joi, 17 decembrie 2020

Ou în pâine

 


Habar n-am avut ce titlu să îi pun. Am scris și eu ou în pâine,  că astea sunt ingredientele de bază,  dar gustul poate fi îmbogățit cu orice avem prin frigider. Eu am pus cârnați afumați,  porumb și 3 feluri de cașcaval. 

Întâi am scobit puțin pâinea 



Apoi am pus cârnații afumați 



Cașcaval 



Porumb



Am turnat oul



Si am mai adăugat cașcaval. Am băgat la cuptorul încins pentru 10 minute și prânzul nostru de azi a fost gata.










 

 



 



miercuri, 25 noiembrie 2020

Tartă cu zmeură

 


Multe nu am de scris aici, pentru că este cea mai ușor de făcut tartă din lume. Practic...un aluat de tartă copt frumușel și niște curd deasupra. Plus niște zmeură și răzătură de lămâie, așa,  pentru decor. 

Rețeta pentru coaja de tartă o găsiți aici.


Rețeta pentru curdul de zmeură o găsiți aici.


Apoi le împreunați.  Cu plăcere! :) 











Raspberry curd

 



Iubesc curdul, și până de curând nu făceam decât de lămâie,  pentru că,  după cum v-am mai spus, ador aroma de lămâie în deserturi.  Însa acum câteva zile am găsit niște zmeură frumoasă la Lidl și m-am hotărât să fac o tartă cu raspberry curd, că tot îmi rămăsese aluat de tartă de la cea cu lămâie și bezea.

Ingrediente curd:
- 300 grame zmeură (sau 3 cești)
- 1/2 ceașcă zahăr 
- 1 linguriță răzătură de lămâie 
- 2 linguri zeamă lămâie 
- 2 linguri apă 
- 2 gălbenușuri 
- 2 linguri amidon
- 1 praf de sare
- 1 lingură unt

Punem zmeura spălată (sau decongelată și scursă) într-o crăticioară,  alături de zahăr,  coaja de lămâie, zeama de lămâie și apa.


Fierbem cam 5 minute la foc mic spre mediu, amestecând usor. După 5 minute oprim focul și răcorim puțin.  



Punem apoi compoziția în blender și mixăm bine.  Când e omogen trecem amestecul printr-o sită fină, pentru a înlătura semințele. 




Spălăm și uscăm crăticioara în care am fiert zmeura și zahărul și turnăm amestecul strecurat înapoi în crăticioara curată. Amestecăm, într-un bol mic, gălbenușurile cu amidon și turnăm amestecul peste zmeură, în crăticioară. 



Punem pe foc mic și amestecăm până se îngroașă.
Luăm de pe foc și adăugăm praful de sare și untul, și amestecăm.  Acoperim cu folie de plastic și, când se răcește, transferăm într-un borcan și ținem la frigider până în momentul utilizării. 





duminică, 22 noiembrie 2020

Tartă cu lămâie

 


Nu am avut în plan să scriu rețeta asta, că nu e ceva foarte complex și se și găsește peste tot, asadar nu am făcut nici poze in timpul prepararii,dar, pentru că mi-a fost cerută...there it is. Eu iubesc aroma de lămâie și orice rețetă cu lămâie,  iar pentru tarta asta am făcut o mică improvizație, în sensul în care nu am pus doar lemon curd și bezea,ci am făcut o cremă cu mascarpone și lemon curd, peste care am pus și lemon curd simplu, și apoi bezeaua.

Avem nevoie, așadar, de
- un aluat de tartă (eu am făcut pâte sucrée,  un aluat franțuzesc folosit la prepararea tartelor dulci) care poate fi și cumpărat din supermarket și doar copt acasă. 
- lemon curd, 1 borcan. Rețeta aici.
- 250 grame mascarpone (suplimentar)
- bezea(pentru care avem nevoie de 50 grame albuș,  adica albușul a două oua mici, 40 grame apă și 125 grame zahăr)

Pentru aluat avem nevoie de:

- 110 grame unt, temperatura camerei 
- 80 grame zahar pudră 
- 20 grame pudră migdale 
- 1 ou
- un praf sare
- 200 grame făină 

Batem bine untul cu zahărul pudră, apoi adăugăm oul și sarea și omogenizăm.  Adăugăm și pudra de migdale și făina și formăm un aluat pe care îl punem în folie de plastic și îl băgăm la frigider cel puțin 30 minute. Dacă îl lăsăm mai mult, sau peste noapte, îl scoatem din frigider cu 30 minute înainte de a-l coace.

