marți, 19 mai 2020

Medovik cu fructe de pădure


Nu degeaba unele torturi, sau prăjituri, sau deserturi în general au un renume. Sigur, unele sunt mai migăloase, însă categoric se merită fiecare minuțel petrecut în acest scop. Și ca să le faci, și ca să le mănânci. :) 

Rețeta eu am luat-o de la Olguța și am adaptat-o puțin, în sensul că am adăugat și niște fructe de pădure în cremă, pentru un gust mai fresh. 

Ingrediente :
- 200 grame zahăr 
- 130 grame miere
- 180 grame unt
- 150 grame ouă 
- 6 grame bicarbonat de sodiu
- 500 grame făină 
- 3 grame sare
- 1 gram cardamon(praf) 

Cremă 
- 550 grame smântână acră 
- 400 grame smântână dulce
- 250 grame zahăr pudră 
- 10 grame esență vanilie 
- coaja rasă de la o portocală 

-350 grame fructe de pădure congelate
- 150 grame zahăr 

Punem fructele și zahărul într-o crăticioară și le amestecăm ușor, la foc mic, până se topește zahărul. Punem apoi fructele într-o strecurătoare și le lăsăm acolo la răcit. 

Pentru foi, punem zahărul, mierea și untul la bain marie. Amestecăm până ce untul e topit și compoziția fierbinte. Adăugăm ouăle treptat și continuăm să amestecăm până se îngroașă puțin. 



Luăm de pe foc și adăugăm bicarbonatul. Amestecăm. Făina împreună cu cardamonul și sarea le încorporam treptat în compoziție, până obținem un aluat ferm 


 Infoliem și dăm la rece 6 ore.


După ce timpul s-a scurs, luăm aluatul de la rece, îl împărțim în bucăți egale(mie mi-au ieșit vreo 12,13) și, pe un blat înfăinat, începem să întindem foile, una câte una, la 1 mm grosime. Le decupam cu un cerc de 18 cm diametru și le coacem, individual, la 175C, 5-6 minute, sau până devin aurii. Rețeta originala spune 10-12 minute la 180C,dar pentru cuptorul meu însemna să le ardă, așa că am observat când deveneau aurii la mine în cuptor și m-am adaptat. 


Eu am cântărit bucățile de aluat, să îmi fie mai ușor. Undeva la 80-90 grame a avut fiecare. Marginile le coacem o dată cu foile și le păstrăm. Le vom folosi la ornat.

Pentru cremă (scuzați calitatea pozelor, dar era noapte) batem toate ingredientele bine de tot,până devin spumă. 


Când avem toate componentele, într-un inel de tort de 18 cm în care am pus folie de acetat așezăm prima foaie, apoi 2 linguri pline de cremă, apoi câteva fructe de pădure. 


Repetăm operațiunea până la terminarea foilor, lăsându-o pe ultima fără cremă. Păstrăm 2-3 linguri de cremă pentru a doua zi, împreună cu resturile de foi, fărâmițate. 
Băgăm la frigider peste noapte. 

A doua zi înlăturăm inelul de tort și folia de acetat și îmbrăcăm tortul în crema rămasă. Deasupra presărăm firimiturile de la resturile de foi. Mai lăsăm la rece câteva ore, apoi putem felia și servi. Nu are rost să vă spun ce gust are, în primul rând pentru că simplele mele cuvinte nu i-ar face dreptate, și apoi pentru că las imaginile să vorbească. 











sâmbătă, 16 mai 2020

Frigărui caprese


Din nou, o idee simplă și rapidă de aperitiv, cină ușoară (sau chiar garnitură).

Ingrediente :
- roșii cherry
- mini mozzarella(pot fi și cuburi tăiate dintr-o bucată mai mare de mozzarella)
- busuioc proaspăt, spălat și uscat
- reducție de oțet balsamic

"The perfect bite" include o roșie cherry, o bucățică de mozzarella și o frunză de busuioc, musai scăldate în reducție de oțet balsamic. Italia pe farfurie!





vineri, 15 mai 2020

Quiche cu mozzarella și roșii cherry


Am mai scris despre quiche, despre cât de mult îmi place și cât de potrivit îl găsesc pentru cină, prânz, chiar și mic dejun.
De data asta vă prezint o variantă mai fresh, să zicem așa, cu mozzarella și roșii cherry, dar și puțin bacon, că a fost prea mare ispita.

Ingrediente :
- aluat de quiche. Rețeta aici
- 250 grame mozzarella
- 250 grame rosii cherry
- 4 felii de bacon, prăjite crocant
- 1-2 fire ceapă verde, călită
- 2 ouă
- 300 grame lapte+smântână dulce (150+150,dar nu musai)
- 75 grame cașcaval ras

Întindem aluatul și îl coacem după instrucțiuni. Când e gata, îl scoatem și îl lăsăm puțin la răcit.
Pe el așezăm baconul tăiat mic, roșiile, mozzarella, ceapa, câteva frunze de busuioc, și un amestec din ouă, lapte, smântână dulce și sare(și nucșoară, opțional). Deasupra presărăm cașcavalul ras.

Băgăm la cuptorul încins la 175C pentru 30-40 minute, sau până e gata. 







