joi, 21 noiembrie 2013

Macarons cu gust de vata de zahar

Astazi ne aducem aminte de copilarie, de gustul de vata de zahar pe care o mancam atunci cand mergeam in Oraselul Copiilor, de iarna, de bucurii, de cadouri...
Treaba frumoasa cu macarons este ca daca ai reteta buna pentru cochilii(si eu o am :D ) e doar o chestie de umplutura...Poate fi dulce, poate fi sarata, poate fi ceva simplu,ca o crema de ciocolata,de exemplu,sau ceva mai complicat, insa important este sa fie :)) Posibilitatile sunt nelimitate, diferenta o face placerea fiecaruia. Si placerea mea a fost de data asta sa le fac de vata de zahar, bineinteles la rugamintile lui Razvan, care deja mi-a dat lista cu ce vrea in continuare in macarons(asteptati-va la macarons cu speculoos, cu fistic, si ceva sarat,chiar daca eu nu sunt mare fan)



 
 
 
Reteta de macarons e aceeasi, o puteti vedea aici.
 
 In schimb, pentru umplutura, am amestecat 250 grame de mascarpone la temperature camerei cu 70 ml de sirop de vata de zahar( daca nu gasiti asa ceva, puteti folosi alt sirop, ce gasiti sau ce va place)

Dupa ce se racesc cochiliile, le umplem cu crema de mascarpone.
Si apoi,stiti regula: la rece cu ele! Sunt mult mai bune a doua zi!

 



 
 
 
 

marți, 19 noiembrie 2013

Omleta cu masline si feta

Astazi va propun o idee de mic dejun. Nu e nimic revolutionar :)) doar o alternativa la omleta clasica, la fel de usor de facut si mult mai gustoasa.
Eu am facut pentru doua personae, pentru ca din 4 oua iese o omleta destul de dolofana, insa voi puteti adapta in functie de cati mancaciosi aveti la masa. Cam doua oua de persoana zic eu ca e tocmai bine.:)




Ingrediente:

-3-4 oua

-5-6 masline, taiate feliute

-50 grame de feta, cubulete

-sare,piper

 

Batem ouale bine si adaugam maslinele si feta.
 
Amestecam usor. Incingem tigaia cu putin ulei si turnam compozitia.Dam focul la mic. Cand e gata pe o parte intoarcem si mai lasam un minut.
 
Scoatem pe farfurie si servim cald,alaturi de o salata.Pofta buna !:)
 
 

duminică, 17 noiembrie 2013

Chec cu portocale si mac

Astazi va prezint din nou un chec buuun si simplu de facut,pe care il fac des, pentru ca e altfel decat checul clasic si aduce un plus de prospetime datorita gustului de portocala.
Are nuca, are mac, are portocala, e dulce si parca ne duce un pic cu gandul la sarbatori..:)

 

 
Ingrediente:
-100 grame unt
-100 grama iaurt
-3 oua
-230 grame faina
-1/2 plic praf de copt
-1 portocala
-1 lingura miere
-60 grame nuci
-2 lingurite mac
-100 grame zahar pudra
 
Frecam untul cu zaharul, apoi adaugam ouale unul cate unul.
 
 
Omogenizam si adaugam coaja si zeama de la portocala, mierea si o lingura de faina.
Incorporam iaurtul, faina, praful de copt, nuca macinata si macul si amestecam usor.
Turnam compozitia intr-o tava de chec(sau alta forma J )tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt(daca folositi o forma de silicon nu mai e nevoie de nimic).
Decoram cu miez de nuca, daca dorim, si presaram zahar pudra.
Dam la cuptorul incins la foc mediu pentru 45 de minute.

