luni, 7 octombrie 2013

Macarons de cirese

Nu stiu de ce dar asa ce mi s-a pus pata pe macarons acum ceva timp..mi se pare mie ca daca locuiesc in Belgia trebuie sa stiu sa ii fac la fix.:)) Nu e ca si cum m-ar verifica cineva, dar in mintea mea s-a inoculat ideea asta. Ca nu voi fi "belgianca" decat atunci cand o sa fac macarons impecabili.:D
Asa ca am incercat multe retete, dintre care am fost multumita maxim de asta. Dar parca nu era indeajuns, m-am tot gandit ca trebuie sa fie mai relaxata treaba, mai cu putine instructiuni.:))
Pana ce am dat de reteta ce urmeaza, de care sunt foaarte multumita si care mi se pare simpla. Bine,ele sunt toate asemanatoare, ca sunt aceleasi ingrediente practic, insa mie mi-au iesit din prima, si mi-as dori sa incercati si voi si sa imi spuneti cum v-au iesit, sa vedem daca avem noroc sau e reteta fara gres.:))
Reteta este pentru macarons de baza, in ceea ce priveste umplutura eu am improvizat ceva de data asta, dar voi puteti folosi orice va place.O sa revin si cu alte retete de macarons cu diverse arome.

Ingrediente:
-115 grame faina de migdale
-230 grame zahar pudra
-15 grame cacao pentru macarons de ciocolata
-144 grame albus de ou la temperatura camerei(eu nu le-am « invechit » de data asta, insa le puteti pastra pana la 3 zile in frigider si scoate in ziua in care vreti sa faceti macarons cu cateva ore inainte pentru a  le aduce la temperatura camerei)
-72 grame zahar tos
-colorant pudra(in functie de nuanta dorita)
 
Mixam pudra de migdale cu zaharul pudra pe « pulse » cam de 10 ori cate o secunda,pana e bine amestecat. Cernem de doua ori amestecul ,avand grija sa trecem si firimiturile mai mari de migdale.
Separat, batem albusurile cu zaharul tos pana stau bat.Incepem treptat, la viteza mica 2-3 minute, apoi la viteza medie si terminam in forta, la viteza mare, inca 2-3 minute. Adaugam colorantul si mai batem la viteza maxima 1 minut.
 
 
Adaugam deodata ingredientele uscate peste albusurile batute bine de tot si incepem « macaronajul » : cu o spatula solida amestecam usor, de jos in sus, pentru a scoate aerul din albusuri.  Dupa vreo 25 de « amestecari » simple, verificam din cand in cand daca toata treaba arata ca o lava(cam asa ar trebui sa fie rezultatul final « lava-like » J ) iar daca nu e inca suficient de fluid, continuam macaronajul pana ce compozitia curge de pe spatula si se reincorporeza in maxim 20 de secunde.
Cand e gata, punem jumatate de compozitie intr-un sac a  poche si formam gramajoare mici(sau mari J) pe o foaie de copt asezata pe o tava rece, la distanta egala intre ele.
 
Pentru inceput recomand ca inainte de operatiunea « macarons » sa pregatiti o foaie alba pe care sa trasati cercuri de marimea dorita, iar foaia respectiva sa o asezati sub foaia de copt pe care formam macarons, avand grija sa o scoateti inainte de a le introduce la cuptor. Astfel va puteti ghida atunci cand formati macarons. Eu asa fac de obicei,de data asta ma grabeam si am facut « la liber », motiv pentru care multi macarons au fost foarte tristi ca nu si-au gasit perechea perfecta. J
Eu cand formez macarons tin poche-ul drept deasupra foii, lasand doar cativa mm intre el si foaie, si se formeza chiar frumos. La fel procedez si la umpluturi.
Pentru a fi siguri ca foaia de copt sta cuminte, putem sa punem in cele patru colturi ale tavii cate o picatura de compozitie intre tava si foaie.
Dupa ce terminam de format macarons din toata compozitia(o sa fie nevoie de doua tavi) batem tava de masa de cateva ori, rotind-o dupa fiecare « tranteala » si lasam 30 de minute la temperatura camerei sa-si revina dupa atata violenta.
Incalzim cuptorul la 150C(300F) si dupa cele 30 de minute de asteptat coacem macarons pe grilajul din mijloc al cuptorului pentru 16 minute, avand grija sa intoarcem tava la jumatatea timpului.
Cand sunt gata, scoatem din cuptor, indepartam de pe tava fierbinte si lasam sa se raceasca cel putin 30 de minute. Indepartam cu grija macarons de pe foaia de copt, umplem cu ce crema ne doreste sufletul si bagam la frigider intr-un recipient inchis ermetic  pentru cel putin 24 de ore(whaaat ?!? ..stiu..dar asa zic expertii ca e cel mai bine, cica asa sunt in deplinatatea  gustaseniei  lor )
 