Cartofi copți, cu usturoi și pătrunjel


In mod evident rețeta de azi nu dorește a șoca prin elemente inovatoare, și nici prin tehnici complicate. Nu. Este vorba doar de o idee de garnitură (sau fel principal, de ce nu?) atunci când vreți să faceți altceva.
Și dacă la capitolul inovație nu excelează, la capitolul gust are coroniță și felicitări, pentru că usturoiul, sarea, uleiul și cartofii fondanți sunt un grup cât se poate de omogen. Toate se topesc în gură și lasă un gust nemaipomenit.

Ingrediente :
- cartofi noi(mai mici)
- ulei
- puțină apă
- sare, piper
- 3-4 căței usturoi

Cartofii se spală bine și se pun într-o tavă cu puțin ulei și puțină apă. Se bagă tava în cuptorul încins. Cartofii sunt gata când o furculiță intră în ei cu ușurință. Când se întâmplă asta, îi scoatem din cuptor și îi zdrobim ușor cu o furculiță.


Într-un bol amestecăm usturoiul zdrobit, sare și ulei. 


Împărțim amestecul de ulei și usturoi peste cartofi, cu ajutorul unei linguri, având grijă să punem peste toți cartofii.  Presărăm și niște pătrunjel proaspăt, tocat, și ne bucurăm de un gust absolut minunat. 




Negresă cu jeleu de fructe de pădure


Ieri aveam chef de ceva dulce, dar nu foarte complicat. Ceva rapid și bun. 😁 Probabil vi se întâmplă. Așa că am găsit rețeta asta de negresă, am adaptat-o la dorințele noastre, i-am făcut și niște inserții de jeleu de fructe de pădure, și a ieșit... de n-am cuvinte. Mult peste așteptări. Este pufoasă, gustoasă, aromată... O nebunie. Și se face în câteva minute (eu nu pun și timpul de coacere la socoteală, că ăla nu e munca mea, ci a cuptorului)

Ingrediente :
- 420 grame făină
- 300 grame zahăr
- 120 ml ulei
- 60 grame cacao
- 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
- 2 lingurițe oțet
- 500 ml lapte
- 2 lingurițe esență de vanilie
- un praf de sare

Amestecăm ingredientele uscate într-un bol


Peste ele adăugăm ingredientele lichide și amestecăm bine


Turnăm într-o tavă cu hârtie de copt și băgăm tava în cuptorul încins la 175C pentru 30-40 minute sau până e gata(în funcție de mărimea tăvii, înălțimea prăjiturii variază, și, evident, și timpul de coacere) Verificăm cu o scobitoare. Când iese curată, e gata. 

Eu aveam o cană de suc de fructe de pădure (rămas în urma amestecării, pe foc, a 350 grame fructe de pădure cu 200 grame zahăr, și a trecerii amestecului prin sită). Am înmuiat două foi de gelatină în apă rece și le-am dizolvat în sucul fierbinte de fructe. Jeleul obținut l-am turnat în negresa scoasă din cuptor, în care, în prealabil, făcusem niște găurele cu un băț de frigăruie. 
 A ieșit minunat. Gustul acrișor de fructe echilibrează gustul dulce al negresei.



Vită mongoleză


Nouă ne place foarte mult mâncarea asiatică, probabil că am tot spus asta, și, din când în când, încerc să mai fac câte o rețetă mai altfel decât cele cu care suntem obișnuiți. Această "vită mongoleză" este o adaptare la ceva găsit pe net, așadar, dacă nu o respecta normele, să nu fie cu bănat! 

Ingrediente :
- 800-100 grame carne vită 
- 3-4 morcovi, tăiați bețișoare 
- 1-2 fire ceapă verde, tăiată mic
- 3 ciuperci mari, feliate
- 1/2 cană amidon alimentar 
Pentru sos
- 1/2 cană sos soia
- 3-4 căței usturoi, pasați
- 2 lingurițe ghimbir pudră 
- 1/2 cană apă 
- 1/2 cană zahăr brun

Tăiem vita fâșiuțe mici 


Și o punem într-o pungă. Turnăm amidonul peste și amestecăm bine carnea, astfel încât amidonul să acopere toate bucățile. 


Intr-o tigaie încăpătoare (eu am folosit un wok) încingem ulei și prăjim morcovii. Când sunt gata, îi scoatem pe o farfurie. 


 In aceeași tigaie(dacă mai e nevoie de ulei, adăugăm, deși morcovii nu absorb mult ulei) călim ceapa și ciupercile.


 Când sunt și ele gata, le scoatem alături de morcovi și continuăm prin a prăji carnea, de data asta adăugând, probabil, ulei, pentru că ceapa și ciupercile sunt consumatoare. Important de reținut este că nu prăjim toată carnea deodată, ci în tranșe, pentru a se prăji mai bine.


 Cât carnea se prăjește, amestecăm într-un bol sosul de soia, apa, zahărul, ghimbirul, usturoiul.


 Când e gata carnea, o scoatem alături de legume. Scurgem uleiul rămas din tigaie(fără a curăța resturile de carne) și turnăm sosul. Lăsăm să dea în clocot un minut, apoi adăugăm carnea și legumele și amestecăm.


Oprim focul. Servim cu alune măcinate, susan și ceapă verde. Dacă nu e cea mai delicioasă mâncare, nu-mi mai spuneți mie pe nume!