duminică, 12 aprilie 2020

Plăcintă de dovleac


Mie placinta de dovleac (sau mere, brânză, etc) îmi place doar dacă are foi de casă. Îmi place mult consistența foilor și, dat fiind că nu se fac deloc greu, aleg mereu varianta asta.

Ingrediente
Foi:
- 500 grame făină
- 250 ml apă
- 1 praf sare
- 2 linguri ulei

Punem într-un bol făina și sarea și adăugăm apa treptat, până formăm un aluat omogen. În funcție de făină, putem avea nevoie de mai multă sau mai puțină apă. Adăugăm și uleiul și îl integrăm în aluat.


Lăsăm aluatul deoparte și pregătim compoziția. De fiecare dată eu folosesc dovleac proaspăt, însă acum nu am avut. Am avut, în schimb, niste cuburi de dovleac copt în congelator, pe care le-am folosit, fără a putea, însă, să le dau pe răzătoare, cum ar fi trebuit. Le-am tăiat mărunt și am reușit să îmi fac treaba.

Ingrediente compoziție :
- 2.0-2.2 kg dovleac curățat și dat pe răzătoare
- 7 linguri de zahăr
- 1 linguriță esență de rom
- 1 pliculeț zahăr vanilinat
- 2 lingurițe scorțișoară

Le amestecăm pe toate frumușel.


Împărțim aluatul în părți egale(4,eu) pe care le întindem cât putem de subțire.


Peste fiecare foaie punem o linguriță de ulei, puțin zahăr și o pătrime din compoziția de dovleac.  Rulăm.


Ungem tava cu puțin ulei și așezăm foile umplute.


Băgăm la cuptor 35-40 minute, până se rumenesc. Delicioase!



Pâine cu ceapă uscată, susan și oregano


Astăzi, o întâmplare cât se poate de fericită a facut să se coacă această pâine absolut minunată la noi în cuptor. Și, pentru că rețeta e foarte scurtă și ușoară, mai trag de timp relatându-vă întâmplarea.
Mașina mea de pâine a sucombat recent, din cauză de bătrânețe. I s-a mâncat cureaua iremediabil. Domnul casei a încercat să o repare și să înlocuiască acea curea cu altceva, fapt care, la probă, părea să funcționeze. Asta plus faptul că aveam niște drojdie proaspătă în frigider m-au împins la o probă de pâine, în ideea că nu am nimic de pierdut. Am pus ingredientele în mașină, ea a încercat, sărăcuța, vreo 6 minute, apoi a cedat nervos. Așa că eu m-am trezit la ceea ce eu am considerat jumatatea drumului, și am ales să nu arunc nimic, ci să preiau manual această responsabilitate. A ieșit un delir, pe cuvânt de pionier!

Pentru că nu îi dădusem șanse nu am făcut nici poze din timpul procesului, dar nici nu e mare filozofie. Am amestecat, în ordinea asta, următoarele :

- 280 ml apă
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 lingurițe sare
- 1 lingură zahăr
- 450 grame făină
- 10 grame drojdie proaspătă (sfărâmată)


După ce le-am frământat 10 minute (6-7 mașina și restul eu) am adăugat și niște ceapă uscată (din aia de la Ikea), niște susan (și auriu și negru) și niște oregano. "Niște" însemnând după ochi sau după chef. Un pumn de ceapă, juma' de pumn de susan și un prăfuloi de oregano. Le-am mai frământat oleacă și le-am pus la dospit. Nu știu cât. 30-40 de minute, cred. Până crește frumos și pufos aluatul. Apoi am mai framantat 3 minute, să iasă aerul, i-am dat formă și am băgat la cuptorul încins la 175C pentru vreo 30 minute. Coca am așezat-o pe piatra mea de pizza și în cuptorul încins am pus, în partea de jos, o tavă cu apă fierbinte. Astfel pâinea formează o crustă crocantă și are un miez moale și pufos. A ieșit frumoasa asta de mai jos.







sâmbătă, 11 aprilie 2020

Banana bread



Azi scriu repede, repejor despre încă o rețetă care poate fi făcută de copii, sub supravegherea adulților, desigur. O rețetă ușoară și gustoasă, pe care o pot face într-o după - amiază, iar seara, cu un pahar cu lapte, au cina asigurată.

