luni, 21 octombrie 2013

Pesto de rucola

Povestea e simpla.Imi place pesto,dar nu de busuioc(nu sunt mare fan busuioc in general..pentru nicio imprejurare ;) ) si ador rucola. Asa ca pe langa salata pe care o consum de fiecare data cu placere am pregatit si un pesto foaarte usor de facut, de altfel,si gustos foc(o fi de la usturoi foc-ul asta? :) )
Pesto-ul merge consumat simplu, pe carne de pui, pe pizza, pe sandwichuri..muuulte multe posibilitati, toate nemaipomenite.Va invit deci sa incercati oricare dintre ele si poate chiar sa inventati altele noi!:)

 
Ingrediente:
-2 maini generoase de rucola, spalata si uscata
-3 linguri muguri de pin( prajiti sunt si mai buni)
-3 linguri parmezan
-3 linguri ulei masline
-2 catei usturoi curatati
 

Mai simplu nici ca se poate : le punem pe toate in robotul de bucatarie
 
 si le mixam pana obtinem un amestec omogen  ca un piure. Daca nu avem robot de bucatarie merge si in mojar. Potrivim de gust,daca dorim putem adauga sare(I know I did) sau oricare dintre ingrediente dupa bunul plac. Pastram pana la cateva zile in frigider.S-aveti pofta!
 

vineri, 18 octombrie 2013

Tort de portocale

A venit momentul sa va prezint si tortul asta minunat de portocale. Pufos, usor, proaspat...perfect pentru o aniversare sau pur si simplu pentru un desert de weekend.
 Mie mi-a placut la nebunie si sincera sa fiu, de abia astept sa il fac iar. Si iar.:)

 

 

Ingrediente:

-2 lingurite razatura de portocale

-1/4 lingurita razatura de lamaie

-1/4 cana suc proaspat de portocale

-1 lingurita suc lamaie

-1 cana faina

-1 ½ lingurita praf de copt

-1/4 lingurita sare

-4 galbenusuri

-1 cana zahar

-4 albusuri

 

Incalzim cuptorul la 160C. Pregatim doua forme de tort (24 cm) pe care le ungem cu unt si tapetam cu hartie de copt.

Cernem  faina cu sarea si praful de copt. Batem galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase. Adaugam, treptat, razatura de portocala si de lamaie si sucul de la citrice.

Incorporam faina cu praful de copt si sarea  treptat, amestecand usor cu o spatula.

Separat, batem albusurile spuma, apoi le incorporam amestecului amestecand in acelasi mod, de jos in sus, cu o spatula. Impartim in doua si coacem in cuptorul incalzit aproximativ 25 de minute, pan ace blaturile sunt aurii si trec testul scobitorii.

Le racim in forme si apoi le scoatem pe un gratar .

Crema de portocale :

-1 galbenus

-2 lingurite razatura de portocale

-1/4 cana suc de portocale

-1 lingura suc de lamaie

-1 1/3 cana apa

-2 linguri amidon

-1/2 cana zahar

-2 lingurite unt nesarat

Batem galbenusul cu o furculita. Intr-un vas amestecam pana se incorporeaza: apa,amidonul, zaharul, galbenusul batut, sucul de portocale si de lamaie,razatura de portocala. Aducem totul la fierbere la foc mic, amestecand incontinuu.   Amestecam pana ce crema se ingroasa. Cand e gata, scoatem jumatate de cana de crema si punem deoparte, acoperita cu o folie de plastic, lasand sa se raceasca la temperatura camerei.

 
Restul cremei o racim de asemenea la temperatura camerei, amestecand din cand in cand, sa nu prinda pojghita.

 

Pentru ornat :

-2 cani frisca lichida

-1/2 cana umplutura

-1/3 cana zahar pudra cernut

Le batem impreuna la viteza mare.

 

Pentru ansamblare formam un fel de zid J din frisca pe marginea primului blat(in interior),
 
 apoi umplem interiorul cu crema de portocale.


 
Asezam celelalt blat si ornam cu frisca ramasa.

Pofta buna!