Eu de obicei fac lemon curd cu o zi înainte,  să nu mă aglomerez cu treaba și să aibă și timp să se răcească bine. 

Când a venit timpul să coacem tarta, întindem aluatul pe o planşă înfăinată și apoi îl așezăm în forma de tartă.  Eu am folosit un cerc de 20 sau 22 cm, așa că mi-a mai rămas aluat și pentru o altă tartă, și o voi folosi mâine cu un raspberry curd.
După ce întindem aluatul în forma de tartă unsă cu puțin unt băgăm la cuptorul încins la 170 grade pentru 20-30 minute,  până ce blatul e auriu și copt uniform. Când e gata îl scoatem și îl lăsăm să se răcească. 

Acum. Rețeta clasică spune că în curdul de lămâie trebuie să punem niște gelatină,  cât e cald încă,  și apoi să il folosim ca atare peste coaja de tartă.  Eu consider însă că e destul de îngroșat și dens încât să nu fie nevoie de gelatină, așa că il las fără, și se feliază foaarte frumos. Totodată,  pentru că îmi place ca tarta să aibă o cremă mai pufoasă și  mai prietenoasa,  amestec 250 grame mascarpone la temperatura camerei cu 3/4 din lemon curd , și ăsta e primul strat pe care îl pun pe tarta răcită.  Al doilea e restul de lemon curd rămas,  pe care il întind frumos pe toată suprafața,  și peste care așez piesa de rezistență, adică bezeaua.

Bezeaua o fac asa: pun albușurile în robotul de bucătărie și le las să aștepte cuminți .
Într-o crăticioară pun zahărul și apa, și le pun pe foc mediu. Când siropul a ajuns la 114 grade,  dau drumul la mixatul albușurilor, la viteză mare.  Când siropul a ajuns la 121 grade Celsius opresc focul și încep să torn siropul peste albușurile care între timp s-au făcut spumă,  fără să opresc robotul. Torn siropul în fir subțire și opresc robotul abia când vasul acestuia s-a racit. Atunci e gata si bezeaua, pe care o pun într-un poş și cu care ornez frumos tarta. După ce am ornat,  fie pun tarta la cuptorul dat pe grătarul de sus(dacă așa s o numi) fie îl ard cu ...ei bine, cu arzătorul ăla special pentru așa ceva. Eu aveam unul mai măricel, era tare bun, dar l-am împrumutat și nu l-am mai văzut,  așa că acum am unul mic cu care îmi fac treaba mai greu,  dar e conștiincios,  măcar  

Gata! Tarta e gata déjà, nu mai trebuie decât să o lăsăm la rece puțin,  să se odihnească și să poată fi feliată mai ușor.  Spor! 












sâmbătă, 31 octombrie 2020

Tzatziki

 


Am realizat azi, în timp ce făceam pentru a 87561-a oară tzatziki, că eu nu am pus niciodata rețeta pe blog . Habar n-am cum s-a întâmplat o asemenea nedreptate,dar astăzi o remediez negreșit  

Mare filozofie nu e, și nici ingredientele nu sunt cântărite sau măsurate, pentru că fiecare om are gusturile lui, iar acest sos cu siguranță este genul care se face după gust . Important este ca iaurtul să fie de calitate, dacă se poate grecesc, e minunat, dacă nu, cât mai gras.  Îmi amintesc acum ani buni,când organizam mese la noi acasă și lăsam iaurtul la scurs, peste noapte,  într-un tifon,  pentru a îndepărta zeama, că pe atunci nu se găsea iaurt grecesc și trebuia să ne descurcăm.  :) Vremuri de demult apuse, la fel ca tinerețea mea și a celor care participau la petrecerile alea. :)))