Ingrediente :

- 250 grame făină
- 80 grame zahăr
- 2 lingurițe praf de copt
- 1 praf de sare
- 2 banane coapte bine
- 85 grame unt topit
- 2 linguri lapte
- 2 ouă

Încălzim cuptorul la 165C. Amestecăm 150 grame făină cu zahărul, praful de copt și sarea.


Adăugăm bananele zdrobite cu furculița, untul și laptele.


Amestecăm bine până obținem o pastă omogenă. Adăugăm ouăle (bătute puțin) și restul de făină (100 grame)


Amestecăm până omogenizăm. 



Turnăm intr-o formă unsă cu unt.


Băgăm la cuptor pentru 50-60 minute.



vineri, 10 aprilie 2020

Sarmale


Nu știu dacă voi faceți sarmale și de Paște, eu nu obișnuiesc, pentru că aperitivele, friptura și deserturile sunt de obicei suficiente pentru zilele respective. Dar dacă vreți să faceți săptămâna viitoare, nu că aș inventa roata, dar, printr-o coincidență fericită, am ajuns la o rețetă extrem de gustoasă și ușoară, deci...iată!

Ingrediente :

- 1 kg de carne tocată, mai grasă . Porc, vită, amestec, știți cum se obișnuiește. Însă!! Întâmplarea a făcut să nu am, de data asta, carne grasă tocată, așa că am amestecat 600 grame carne de porc(ceafă, doar asta am găsit) cu 400 grame de bacon afumat. Le-am dat împreună prin masina de tocat carne și a ieșit ceva mi-nu-nat!
- 3 cepe mari, taiate mărunt
- 200 grame orez, spălat
- 2 linguri bulion
- sare, piper, cimbru uscat, boia
- 1 litru suc roșii
- afumătură
- frunze varză murată

Începem prin a căli ceapa în câteva linguri de ulei


Când ceapa s-a înmuiat adăugăm orezul (spălat și scurs) și călim puțin. Tot acum adăugăm boia de ardei. Punem puțină apă și amestecăm până ce apa se evaporă și orezul începe să se facă.
Când orezul e pe jumătate gata, adăugăm bulionul și amestecăm. Oprim focul și lăsăm puțin deoparte, să se răcească.


Carnea e gata tocată, pregătită să întâlnească amestecul de ceapă și orez, așa că le amestecăm cu simț de răspundere imediat ce temperatura ne permite.


După ce și această sarcină a fost îndeplinită începem să formăm sarmalele. Înainte de asta, însă, ne asigurăm că avem la îndemână foile gata pregătite, adică am înlăturat cotorul și le-am tăiat în două, dacă sunt prea mari. 


In cele ce urmează am încercat să pozez fiecare etapă a împăturirii unei sarmale, în caz că e cineva care are nevoie de aceste informații. Treaba stă așa, la mine: pun carne, îndoi foaia de varză într-o parte, termin de rulat și bag, cu degetul, varza rămasă în capătul celălalt. Sper că ați înțeles. 😁




Începem să așezăm sarmalele în oală. Eu le fac în slow cooker, pentru că așa îmi e cel mai comod. Le pun noaptea, la culcare, și dimineață, când mă trezesc, ele sunt gata și în casă miroase a Crăciun. Însă indiferent dacă le faceți la slow cooker sau la cuptor, înainte să așezați sarmalele puneți un strat de varză murată, tăiată mic, care să protejeze sarmalele, să nu se ardă. Apoi îi dați drumul la treabă. Una, două, șaptezeci și nouă, câte vă ține mâna. Și carnea. Între straturi mai puneți și niște afumătură, să fie bine, să nu fie rău. 


Când sarmalele sunt gata împachetate, mai ales dacă le puneți la cuptor, mai puneți un strat de varză tocată. Turnați apoi sucul de roșii și apă, cât să acopere, aproape integral, sarmalele. 