 

 

 

 

duminică, 13 octombrie 2013

Lemon curd

Lemon curd este o crema foarte apreciata in Anglia(si nu numai) folosita pentru deserturi-clatite, cupcakes, tarte, torturi,etc...
Eu am facut o tarta cu lemon curd nuumai buna daca nu va doriti ceva extrem de dulce, bun si acrisor, un desert usor de facut si nu in ultimul rand rapid.





Ingrediente:

-3 oua mari

-150 grame zahar tos

-80 ml suc proaspat de lamaie

-56 grame unt nesarat

-1 lingura razatura lamaie

 


Amestecam la bain marie(intr-un vas metalic asezat deasupra unui alt vas cu apa care fierbe) ouale, zaharul si sucul de lamaie.
 
Va dura ceva timp, in jur de 10 minute, pana ce se ingroasa, timp in care amestecam incontinuu sa nu se prinda. Luam de pe foc si trecem printr-o strecuratoare fina.
 
Taiem untul in cubulete si il amestecam si pe el in compozitie, pana se omogenizeaza. Adaugam razatura de lamaie si lasam sa se raceasca. Acoperim cu o folie de plasitc sa nu formeze pojghita si pastram in frigider intr-un borcan inchis etans. Putem pastra pana la o saptamana.
 


 

miercuri, 9 octombrie 2013

Zacusca

Ahh..cat as putea sa vorbesc despre zacusca...perfectiunea naturii..o nebunie de gusturi din doar cateva legume..Cum ,uite, lucrurile simple sunt atat de bune..Si cand zic simple ma refer desigur la numarul mic de ingrediente, nicidecum la timpul destuuul de lung de preparare .:)
Dar rabdarea ne ajuta inca o data in cazul de fata,si daca avem o zi de investit(nu de pierdut,de investit,da?) putem sa ne bucuram..hmm..sa ma gandesc la cate zile ne-au ajuns noua cele 11 borcane de zacusca...2 saptamani? :))
Serios acum,stiu ca e o provocare, dar se merita fiecare secundica.Zacusca rules.Am zis!
 Eu nu mai am,ca v-as servi,dar cred ca foarte curand voi face iar,ca ne lipseste teribil..:)



P.S. Imi pare rau ca nu am poze din timpul procesului de fabricatie,dar de obicei fac zacusca noaptea, cand dorm copiii, asa ca pozele sunt ultima mea grija pe la 2 a.m. ;)


Ingrediente:

-5 kg vinete

-7 kg ardei(daca aveti si kapia e super,pe aici mai rarut)

-1,7 kg ceapa

-1 l ulei

-1 l bulion

-sare mare

-foi de dafin

-boia dulce

Avem grija sa alegem legume frumoase, nu lovite, nu stricate.

Coacem vinetele pe plita iar ardeii la cuptor,avand grija sa rotim pentru a se coace uniform. Peste ardei putem pune putina sare inainte sa ii bagam la cuptorul incins.

Cand sunt gata le curatam de pielite si de seminte(dupa ce se racesc,da ?:) )si le dam fie prin masina de tocat carne fie la robot.

Taiem ceapa mic, insa la mana, cu folosim robotul, ca lasa prea multa apa. O calim in jumatate din cantitatea de ulei pana devine transparenta.

Cand e gata, adaugam boiaua,amestecam si adaugam vinetele si ardeii precum si restul de ulei si bulionul. Amestecam impreuna cu dafinul(2-3 foi) si lasam la foc mic in jur de 4 ore,pana se ridica uleiul, amestecand cu o lingura de lemn…ei bine….incontinuu..ca daca se prinde pe fund s-a dus toata munculita noastra si e pacat.

Cand e gata turnam fierbinte in borcanele sterilizate(la cuptor sau in sterilizatorul pentru biberoane-sac !)si fierbinti, apoi le intoarcem cu susul in jos si le punem sub o patura pana a doua zi, cand le transportam in camara. Consumam cu masura !:))

 


luni, 7 octombrie 2013

Macarons de cirese

Nu stiu de ce dar asa ce mi s-a pus pata pe macarons acum ceva timp..mi se pare mie ca daca locuiesc in Belgia trebuie sa stiu sa ii fac la fix.:)) Nu e ca si cum m-ar verifica cineva, dar in mintea mea s-a inoculat ideea asta. Ca nu voi fi "belgianca" decat atunci cand o sa fac macarons impecabili.:D
Asa ca am incercat multe retete, dintre care am fost multumita maxim de asta. Dar parca nu era indeajuns, m-am tot gandit ca trebuie sa fie mai relaxata treaba, mai cu putine instructiuni.:))
Pana ce am dat de reteta ce urmeaza, de care sunt foaarte multumita si care mi se pare simpla. Bine,ele sunt toate asemanatoare, ca sunt aceleasi ingrediente practic, insa mie mi-au iesit din prima, si mi-as dori sa incercati si voi si sa imi spuneti cum v-au iesit, sa vedem daca avem noroc sau e reteta fara gres.:))
Reteta este pentru macarons de baza, in ceea ce priveste umplutura eu am improvizat ceva de data asta, dar voi puteti folosi orice va place.O sa revin si cu alte retete de macarons cu diverse arome.

Ingrediente:
-115 grame faina de migdale
-230 grame zahar pudra
-15 grame cacao pentru macarons de ciocolata
-144 grame albus de ou la temperatura camerei(eu nu le-am « invechit » de data asta, insa le puteti pastra pana la 3 zile in frigider si scoate in ziua in care vreti sa faceti macarons cu cateva ore inainte pentru a  le aduce la temperatura camerei)
-72 grame zahar tos
-colorant pudra(in functie de nuanta dorita)
 
Mixam pudra de migdale cu zaharul pudra pe « pulse » cam de 10 ori cate o secunda,pana e bine amestecat. Cernem de doua ori amestecul ,avand grija sa trecem si firimiturile mai mari de migdale.
Separat, batem albusurile cu zaharul tos pana stau bat.Incepem treptat, la viteza mica 2-3 minute, apoi la viteza medie si terminam in forta, la viteza mare, inca 2-3 minute. Adaugam colorantul si mai batem la viteza maxima 1 minut.
 
 
Adaugam deodata ingredientele uscate peste albusurile batute bine de tot si incepem « macaronajul » : cu o spatula solida amestecam usor, de jos in sus, pentru a scoate aerul din albusuri.  Dupa vreo 25 de « amestecari » simple, verificam din cand in cand daca toata treaba arata ca o lava(cam asa ar trebui sa fie rezultatul final « lava-like » J ) iar daca nu e inca suficient de fluid, continuam macaronajul pana ce compozitia curge de pe spatula si se reincorporeza in maxim 20 de secunde.
Cand e gata, punem jumatate de compozitie intr-un sac a  poche si formam gramajoare mici(sau mari J) pe o foaie de copt asezata pe o tava rece, la distanta egala intre ele.
 
Pentru inceput recomand ca inainte de operatiunea « macarons » sa pregatiti o foaie alba pe care sa trasati cercuri de marimea dorita, iar foaia respectiva sa o asezati sub foaia de copt pe care formam macarons, avand grija sa o scoateti inainte de a le introduce la cuptor. Astfel va puteti ghida atunci cand formati macarons. Eu asa fac de obicei,de data asta ma grabeam si am facut « la liber », motiv pentru care multi macarons au fost foarte tristi ca nu si-au gasit perechea perfecta. J
Eu cand formez macarons tin poche-ul drept deasupra foii, lasand doar cativa mm intre el si foaie, si se formeza chiar frumos. La fel procedez si la umpluturi.
Pentru a fi siguri ca foaia de copt sta cuminte, putem sa punem in cele patru colturi ale tavii cate o picatura de compozitie intre tava si foaie.
Dupa ce terminam de format macarons din toata compozitia(o sa fie nevoie de doua tavi) batem tava de masa de cateva ori, rotind-o dupa fiecare « tranteala » si lasam 30 de minute la temperatura camerei sa-si revina dupa atata violenta.
Incalzim cuptorul la 150C(300F) si dupa cele 30 de minute de asteptat coacem macarons pe grilajul din mijloc al cuptorului pentru 16 minute, avand grija sa intoarcem tava la jumatatea timpului.
Cand sunt gata, scoatem din cuptor, indepartam de pe tava fierbinte si lasam sa se raceasca cel putin 30 de minute. Indepartam cu grija macarons de pe foaia de copt, umplem cu ce crema ne doreste sufletul si bagam la frigider intr-un recipient inchis ermetic  pentru cel putin 24 de ore(whaaat ?!? ..stiu..dar asa zic expertii ca e cel mai bine, cica asa sunt in deplinatatea  gustaseniei  lor )
 