 
Umplutura de cirese :
-un borcan compot de cirese
-3 pliculete zahar vanilinat(sau cateva linguri de zahar pentru dulceturi,daca aveti)
-2 linguri mascarpone
Super simplu si gustos. Scurgem ciresele de zeama si le punem la fiert cu zaharul. Cand sunt aproape gata le mixam si le mai dam in fiert pana ce zeama a scazut de tot.
Le scoatem de pe foc si le lasam sa se raceasca,iar apoi adaugam doua linguri de mascarpone, pentru o consistenta cremoasa si un gust bun.
 
Lipim macarons cate doi cu crema de cirese intre ei si..asteptam 24 de ore. JPofta buna !
 
 
 
 
 
 

vineri, 4 octombrie 2013

Risotto la cuptor cu pui si sofran

Pentru ca astazi am facut iar risotto(din cel "traditional",sa zic asa :) )mi-am adus aminte de reteta asta pe care am facut-o zilele trecute si care ne-a placut foarte mult. Eu mi-am luat sofran vara asta din Grecia ca mi s-a parut ca fac asa o afacere..dar cand am ajuns acasa am realizat ca de fapt pretul era acelasi ca peste tot.Scump.:))
Pot sa spun ca din punctul meu de vedere insa..isi merita banii.Da un gust foarte bun mancarii si o culoare placuta.Iar reteta asta este super simplu de facut si va asigur ca este gustoasa la superlativ!



Ingrediente:

-250 grame rosii cherry(sau normale taiate cuburi mai mari)

-1 ceapa rosie taiata mic

-2 catei usturoi zdrobiti

-2 linguri ulei masline

-300 grame orez risotto

-4 pulpe superioare de pui

-200 grame chorizo (sau orice alt salam afumat sau mai deosebit care va place)

-2 lingurite rozmarin

-1 litru supa fierbinte de pui

-putin sofran

-sare, piper

 

Incalzim cuptorul la 220C. Asezam rosiile cherry intr-o tava care merge la cuptor si punem deasupra ceapa, usturoiul si uleiul de masline. Bagam la cuptorul incins pentru 20 de minute, pana ce rosiile se inmoaie.
 
 

Adaugam orezul, puiul, chorizo, rozmarinul, supa de pui, sofranul, sare si piper, si amestecam bine. Bagam din nou la cuptor pentru 30 de minute sau pana ce puiul este gata.Pofta buna va doresc !
 
 

miercuri, 2 octombrie 2013

Briose cu salam si cascaval

Stiti deja de operatiunea "Pachetel pentru Razvan". Mereu ma strofoc sa gasesc solutii sanatoase si gustoase pentru el la scoala, sa nu fiu nevoita sa ii dau toate prostiutele cumparate. Si briosele mi se par practice,nici prea prea nici foarte foarte, se fac usor, incap frumos in cutiuta pentru pachet sii..cel mai important..ii plac mult.:)
Pe astea le-am facut in super viteza, intr-o seara tarziu, de unde si lipsa pozelor cu etapele intermediare. Dar am poze cu faza finala, asa ca va puteti face o idee si de cat de frumusele sunt.:)

