Nu degeaba unele torturi, sau prăjituri, sau deserturi în general au un renume. Sigur, unele sunt mai migăloase, însă categoric se merită fiecare minuțel petrecut în acest scop. Și ca să le faci, și ca să le mănânci. :)
Rețeta eu am luat-o de la Olguța și am adaptat-o puțin, în sensul că am adăugat și niște fructe de pădure în cremă, pentru un gust mai fresh.
Ingrediente :
- 200 grame zahăr
- 130 grame miere
- 180 grame unt
- 150 grame ouă
- 6 grame bicarbonat de sodiu
- 500 grame făină
- 3 grame sare
- 1 gram cardamon(praf)
Cremă
- 550 grame smântână acră
- 400 grame smântână dulce
- 250 grame zahăr pudră
- 10 grame esență vanilie
- coaja rasă de la o portocală
-350 grame fructe de pădure congelate
- 150 grame zahăr
Punem fructele și zahărul într-o crăticioară și le amestecăm ușor, la foc mic, până se topește zahărul. Punem apoi fructele într-o strecurătoare și le lăsăm acolo la răcit.
Pentru foi, punem zahărul, mierea și untul la bain marie. Amestecăm până ce untul e topit și compoziția fierbinte. Adăugăm ouăle treptat și continuăm să amestecăm până se îngroașă puțin.
Luăm de pe foc și adăugăm bicarbonatul. Amestecăm. Făina împreună cu cardamonul și sarea le încorporam treptat în compoziție, până obținem un aluat ferm
După ce timpul s-a scurs, luăm aluatul de la rece, îl împărțim în bucăți egale(mie mi-au ieșit vreo 12,13) și, pe un blat înfăinat, începem să întindem foile, una câte una, la 1 mm grosime. Le decupam cu un cerc de 18 cm diametru și le coacem, individual, la 175C, 5-6 minute, sau până devin aurii. Rețeta originala spune 10-12 minute la 180C,dar pentru cuptorul meu însemna să le ardă, așa că am observat când deveneau aurii la mine în cuptor și m-am adaptat.
Eu am cântărit bucățile de aluat, să îmi fie mai ușor. Undeva la 80-90 grame a avut fiecare. Marginile le coacem o dată cu foile și le păstrăm. Le vom folosi la ornat.
Pentru cremă (scuzați calitatea pozelor, dar era noapte) batem toate ingredientele bine de tot,până devin spumă.
Când avem toate componentele, într-un inel de tort de 18 cm în care am pus folie de acetat așezăm prima foaie, apoi 2 linguri pline de cremă, apoi câteva fructe de pădure.
Repetăm operațiunea până la terminarea foilor, lăsându-o pe ultima fără cremă. Păstrăm 2-3 linguri de cremă pentru a doua zi, împreună cu resturile de foi, fărâmițate.
Băgăm la frigider peste noapte.
A doua zi înlăturăm inelul de tort și folia de acetat și îmbrăcăm tortul în crema rămasă. Deasupra presărăm firimiturile de la resturile de foi. Mai lăsăm la rece câteva ore, apoi putem felia și servi. Nu are rost să vă spun ce gust are, în primul rând pentru că simplele mele cuvinte nu i-ar face dreptate, și apoi pentru că las imaginile să vorbească.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu