestecul lichid peste cel solid. 


Amestecăm până ce obținem un aluat compact, care poate fi, în acest punct, sfărâmicios. 


Transferăm aluatul pe un blat înfăinat și îl mai lucrăm puțin. Formăm un cerc (nu foarte mare) pe care îl tăiem în 8 părți egale.  


Transferăm bucățile pe o tavă cu hârtie de copt și le ungem cu puțină smântână dulce, apoi presarăm zahăr peste. Introducem tava la congelator 10 minute. 


Introducem apoi tava în cuptorul încins la 175-180 grade pentru 12-15 minute, sau până ce devin aurii. 








marți, 9 iunie 2020

Ardei umpluți




Ardeii umpluți sunt, la noi în familie, în top 10. Poate chiar 5. Și pe bună dreptate. Sunt sățiosi, se fac ușor și sunt buuuni de te lingi pe degete.

Ingredientele sunt cam aceleași, cantitățile, zic eu, pot varia în funcție de preferințe. Dacă îmi amintesc corect 😁 eu am pus așa :

- 8 ardei grași
- 700 grame carne tocată (porc și vită, sau doar porc)
- 1 ceapă mare, tocată
- 50 grame orez spălat
- 1 legătură mărar (spălat, tocat)
- sare, piper, boia dulce
- 1 lingură bulion
- 1 ou bătut
- 1 sticlă suc de roșii
- 2 frunze de dafin

Amestecăm carnea tocată cu ceapa, mărarul, bulionul, orezul, boiaua și potrivim de gust cu sare și piper. Da, asta însemnând să gustăm carne crudă. 😁 Nu, nu înseamnă să o și înghițim. 🙈


Ardeii îi spălam, le tăiem căpăcelul și îi curățăm de semințe, apoi îi așezăm, uscați, într-o cratiță încăpătoare



Începem să umplem ardeii cu compoziția de carne, însă nu punem decât vreo 80-90%, pentru că orezul se va umfla după gătire și compoziția va crește în volum. 


După ce ardeii sunt umpluți, turnăm peste ei sucul de roșii și puțină apă și punem și foile de dafin 


Ii punem pe foc(acoperiți) o oră, o oră jumătate, până sunt gata. Dacă mai e nevoie(și va mai fi) completăm cu apă, pe parcurs. 



Ii servim cu iaurt (sau smântână). De-li-cioși!