 
Ingrediente :
-1 ½ cana faina
-1 lingura zahar
-1/2 lingurita sare
-2 lingurite praf de copt
-1/3 cana ulei
-1 ou
-aproximativ o cana lapte
-1 cana salam, sunca,etc
-1 cana cascaval ras
Incalzim cuptorul la 200C si punem hartii de muffins in tava. Amestecam faina, sarea, praful de copt si zaharul si adaugam oul, uleiul si laptele(pana ajungem la consistenta dorita). Amestecam cu mixerul pana omogenizam. Adaugam salamul taiat feliute mici si cascavalul ras si amestecam usor cu o spatula. Punem in formele de muffins cam 2/3 si bagam la cuptor pana trec testul scobitorii(aproximativ 20 de minute) Cu vreo 5 minute inainte sa fie gata putem adauga cate o feliuta de salam si ceva cascaval ras deasupra,pentru un aspect mai frumos si un gust mai bun. JServim cat sunt calde. Sau reci,daca mai raman. J
 

luni, 30 septembrie 2013

Tort nemtesc de ciocolata/Tort Mickey Mouse

Il putem privi din doua unghiuri: daca vrem un tort decadent de ciocolata e chiar raspunsul la intrebarea noastra, iar daca ne intereseaza un tort pentru o aniversare cu tema Mickey Mouse(si putem folosi fie aceasta reteta de tort fie orice reteta ne place) poate fi un punct de reper. Desigur ca fiind prima oara cand am imbracat un tort in pasta de zahar rezultatul nu e nici pe departe unul care sa te dea pe spate, dar..pentru aniversarea unui copil care nu vede imperfectiunile ci doar imaginea de ansamblu e tocmai bun.:))
Tortul e super la gust, e cremos,asa,si cred ca a trecut lejer pe locul intai in topul preferintelor mele "tortulesti". Nu va asteptati sa fie pufos, v-am zis ca e decadent,da?:))
Hai sa vedem ce avem de facut pentru a obtine o feliuta de-asta:




Ingrediente:

-1/2 cana ulei

-2 oua mari

-1 cana lapte batut

-2 cani zahar

-3/4 cana cacao neindulcita

-2 lingurite esenta de vanilie

-1 ¾ cana faina

-1 ¼ lingurite bicarbonat de sodiu

-1/2 lingurita praf de copt

 

Incalzim cuptorul la 175C. Ungem cu unt,ulei,etc doua forme de 20 sau 24 de cm(eu am facut de 24), asezam hartie de copt si ungem iar.

Intr-un bol mare amestecam uleiul, ouale, laptele batut, zaharul si cacaoa. Batem cu mixerul 2-3 minute pana ce e omogen amestecul. Cu mixerul pe viteza mica in functiune, adaugam o cana de apa calda si amestecam bine.  Adaugam vanilia.

Combinam faina cu praful de copt si cu bicarbonatul. Turnam peste amestecul lichid si mixam pana se omogenizeaza.  Impartim in doua si turnam in tavi. Coacem 25-30 de minute si apoi lasam inca 15 minute in forme sa se raceasca inainte de a le scoate pe un gratar.

Dupa ce se racesc bine le umplem cuuuu.. :

 

Ingrediente :

-200 grame ciocolata

-250 grame unt nesarat la temperatura camerei

-1 galbenus mare,temperatura camerei

-1 lingurita esenta vanilie

-1 ¼ cani zahar pudra cernut

-1 lingura ness(optional)

Maruntim ciocolata si si punem intr-un bol deasupra ununi vas cu apa care fierbe(bain marie) Amestecam pana ce se topeste si dam deoparte pana aducem la temperatura camerei.

Batem untul cu un mixer pana devine spuma apoi adaugam galbenusul si si vanilia si mai batem 3 minute. Dam mixerul pe viteza mica si adaugam zaharul pudra treptat, pana se incorporeaza tot frumos. Dizolvam nessul in 2 lingurite de apa fierbinte si adaugam peste unt, cu mixerul la viteza mica. Procedam la fel si cu ciocolata topita.

Intindem uniform peste blaturile racite.

Eu am adaugat,la cererea sarbatoritului, si niste felii de banana,care au dat un
plus de aroma tortului.