Revenind la oile noastre grecești, știu că sunt și rețete cu mărar, sau,  mai rău, cu castraveți murați, dar eu așa o știu de la mama Grecie, așa o fac de ani de zile, așa mâncăm, fără plângeri până acum 

Ingrediente:
-500 grame iaurt grecesc 
- 1 castravete mare(sau 5 mici, curățați de coajă)
- usturoi 
- zeamă de lămâie 
- sare 
- ulei de măsline 

Castravetele se dă prin răzătoare, apoi se scurge bine , de 2-3 ori, până nu mai are apă deloc (mă rog, aproape deloc, că nu suntem Superman) 
Într-un bol se pune iaurtul și se adaugă usturoiul pisat. Eu am pus 2 căței,  dar dacă vă place mai iute...feel free 


Se adaugă apoi castravetele,  zeama de lămâie și sarea, și se amestecă . Eu azi am pus zeama de la vreo jumătate de lămâie, dar depinde mult și de cât de zemoasă e lămâia și de cât de acru preferați. Puneți puțin câte puțin, până ajungeți la gustul dorit .

Se adaugă și o lingură de ulei de măsline și se amestecă bine 


Se potrivește de gust și se servește alături de frigărui de pui, de porc, alături de fructe de mare pané sau pur și simplu cu o felie de pâine.  Poftă bună!










Salată politiki

 


Acum câteva zile am văzut pe Facebook reclama la pita calamar, cu care un restaurant grecesc de foarte departe de noi își atrăgea clienții. 
Cum noi avem un singur restaurant grecesc în oraș și ăla momentan în carantină, ca noi toți,  mi-am propus ca în acest weekend să fac și eu acasă pita calamari, să ne satisfacem pohta ce-am pohtit.
Zis și făcut.  Am intrat pe descrierea produsului, am notat ce componente are și m-am pus pe treabă.  
Prima salată, pe care nu o mai făcusem niciodată, de altfel, este politiki, despre care scriu mai jos, apoi tzatziki, calamarul(eu am pus și caracatiță), sos ladolemono și pita în cauză.  Cam astea ar fi componentele specificate acolo, lângă care noi am pus și niște ceapă , niște roșii și câteva măsline. 

Rețeta este foarte, foarte simplă:

Ingrediente:
- 2 morcovi
- 1 fir țelină apio
- 1 ardei roșu 
- 1 bucată varză 
- suc de lămâie 
- ulei de măsline 
- sare, piper


Am curățat și spălat legumele, apoi le-am dat prin răzătoarea robotului de bucătărie. 


Am adăugat,  după gust,  zeamă de lămâie și ulei de măsline, apoi am pus sare și piper, iar salata a fost gata de adăugat în pita noastră, alături de celelalte bunătăți  .






marți, 6 octombrie 2020

Brioșe cu zmeură și lămâie

 


Pentru că m-am obișnuit să fac mereu ceva dulce în casă,  mai ales pentru pachetul pentru școală sau pentru masa de seară, cu un pahar cu lapte, caut rețete rapide și spornice, să nu pierd mult timp lângă cuptor. Printre rețetele astea se află și brioșele cu zmeură și lămâie, care sunt fine,pufoase și nu foarte dulci. Dacă le doriți mai dulci măriți cantitatea de zahăr sau presărați puțin zahăr deasupra,cum am făcut eu azi.

Ingrediente:
- 250 grame făină 
- 70 grame zahăr (sau mai mult)
- 1 1/2 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 2 ouă 
- 90 ml smântână sau iaurt grecesc
- coaja de la o lamaie, rasă 
- 60 ml zeamă lămâie 
- 120 ml ulei
- 100 grame zmeură (dacă folosiți congelată lăsați-o puțin la temperatura camerei înainte de a o amesteca în compoziție)

Într-un bol amestecăm făina, zahărul, praful de copt și bicarbonatul.  În alt bol mixăm ingredientele umede: ouă,  iaurt, zeamă de lamaie,ulei și coaja de lămâie.  Adăugăm încet ingredientele uscate peste  cele umede și amestecăm ușor.  Când sunt omogenizate turnăm şi zmeura, amestecând ușor cu spatula.