joi, 14 noiembrie 2013

Hamburger cu ardei copt si lime

Ne plac mult hamburgerii.Mult.Dar nu prostiile alea de pe la fast food, care atunci cand s-au racit nu mai sunt de mancat. Aia de-s buni chiar si reci. :) Si ce-i mai bun decat un hamburger facut de casa?)bine,multe sunt mai bune, dar de dragul discutiei, o lasam asa :D )
Si pentru ca mi-am luat o carte nuumai si numai cu retete de hamburger, o sa mai vedeti si alte variante la clasicul cheeseburger. Cum ar fi acest hamburger fresh, cu ardei copt si lime, acompaniat de o smantana dulce, pufoasa, tocmai bun pentru o masa copioasa de...alegeti voi ziua!:)

 
Ingrediente:
Pentru 3 hamburgeri:
-1/2 ardei rosu curatat si spalat, taiat cubulete
-2 linguri ulei masline
-200-250 grame carne tocata
-2 lingurite boia dulce
-coaja rasa de la jumatate de lime
-3 linguri de pesmet
-1-2 linguri de ou batut
-1 catel usturoi taiat fin sau zdrobit
-sare,piper
 
Pentru a servi :
-3 bagels sau chifle de hamburger
-o mana de salata taiata mic
-smantana dulce
 
Incalzim cuptorul la 200-250C. Stropim cubuletele de ardei cu ulei de masline si le bagam la cuptorul incins pe o hartie de copt, sarate dupa gust. Le lasam 10 minute, amestecand din cand in cand pentru a ne asigura ca se coc uniform. Scoatem din cuptor si racim.
Pregatim burgerii. Amestecam carnea, boiaua, coaja rasa de lamaie verde, pesmetul, oul, usturoiul si sarea intr-un castron incapator. Adaugam bucatelele de ardei copt si amestecam cu mana pana ce e omogen. Impartim carnea in 3 si formam burgeri. Ii presam bine sa fie uniformi si plati.
 
 
Punem burgerii pe o tava acoperita cu hartie de copt si bagam la cuptorul incins 5-10 minute pe fiecare parte, pana ce sunt facuti.
Taiem chiflele in doua, punem salata, apoi burgerul si acoperim cu o lingura generoasa de smantana dulce batuta. Punem cealalta jumatate de chifla si servim cu felii de lime(sau fara, cum preferam)
 

marți, 12 noiembrie 2013

Bagels

Oohh...bagels...acesti covrigi minunati care merg cu orice: incepand cu simplul unt cu gem pana la diverse combinatii cu somon, prosciutto crudo, salata de pui,peste..cam orice ne dorim putem aseza pe un bagel. Eu am facut in weekend si pentru ca au iesit super(si inca nu vazusem la televizor cum se fac,ceea ce s-a intamplat aseara :) ) i-am folosit si la un hamburger super gustos pe care l-am pregatit in aceeasi zi(reteta in zilele urmatoare).
Se fac usor si ies pufosi si gustosi,deci, ca de obicei, va invit sa incercati cu incredere!:)


 
Ingrediente:
-500 grame faina
-50 grame zahar pudra
-1 galbenus de ou
-30 grame drojdie proaspata
-2 linguri ulei masline
-2 lingurite sare
 
Amestecam faina, zaharul si sarea. Sfaramam drojdia in 250 ml de apa calduta apoi o varsam progresiv in vasul cu faina. Adaugam uleiul si framantam 10 minute pana ce aluatul e omogen si elastic. Lasam 40 de minute acoperit intr-un loc caldut.
Dupa cele 40 de minute mai framantam 10 minute pe un plan infainat sa scoatem bulele formate si formam 12 bule(mie mi-au iesit doar 9,dar mai sanatoase J )pe care le gaurim in mijloc.
 
 
 Eu i-am gaurit cu un capacel si am mai format un pic cu mana, si au iesit ok,insa am vazut aseara la tv ca se introduc doua degete in gaura si se invarte pe masa infainata pentru a largi cam la 5-6 cm,pentru ca la coacere cresc si se micsoreaza in mijloc. Ii punem pe o tava cu hartie de copt si ii mai lasam 15 minute sa se odihneasca.
Intre timp punem o oala cu apa pe foc(eu am pus cu apa simpla dar aseara am vazut ca se pune cu sare,zahar si amidon,parca, sa formeze o crusta frumoasa) iar dupa cele 15 minute de repaos introducem bagels-ii in apa clocotita 1 minut,apoi ii punem pe tava inapoi si ii lasam sa se scurga si raceasca putin.
 