 
Apoi urmeaza partea tehnica:
Punem si celalat blat si fabricam niste urechi fie dintr-un alt blat copt separate fie,daca e doua noaptea si nu mai aveti chef de copt blaturi in plus, din doua briose de ciocolata
 

Decupam din paste de zahar ceva ce vrea sa semene cu fetisoara lui Mickey:

 
Imbracam in pasta de zahar neagra intreg tortul, urechi inclusiv :)

Si apoi ne mai jucam putin cu pasta de zahar pentru a face ochii, nasul si gura.
Ta-daam!




vineri, 27 septembrie 2013

Briose cu afine

Bine v-am regasit la un nou episod din serialul: Briose vs. Cupcakes.Batalia eterna. Cel putin la noi in casa.:)Eu prefer cupcakes, sotul briosele.Si uite-asa sunt nevoita sa fac din amandoua,incercand sa ne convingem reciproc de suprematia favoritei.:) Astazi, niste briose cu afine tocmai bune de facut intr-o sambata dimineata.Se fac usor,rapid si merg si pentru un mic dejun tarziu de duminica,alaturi de o cafea fierbinte.:)

 
Ingrediente:
-1 ½ cana faina
-3/4 cana zahar
-1/2 lingurita sare
-2 lingurite praf de copt
-1/3 cana ulei
-1 ou
-1/3 cana lapte
-1 cana afine
Pentru crumble :
-1/2 cana zahar
-1/3 cana faina
-1/4 cana unt rece taiat cubulete
-1 ½ lingurita scortisoara
 
Incalzim cuptorul la 200C. Asezam formele de briose in tava.
Amestecam ingredientele uscate :faina,zaharul,sarea si praful de copt si separat ingredientele lichide. Turnam ingredientele uscate peste cele lichide si omogenizam.Adaugam si afinele si amestecam usor cu o spatula,sa nu se zdrobeasca.


Pentru crumble : amestecam toate ingredientele pana obtinem un aluat sfaramicios.
Punem din compozitia de muffins in forme cam ¾ si apoi luam crumble cu lingura si completam pana la umplere.
Bagam la cuptor pentru 20-25 de minute,pana sunt aurii.Pofta buna !
 




marți, 24 septembrie 2013

Placinta cu branza sarata

Am gasit reteta asta prin folderul de "nepublicate" si sincer inainte sa o public m-am gandit de doua ori,pentru ca stiu ca dupa ce o sa vada reteta, sotul meu o sa isi aduca aminte de cat de mult ii place si o sa ma roage sa o fac iar. Asa ca e un risc calculat. :)) Azi sau maine probabil ca o sa avem iar placintica asta buna buna si un pahar de iaurt la indemana.:)
Dar se face usor, e buna,si iese si destul de multa..asa ca e una din retetele pe care nu ai cum sa nu vrei sa le faci.

 
Ingrediente:
-un pachet foi de placinta
-300 grame telemea sarata
-200 grame branza dulce
-5 oua
-400 ml iaurt
-150 ml ulei
 
Sfaramam sau dam pe razatoare branza sarata si o punem intr-un bol impreuna cu branza dulce si 3 oua si amestecam bine de tot. Turnam 200 ml iaurt si amestecam iar.
 
 
Luam doua-trei foi de placinta, le ungem cu ulei(pe fiecare in parte), le suprapunem si asezam cateva linguri de compozitie de branza, pe care o intindem bine(ori pe toata suprafata foii,avand grija sa lasam marginile libere 2-3 cm, ori o dunga de la un capat la altul) si rulam bine, apoi asezam intr-o tava mare. Facem la fel cu restul foilor, vom obtine aproximativ 5 rulouri. Intepam rulourile din loc in loc cu o furculita.
 
Intr-un bol mic amestecam cele doua oua ramase cu 200 ml de iaurt si turnam compozitia peste rulourile din tava. Bagam la cuptorul incins la 175 de grade cam 40 de minute sau pana ce foile sunt aurii si se umfla.
 