Împărțim compoziția în forme, presărăm zahăr (opțional) și introducem în cuptorul încins la 175 de grade pentru aproximativ 15 minute, până devin aurii. 












Madlene cu usturoi și parmezan

 


Nouă ne plac madlenele foarte mult, însă până acum nu făcusem decât dulci.  Când am gasit pe undeva rețeta asta, și am văzut că are și usturoi...am știut că, în tăcere, mă roagă să o încerc.  Madlenele sunt pufoase,aromate,merg la toate ocaziile la care m-aș putea gândi acum(bine,poate nu la meniul de nuntă, mno) așa că le recomand din suflet. Bonus: se fac ușor!


Ingrediente:
- 3 oua
- 20 grame zahăr 
- 150 grame făină 
- 2 lingurițe praf de copt
- 50 grame parmezan ras
- 1 lingură usturoi pudră 
- 50 grame unt topit
- 100 grame iaurt 

Pentru uns madlenele:
- 2 linguri unt
- 2 căței usturoi
- 1 lingură pătrunjel, taiat mărunt 

Amestecăm, într-un bol, făina,  parmezanul, sarea, pudra de usturoi și praful de copt.


Într-un bol separat mixăm ouăle și zahărul până devin pufoase și se deschid la culoare. Adăugăm untul topit și iaurtul, și amestecăm.



Adăugăm ingredientele uscate peste ouă și omogenizăm cu o spatulă. 



Lăsăm amestecul să se odihnească 20 de minute.

Între timp, zdrobim usturoiul și îl călim în unt. Când e gata, oprim focul și adăugăm pătrunjelul tocat.

Punem aluatul de madlene în forme(dacă nu sunt de silicon ungem formele cu unt și tapetăm cu făină) și, cu o pensulă înmuiată în iaurt, omogenizăm compoziția. 


Introducem la cuptorul încins la 175 de grade pentru aproximativ 10 minute (până devin aurii pe margini). Scoatem din forme și  ungem madlenele cu sosul de usturoi. 


















luni, 22 iunie 2020

Scones cu stafide



Nu mai are rost să îmi declar iar dragostea pentru scones, am zis de câte ori am avut ocazia: îi iubesc. Sărați, dulci, nici nu stiu care îmi plac mai mult. Poate va trebui să mănânc muulți ani de acum încolo, să mă pot decide, cine știe?

Astăzi, însă, o rețetă de scones dulci. Eu am folosit stafide, însă puteți pune merișoare, nuci, pepite de ciocolată, bucățele de fructe confiate, ce vreți. Sau le puteți lăsa simple. Sunt fragede și bune oricum. 

Ingrediente :
- 250 grame făină
- 65 grame zahăr
- 1 lingură praf de copt
- 1/2 linguriță sare
- 85 grame unt rece, tăiat cubulețe
- 120 ml smântână dulce
- 1 ou mare
- 1 linguriță esență de vanilie
- optional:stafide, merișoare, etc(nu foarte multe, 100 grame) 


Într-un bol mare amestecăm făina, zahărul, praful de copt și sarea. Adăugăm untul rece și, ajutându-ne de o furculiță, zdrobim untul, amestecând, până ce compoziția e nisipoasă. 


Separat, amestecăm smântâna dulce, oul și esența de vanilie. Acum e momentul să adăugăm și stafidele, dacă dorim, și să turnăm amestecul lichid peste cel solid. 


Amestecăm până ce obținem un aluat compact, care poate fi, în acest punct, sfărâmicios. 


Transferăm aluatul pe un blat înfăinat și îl mai lucrăm puțin. Formăm un cerc (nu foarte mare) pe care îl tăiem în 8 părți egale.  


Transferăm bucățile pe o tavă cu hârtie de copt și le ungem cu puțină smântână dulce, apoi presarăm zahăr peste. Introducem tava la congelator 10 minute. 


Introducem apoi tava în cuptorul încins la 175-180 grade pentru 12-15 minute, sau până ce devin aurii.