Incalzim cuptorul la 200C. ungem bagels-ii cu galbenus de ou batut si presaram deasupra ce avem la indemana : chimen, susan, mac,etc. Eu am pus susan, ceapa deshidratata si parmezan. Introducem la cuptor 25 de minute.
 
Scoatem, lasam sa se raceasca putin si ii servim cu ce ne doreste inima(chiar si simpli sunt minunati)
 
 
 

vineri, 8 noiembrie 2013

Cake pops Oreo/Mickey Mouse-Minnie Mouse cake pops

Azi iar am agenti dubli la inaintare.:) Daca vreti doar o reteta simpla de cake pops-urmariti primii pasi fara a va mai bate capul cu deghizarea lor in personaje de desene animate, insa daca aveti petrecere cu tematica Mickey Mouse atunci cititi pana la capat si..rabdare si curaj!:))
E o munca migaloasa, nu va mint, insa care nu necesita neaparat indemanare(ceea ce e minunat,ca eu nu am asa ceva) ci rabdare. Dureaza ceva, cu tot cu racitul in frigider de mai multe ori si ornatul cu diverse, insa iese ceva frumos care sigur ii va incanta pe copiii dumneavoastra.

 
Simplu ca buna ziua. Faramitam cu ajutorul robotului biscuitii si apoi ii amestecam cu branza la temperatura camerei. Adaugam crema de branza putin cate putin, altfel incat, daca e nevoie de mai putina, sa ne putem opri cat inca se mai pot modela bilute si nu e prea moale. Cand ajungem la consistenta dorita formam bile si le bagam la rece 15-20 de minute.
 
Topim putina ciocolata neagra(ahh…ce probleme mi-a facut mie a meaaa.. L ) si dupa ce se scurge timpul scoatem bilutele din frigider. Luam cu grija fiecare bila si ii infigem cate jumatate de mini Oreo in dreptul urechilor, avand insa grija ca inainte sa inmuiem putin biscuitele in ciocolata topita, pentru o aderenta mai buna. Dupa ce am terminat toate urechile J bagam iar la rece 15-20 de minute sau pana ce se intareste ciocolata din jurul urechilor. J
 
Cand e gata le scoatem de la frigider si inmuiem , tinand cu grija fiecare membru al familiei Mouse de urechi, in ciocolata rosie topita, insa doar jumatate de cake pop. Astfel in partea de sus vom avea cake pop negru, cu urechi, iar jumatatea de jos va fi imbracata in hainute rosii. Teoretic si jumatatea de sus trebuie imbracata,dupa alte 20 de minute de stat la rece, in ciocolata neagra topita, iar daca faceti asta soriceii vor arata minunat, insa ciocolata cumparata de mine(Wilton, btw) a fost infioratoare..nu se putea deloc lucra cu ea,asa ca am renuntat si am lasat familia Mouse..naturala in partea de sus. J
Dupa ce inmuiem in ciocolata rosie scuturam usor de tot de exces si introducem cu grija betisoarele pentru cake pops, apoi infigem micii soricei in devenire fie intr-un suport special pentru cake pops(se gasesc acum tot felul de kituri  pentru asa ceva) fie in celuloza, ca mine. J Si din nou la rece cu ei.
Dupa ce se intareste si ciocolata rosie, nu ne ramane decat de finisat cu niste punctulete din ciocolata alba si o fundita din martipan-pentru Minnie si doar doua punctulete pe post de ochi pentru Mickey. Eu am taiat funditele din martipan cu un cutit mic si ascutit,insa daca aveti noroc le puteti cumpara gata facute si poate chiar roz. JN-am avut noroc. J)
 
 

Vedeti ? Chiar daca e putin de bibilit, e o reteta accesibila oricui si de efect maxim.Viva Mickey Mouse !:)
 
 
 

marți, 5 noiembrie 2013

Quiche cu spanac si bacon

Uitasem de reteta asta. Am gasit-o prin folderul "nepublicate" aproape urland de nerabdare sa devina faimoasa.:) Si cine sunt eu sa stau in calea fericirii ei? Mai ales ca e buuuna buna si foarte usor de facut.Si chiar daca pozele nu sunt excelente(eram si eu la inceput :P ) sper ca reteta sa va convinga si sa o incercati!
Puteti folosi si aluat cumparat din comert,e mult mai simplu,insa nici cel propus de mine cu necesita mult timp.