 
 
 
 

vineri, 20 septembrie 2013

Hamburger cu sos de casa

Pentru ca recent mi-am luat o carte nuuumai si nuuumai cu retete de hamburger(am fost uimita sa vad cate posibilitati exista:) ) am zis ca n-ar fi rau sa incep sa le si execut,constiincioasa cum ma stiti.
Si am inceput bine, cu o reteta traditionala,zic ei, delicioasa, zic eu, de hamburger cu sos salsa facut in casa. Foarte bun!nu va lasati impresionati de numarul mare de ingrediente, majoritatea le avem prin casa mereu.La treaba acum!

 
Ingrediente:
Pentru sos :
-1 lingura ulei masline
-o ceapa taiata rondele
-1 catel usturoi,zdrobit
-1/2 ardei rosu sau iute
-800 grame rosii taiate, la conserva(eu am folosit rosii proaspete,cam un kilogram)
-200 ml otet de vin rosu
-200 grame zahar(mai putin, daca vreti ca sosul sa nu fie foarte dulce)
-3 sau 4 castraveciori murati taiati cublete
-1 mana de coriandru taiat marunt
-sare,piper
 
Pentru burgeri :
-340 gramecarne tocata de vita
-1 lingura ulei de masline sau ulei vegetal
-sare si piper
Pentru garnitura :
-2 felii bacon
-4 felii cheddar
-2 chifle de hamburger
-1 nuca de unt
-2 linguri mustar dulce
-2 castraveti murati taiati rondele
-75 grame salata
 
Pregatim sosul de rosii : incalzim uleiul de masline intr-o craticioara la foc mediu si calim ceapa,ardeiul si usturoiul, amestecand din cand in cand pana se inmoaie.
 
Adaugam rosiile taiate cubulete si amestecam bine. Adaugam otetul si zaharul, apoi aducem la fierbere. Reducem focul si lasam la foc mic aproximativ 30 minute. Saram, piperam. Sosul trebuie sa aiba consistenta unui gem. Incorporam castravetii si coriandrul. Oprim focul.
 
Pregatim burgerii : amestecam carnea, sarea si piperul intr-un bol pama se omogenizeaza. Impartim carnea in doua si formam burgeri. Ii prajim pe ambele parti 5 minute pana ce sunt facuti.
Cand burgerii sunt gata ii luam de pe foc si ii acoperim de doua felii de branza. Ii lasam un pic pana ce se topeste branza.
Taiem chiflele si le incalzim putin pe grill. Ungem cu unt partea din interior a chiflei, punem peu na dintre felii putin mustar si asezam un burger. Adaugam o lingura generoasa de sos si adaugam baconul, castraveciorii murati si salata. Acoperim cu cealalta parte si servim !Putem servi alaturi de cartofi prajiti !Pofta buna !:)
 
 

marți, 17 septembrie 2013

Quesadilla

Fac reteta asta de atat de mult timp incat as fi putut sa jur ca am publicat-o deja.M-am uitat de vreo 3 ori,nu am gasit-o pe blog, insa tot nu sunt convinsa ca nu v-am mai vorbit de ea.:)
Noua ne place mult, se face foarte usor si merge si calda,si rece,si prima zi,si a doua,daca mai apuca..:)
Nu as putea sa va dau gramajul exact al ingredientelor,pentru ca fiecare pune dupa gust,dupa cat are prin casa..etc:) Un sfat,totusi:muuult cascaval!  Fiti generosi! ;)



Sos salsa:

-2 rosii

-1/2 ceapa

-1 ardei

Se spala si se curata legumele si se pun impreuna in mixer(blender) pana ce amestecul e omogen. Se pune salsa pe foc mediu, se sareaza, se pipereaza, si se scade pe foc pana la consistenta dorita. Asta inseamna ca ar trebui sa arate mai mult ca o pasta decat ca o supa crema. Amestecam des si cand arata ca o zacusca :P oprim focul.
 
Apoi incepem operatiunea quesadilla:

 Luam o lipie de tortilla si o asezam comod. Presaram in cel mai generos mod posibil niste cascaval ras peste ea. Taiem niste carnita de pui marunt.Eu am folosit un gratar de pui,dar puteti pune pui rotisat, pulpe la cuptor..orice gasiti la indemana.
 