 
Umplutura de cirese :
-un borcan compot de cirese
-3 pliculete zahar vanilinat(sau cateva linguri de zahar pentru dulceturi,daca aveti)
-2 linguri mascarpone
Super simplu si gustos. Scurgem ciresele de zeama si le punem la fiert cu zaharul. Cand sunt aproape gata le mixam si le mai dam in fiert pana ce zeama a scazut de tot.
Le scoatem de pe foc si le lasam sa se raceasca,iar apoi adaugam doua linguri de mascarpone, pentru o consistenta cremoasa si un gust bun.
 
Lipim macarons cate doi cu crema de cirese intre ei si..asteptam 24 de ore. JPofta buna !
 
 
 
 
 
 

vineri, 4 octombrie 2013

Risotto la cuptor cu pui si sofran

Pentru ca astazi am facut iar risotto(din cel "traditional",sa zic asa :) )mi-am adus aminte de reteta asta pe care am facut-o zilele trecute si care ne-a placut foarte mult. Eu mi-am luat sofran vara asta din Grecia ca mi s-a parut ca fac asa o afacere..dar cand am ajuns acasa am realizat ca de fapt pretul era acelasi ca peste tot.Scump.:))
Pot sa spun ca din punctul meu de vedere insa..isi merita banii.Da un gust foarte bun mancarii si o culoare placuta.Iar reteta asta este super simplu de facut si va asigur ca este gustoasa la superlativ!



Ingrediente:

-250 grame rosii cherry(sau normale taiate cuburi mai mari)

-1 ceapa rosie taiata mic

-2 catei usturoi zdrobiti

-2 linguri ulei masline

-300 grame orez risotto

-4 pulpe superioare de pui

-200 grame chorizo (sau orice alt salam afumat sau mai deosebit care va place)

-2 lingurite rozmarin

-1 litru supa fierbinte de pui

-putin sofran

-sare, piper

 

Incalzim cuptorul la 220C. Asezam rosiile cherry intr-o tava care merge la cuptor si punem deasupra ceapa, usturoiul si uleiul de masline. Bagam la cuptorul incins pentru 20 de minute, pana ce rosiile se inmoaie.
 
 

Adaugam orezul, puiul, chorizo, rozmarinul, supa de pui, sofranul, sare si piper, si amestecam bine. Bagam din nou la cuptor pentru 30 de minute sau pana ce puiul este gata.Pofta buna va doresc !
 
 

miercuri, 2 octombrie 2013

Briose cu salam si cascaval

Stiti deja de operatiunea "Pachetel pentru Razvan". Mereu ma strofoc sa gasesc solutii sanatoase si gustoase pentru el la scoala, sa nu fiu nevoita sa ii dau toate prostiutele cumparate. Si briosele mi se par practice,nici prea prea nici foarte foarte, se fac usor, incap frumos in cutiuta pentru pachet sii..cel mai important..ii plac mult.:)
Pe astea le-am facut in super viteza, intr-o seara tarziu, de unde si lipsa pozelor cu etapele intermediare. Dar am poze cu faza finala, asa ca va puteti face o idee si de cat de frumusele sunt.:)