 
Ingrediente blat(pate brisee)
 
-300 grame faina
-150 grame unt la temperature camerei
-1/2 lingurita sare
-80-100 ml apa calduta sau lapte
Amestecam faina si sarea intr-un castron.  Adaugam untul si amestecam cu degetele pana obtinem un aluat sfaramicios.  Incorporam rapid apa sau laptele. Obtinem un amestec omogen pe care il  intindem pe o foaie de copt sau direct in tava.
 
Pentru quiche :
-spanac proaspat fiert si calit putin(cat sa ii scada apa)-cantitatea in functie de cat de mare e quiche ul.Eu aveam cateva maini de spanac prin casa si am facut doua tarte mici.
-cateva felii de kaiser prajit
-3 oua
-300 ml lapte(sau creme fraiche)
-60 grame gruyere ras(sau cascavalul preferat)
-sare, piper
 

Intindem foaia de aluat in tava apoi o bagam la cuptorul incalzit pentru 10-15 minute pana devine aurie. Cand e gata asteptam sa se raceasca putin si asezam spanacul maruntit si apoi kaiserul taiat bucati. Intr-un bol batem ouale, apoi adaugam laptele si cascavalul ras, apoi saram si piperam. Turnam amestecul peste spanac si kaiser. Daca dorim mai putem presara cascaval peste. Bagam la cuptorul incalzit la 180C si lasam aproximativ 30 de minute,pana cand e gata totul. Pofta buna !
 
 
 
 


duminică, 3 noiembrie 2013

Patratele de caramel

Stiti ca de obicei retetele de pe cutii de orez, zahar, lapte, etc sunt cam ciudatele..Eu am incercat cateva si nu m-au impresionat.Insa uneori e bine sa mai faci incercari,si cum aveam cutia asta de lapte condensat in camara si mi-era teama sa nu mi se strice degeaba,si nu aveam nicio reteta cu lapte condensat pe tasta rapida :) am zis sa incerc propunerea lor,de pe cutie. Guess what? A iesit ceva senzational! Un blat de biscuitel crocant, o crema de caramel buuuna rau si un strat de ciocolata crocanta deasupra. Nici ca se putea mai bine! Haideti sa vedeti ce va zic:

 
Ingrediente:
Baza:
-85 grame unt
-45 grame zahar
-150 grame faina,  cernuta
 
Umplutura caramel:
-120 grame unt
-75 grame zahar brun
-30 grame miere
-397 grame lapte condensat(1 cutie)
Topping ciocolata :
-225 grame ciocolata de lapte
 
Incalzim cuptorul la 180C.  Pentru baza-batem untul si zaharul intr-un bol pana ce amestecul devine pufos.
 
Adaugam faina, amestecam si varsam aluatul pe o suprafata infainata. Framantam un aluat pe care il asezam intr-o tava mica(18x28 cm)
 
 si coacem 25 de minute sau pana ce devine ferm.
 
Pentru umplutura, amestecam pe foc mediu untul, zaharul brun,mierea si laptele condensat, amestecand constant pana ce zaharul se topeste si toate ingredientele sunt bine amestecate.
Aducem la fierbere si lasam 3-4 minute pe foc mic,amestecand incontinuu pana ce se ingroasa. Turnam amestecul de caramel peste blat si lasam deoparte.
Topim ciocolata pe foc mic sau la bain marie. O turnam peste prajitura si bagam la rece.
Cand e gata,taiem patratele.Pofta buna !Un deliciu !