Punem cateva linguri de sos salsa peste ele
 
 
Si apoi inc-o data mai flacai o mana zdravana de cascaval ras.

 
Asezam frumos o alta tortilla deasupra si gata!Suntem aproape de final. Le punem pe foc mic(eu le-am pus la grill,ca tot l-am cumparat recent, dar pana acum faceam in tigaia de Teflon incinsa-fara ulei,fara nimic)

 Lasam cateva minute pe fiecare parte,pana se topeste cascavalul, taiem si ii multumim Domnului pentru ideile geniale pe care le da unora de compun retete din astea, sa ne putem si noi bucura de ele!Pofta excelenta va doresc!





 

 

joi, 12 septembrie 2013

Biscuiti cu rozmarin

Biscuitii sarati reprezinta raspunsul la multe intrebari foarte importante pentru mine: ce sa-i mai dau lui Razvan la pachet?Ce sa mai rontaim dimineata, la pranz si seara?(copii, rontatitul intre mese duce la obezitate ;) )Ce reteta buna sa mai pun pe blog?;) Si iaca-asa sar ei, biscuitii astia, in evidenta. Si bine fac. Sunt foarte gustosi, spornici siii..gratiedatoritamultumita stampilutei mele(multumesc Edith pentru inspiratie) :D-sunt si frumosi.Pofta buna sa aveti!

Ingrediente:
-180 gr faina
-70 gr unt sarat
-45 ml ulei de masline
-1/4 lingurita sare
-50 gr parmezan
-1 ou
-1 lingurita rozmarin uscat
-1 lingurita cimbru uscat
Punem  parmezanul ras, ierburile, sarea ,untul, uleiul de masline si oul intr-un bol si amestecam pana ce obtinem o crema.
Adaugam faina toata deodata. Amestecam pana omogenizam, dar nu exageram. Incalzim cuptorul la 190C . Luam cu lingura compozitie si formam gramajoare pe care le tasam cu o lingura(eu am folosit stampila de biscuiti)
 
 
 
Presaram putin rozmarin si sare mare peste ei(pe care le apasam incetisor cu mana sa intre in compozitie) si bagam la cuptor pentru 15 minute. Ii lasam sa se raceasca si apoi ii atacam frontal. J
 

marți, 10 septembrie 2013

Orez cu lapte de cocos

Un deliciu. Asta reprezinta orezul asta. Prima data am fost reticenta pentru ca nu ma innebunesc dupa garnitura dulce langa friptura (in general destul de sarata ;) ) Insaa...dupa ce am luat prima inghititura..mi-am schimbat parerea.:) De Razvan ce sa mai zic...nu se putea opri din mancat(noroc ca a iesit muult).
Una peste alta, un gust rafinat, discret, deosebit, a mers de minune si cu friptura noastra dar si simplu(pentru copiii care nu se innebunesc dupa carne), si lasand la o parte ca trebuie bibilit un pic laptele ala de cocos, nu se poate spune ca se face greu,asa ca va recomand sa il incercati!

 
Ingrediente:
-400 ml lapte de cocos
-500 gr orez cu bobul lung
-1 l apa
-200 gr stafide
-40 gr zahar brun
-o lingurita sare
 
Punem laptele de cocos intr-o craticioara cu fund gros, la foc mediu, si salam pe foc amestecand incontinuu cu o lingura de lemn,pana se ingroasa si isi schimba culoarea. Dupa 10-15 minute va incepe déjà sa isi schimbe consistenta. Dupa o perioada se va carameliza, isi va schimba culoarea in maron si grasimea se va detasa . E semnul nostru ca e gata. J
 
Adaugam orezul si amestecam bine de tot cu ce a mai ramas din laptele de cocos. Adaugam si apa, sarea si zaharul brun.
Acoperim partial cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic fara a amesteca.Supraveghem indeaproape insa. J Cand toata apa a fost absorbita, adaugam stafidele si amestecam . mai lasam sa se odihneasca inca 10-15 minute si ne apucam de treaba !:))Super bun !