Scuturați un pic vasul, să fiți siguri că lichidul ajunge peste tot, și, hop! La cuptor cu ele! În funcție de cuptor, la foc mediu, 2 ore aproximativ (dar cel mai sigur verificați dacă sunt gata). Eu la slow cooker le-am lăsat 10 ore, pe low. Dacă le servim cu o mămăliguță și ceva iute alături, chiar nu mai avem nevoie de nimic.




miercuri, 8 aprilie 2020

Ciorbă de vacuță


O rețetă bună și simplă, care merge direct la suflet. Noi suntem mari amatori de ciorbă (chiar dacă nu toată lumea din casă face diferența între ciorbă și supă, spre disperarea mea) așa că încerc să avem mereu o supă sau o ciorbă în frigider.

Ingrediente :

- 700-800 grame carne de văcuță
- 1 ardei gras
- 1 ceapă
- 300 grame mazăre verde
- o pungă amestec de legume
- 2 cartofi
- 1 legătură de pătrunjel
- 400 ml suc de roșii
- sare, piper, delikat

Tăiem carnea bucățele și o punem la fiert în 4 L apă cu sare.


O spumăm periodic. Când carnea s-a fiert pe jumătate adăugăm legumele tăiate mărunt, delikatul, și lăsăm să fiarbă acoperit. Eu, înainte de a pune legumele alături de carne, le călesc puțin în ulei, într-o tigaie. Mi se pare că le dă un plus de gust.



Când și carnea și legumele sunt gata potrivim de sare și piper, adăugăm sucul de roșii, amestecăm, apoi adăugăm pătrunjelul tocat și oprim focul. Gata, ciorba-i gata! Alături de puțină smântână e... pff!


marți, 7 aprilie 2020

Chocolate cinnamon rolls


Ieri am făcut bunătățile astea ciocolatoase și, cum se apropie Paștele, am zis să și pun rețeta, poate vrea cineva să le pregătească în loc (sau alături) de tort. Nu se fac greu, rețeta și modul de preparare sunt asemănătoare cu cinnamon rolls urile obișnuite.

Ingrediente:

Aluat

- 500 grame făină
- 50 grame cacao
- 1 pachet drojdie uscată
- 100 grame zahăr tos
- 1/2 linguriță sare
- 1 cană(250 ml) lapte cald
- 50 grame unt topit
- 1 ou mare
- 2 lingurițe esență vanilie

Umplutură

- 115 grame unt topit
- 200 grame zahăr brun
- 2 lingurițe scorțișoară pudră
- 175 grame bobițe de ciocolată

Cremă

- 225 grame cremă de brânză
- 50 grame unt, temperatura camerei
- 220 grame zahăr pudră
- 25 grame cacao
- 1 linguriță esență vanilie

In robotul de bucătărie amestecăm făina, cacao, drojdia, zahărul și sarea. Facem o adâncitură și adăugăm oul, untul topit, vanilia și laptele. Amestecăm.


Scoatem pe o suprafață înfăinată și frământăm 5 minute. 



Punem aluatul într-un vas curat, acoperim cu folie de plastic și lăsăm să crească într-un loc călduț, 1-2 ore. Eu de obicei pornesc cuptorul înainte la temperatură mică, pentru câteva minute, apoi opresc și bag vasul cu aluat.

Cât timp aluatul dospește(de fapt cu puțin timp înainte, că nu necesită decât 5 min) amestecăm untul topit cu zahărul brun și cu scorțișoara. Când aluatul e gata îl mai frământăm puțin, să scoatem bulele de aer, apoi îl intindem foaie nu foarte subțire.


Peste el întindem amestecul de unt, zahăr și scorțișoară, apoi împrăștiem bobițele de ciocolată. 



Rulăm strâns și tăiem rulada în felii egale,pe care le așezăm într-o tavă unsă cu unt.


Acoperim iar cu folie de plastic și mai lăsăm la cald o oră.



Înlăturăm folia de plastic și introducem în cuptorul încins la 180C pentru 25-30 minute.

Între timp facem crema, amestecând toate ingredientele într-un vas. Turnăm crema peste ruladele calde, când sunt gata. Nebunie curată, parol!




Le servim calde, sunt minunate! Pot fi reîncălzite la microunde, câteva secunde.