 
Ingrediente :
-1 ½ cana faina
-1 lingura zahar
-1/2 lingurita sare
-2 lingurite praf de copt
-1/3 cana ulei
-1 ou
-aproximativ o cana lapte
-1 cana salam, sunca,etc
-1 cana cascaval ras
Incalzim cuptorul la 200C si punem hartii de muffins in tava. Amestecam faina, sarea, praful de copt si zaharul si adaugam oul, uleiul si laptele(pana ajungem la consistenta dorita). Amestecam cu mixerul pana omogenizam. Adaugam salamul taiat feliute mici si cascavalul ras si amestecam usor cu o spatula. Punem in formele de muffins cam 2/3 si bagam la cuptor pana trec testul scobitorii(aproximativ 20 de minute) Cu vreo 5 minute inainte sa fie gata putem adauga cate o feliuta de salam si ceva cascaval ras deasupra,pentru un aspect mai frumos si un gust mai bun. JServim cat sunt calde. Sau reci,daca mai raman. J
 

luni, 30 septembrie 2013

Tort nemtesc de ciocolata/Tort Mickey Mouse

Il putem privi din doua unghiuri: daca vrem un tort decadent de ciocolata e chiar raspunsul la intrebarea noastra, iar daca ne intereseaza un tort pentru o aniversare cu tema Mickey Mouse(si putem folosi fie aceasta reteta de tort fie orice reteta ne place) poate fi un punct de reper. Desigur ca fiind prima oara cand am imbracat un tort in pasta de zahar rezultatul nu e nici pe departe unul care sa te dea pe spate, dar..pentru aniversarea unui copil care nu vede imperfectiunile ci doar imaginea de ansamblu e tocmai bun.:))
Tortul e super la gust, e cremos,asa,si cred ca a trecut lejer pe locul intai in topul preferintelor mele "tortulesti". Nu va asteptati sa fie pufos, v-am zis ca e decadent,da?:))
Hai sa vedem ce avem de facut pentru a obtine o feliuta de-asta:




Ingrediente:

-1/2 cana ulei

-2 oua mari

-1 cana lapte batut

-2 cani zahar

-3/4 cana cacao neindulcita

-2 lingurite esenta de vanilie

-1 ¾ cana faina

-1 ¼ lingurite bicarbonat de sodiu

-1/2 lingurita praf de copt

 

Incalzim cuptorul la 175C. Ungem cu unt,ulei,etc doua forme de 20 sau 24 de cm(eu am facut de 24), asezam hartie de copt si ungem iar.

Intr-un bol mare amestecam uleiul, ouale, laptele batut, zaharul si cacaoa. Batem cu mixerul 2-3 minute pana ce e omogen amestecul. Cu mixerul pe viteza mica in functiune, adaugam o cana de apa calda si amestecam bine.  Adaugam vanilia.

Combinam faina cu praful de copt si cu bicarbonatul. Turnam peste amestecul lichid si mixam pana se omogenizeaza.  Impartim in doua si turnam in tavi. Coacem 25-30 de minute si apoi lasam inca 15 minute in forme sa se raceasca inainte de a le scoate pe un gratar.

Dupa ce se racesc bine le umplem cuuuu.. :

 

Ingrediente :

-200 grame ciocolata

-250 grame unt nesarat la temperatura camerei

-1 galbenus mare,temperatura camerei

-1 lingurita esenta vanilie

-1 ¼ cani zahar pudra cernut

-1 lingura ness(optional)

Maruntim ciocolata si si punem intr-un bol deasupra ununi vas cu apa care fierbe(bain marie) Amestecam pana ce se topeste si dam deoparte pana aducem la temperatura camerei.

Batem untul cu un mixer pana devine spuma apoi adaugam galbenusul si si vanilia si mai batem 3 minute. Dam mixerul pe viteza mica si adaugam zaharul pudra treptat, pana se incorporeaza tot frumos. Dizolvam nessul in 2 lingurite de apa fierbinte si adaugam peste unt, cu mixerul la viteza mica. Procedam la fel si cu ciocolata topita.

Intindem uniform peste blaturile racite.

Eu am adaugat,la cererea sarbatoritului, si niste felii de banana,care au dat un
plus de aroma tortului.

 
Apoi urmeaza partea tehnica:
Punem si celalat blat si fabricam niste urechi fie dintr-un alt blat copt separate fie,daca e doua noaptea si nu mai aveti chef de copt blaturi in plus, din doua briose de ciocolata
 

Decupam din paste de zahar ceva ce vrea sa semene cu fetisoara lui Mickey:

 
Imbracam in pasta de zahar neagra intreg tortul, urechi inclusiv :)

Si apoi ne mai jucam putin cu pasta de zahar pentru a face ochii, nasul si gura.
Ta-daam!