joi, 11 iulie 2013

Flammekueche

Rețetă și poveste, sau călătorie virtuală, aici

Rețetă simplă, după cum urmează :

Flammekueche este o tarta gustoasa si usor de preparat care se coace de obicei la cuptorul de lemne, asta fiind si scopul ei initial, sa verifice temperatura cuptorului.In timp insa a devenit o reteta foarte apreciata extinzandu-si popularitatea si dincolo de Alsacia, zona din care e originara.
Ei, si o data lectia de geografie gastronomica gata, va invit din toata inima sa incercati aceasta minunatie, merge perfect ca gustare, aperitiv, mic dejun, cina..:)) ce vreti voi, ca e buna tare!

 
Ingrediente:
Pentru blat:
-250 grame faina
-50 ml ulei
-un praf de sare
-apa
Umplutura :
-90 grame smantana
-90 grame branza proaspata
-o ceapa mare
-jumatate de pahar de vin alb,sec
-150 grame de bacon afumat
 
Punem faina, uleiul si sarea intr-un bol, amestecam cu mana, apoi incepem sa adaugam putin cate putin apa incat sa formam un aluat. Punem aluatul in folie de plastic si bagam la rece o ora.
 
Intre timp, taiem ceapa solzisori. Intr-o tigaie punem un cub de unt si putin ulei si calim ceapa la foc mic. Adaugam vinul si lasam pe foc pana se evapora.
Incalzim cuptorul la 280C.  Impartim aluatul pe jumatate. Intindem fiecare jumatate pe o hartie de copt cat de subtire putem. Decupam un cerc ajutandu-ne de o forma de tort sau de o farfurie. Indoim marginile cu mana sau cu o furculita pentru a forma un fel de bariera.:)
 
Intr-un bol amestecam smantana cu branza proaspata. Impartim in doua si intindem pe fiecare foaie de aluat.  Intindem bine, pana la margine. Punem baconul taiat cubulete si peste ceapa calita apoi saram si piperam dupa gust. Bagam la cuptorul incins pana ce este gata(se rumeneste).
 
 
 
 
 

marți, 9 iulie 2013

Enchiladas de pui

Nu v-am vorbit niciodata despre topul preferintelor mele cand vine vorba de bucatarii. Va vad foarte curiosi,asa ca iata:
 1.Mancarea asiatica. As putea sa mananc dimineata,la pranz si seara numai mancare asiatica. Imi place tot la ea. Mi-as dori sa stiu sa gatesc mai bine, pentru ca ce fac eu nu se compara nici pe departe cu ce face doamna de la chinezescul din cartier, dar trebuie sa mai castige si oamenii niste bani, nu?Daca facem totul in casa, unde se duce economia tarii?:))
2. Mancarea mexicana. O ador. E grea, intr-adevar, satioasa, dar si extrem de gustoasa si variata. Nu varianta picante, pentru ca eu nu mananc picant, dar in rest..fara impedimente!:))
3. Mancarea greceasca. Need I say more? Souvlaki, tzatziki, feta saganaki..sa nu mai vorbim de o caracatita la gratar...Grecii stiu sa manance, ce sa mai!Si sa se distreze.:)
Dar sa revenim la oile noastre. Daca mancare chinezeasca nu fac foarte des, pentru ca iti trebuie arta si precizie sa iti iasa la fel, la mancarea mexicana e mai usor, asa ca prestam adesea cu mare placere.
Asa ca astazi va gatim niste enchiladas de pui cu sos alb, o minunatie pliina de savoare(si calorii,da :D). Sa nu va sperie numarul de vase pe care trebuie sa le spalam, fiecare farfuriuta si tigaita isi merita osteneala. Din pacate, pozele au fost facute cand mancarea era rece, pentru ca atunci cand era fierbinte eu serveam musafirii, asa ca nu ii pun in valoare frumusetea naturala, dar daca o sa incercati reteta o sa vedeti la ce ma refer.:))

 
 
 
Ingrediente:
-2 ½ cani pui fiert si maruntit
-2 cani supa ramasa de la pui
-3 linguri ulei
-12 foi tortilla
-1 ceapa mare taiata marunt
-1 lingurita boia dulce
-1/2 cana smantana plus inca o cana separat
-2 linguri faina
-2 linguri unt
-2 ½ cani cascaval ras
-sare, piper
-coriandru
 
Incalzim 2 linguri de ulei la foc mediu intr-o tigaie. Prajim foile de tortilla nu mai mult de 20 de secunde pe fiecare parte, apoi le scoatem pe cateva prosoape de hartie. Ele nu trebuie sa devina crocante, doar sa se inmoaie putin, de aceea avem grija sa nu le lasam pe foc mai mult decat e nevoie.
Incalzim o lingura de ulei separat, in alta tigaie, tot la foc mediu. Prajim ceapa un minut, apoi adaugam puiul si jumatate de lingurita de  boia dulce.  Amestecam. Adaugam ½ cana de supa si amestecam iar.  Punem si jumatate de cana de smantana si avem grija sa omogenizam. Dam intr-un foc si apoi oprim focul si dam deoparte.
Intr-o tigaie separata(da,bine,spalam mai mult azi, dar se merita, jur !) topim untul si presaram faina. Amestecam si lasam la foc mediu un minut doua.Turnam 1 cana ½ supa si mai lasam vreo doua minute. Reducem focul , apoi adaugam cana de smantana. Amestecam apoi adaugam si 1 cana jumatate de cascaval si amestecam iar. Adaugam ½ lingurita boia dulce, precum si sare si piper dupa gust.
Pentru a le ansambla, punem cu lingura din amestecul de pui in foaia de tortilla, turnam cascaval din abundenta J si rulam. Punem toate enchiladas intr-o tava(eu am una de yena care se potriveste bine) si turnam  peste ele sosul de branza.  Daca vrem(si nu e rea ideea) mai presaram niste cascaval deasupra. Bagam la cuptorul incins la 180 de grade pentru 30 de minute.  Scoatem din cuptor si presaram coriandru tocat. Servim fierrbinte ! Demential !
 
 
 
 

sâmbătă, 6 iulie 2013

Creme brulee II

Pai ce, numai filmele sa aiba si partea a doua..a treia..etc..?:)) Crème brulee e mai fraiera? Nuu! Uite ca dupa ce acum ceva timp va aratam prima reteta astazi vin cu partea a doua, mai buna, mai frumoasa, mai desteapta.:)) In mare la fel, ingredientele sunt aceleasi, insa schimbam putin cantitatile.
Nu am mai facut poze cu procesul de creatie, e foarte simplu si nu prezinta nici un factor wow. Produsul final insa, chiar daca arata la fel si astia n-au inventat pozele din care sa puteti gusta, este mult mai bun, mai fin si mai delicat, asa ca e musai sa incercati desertul asta cand aveti putin timp liber.

 
Ingrediente:
-350 ml lapte
-75 ml frisca lichida
-75 grame zahar
-2 oua
-3 galbenusuri
-2 lingurite extract vanilie
-un praf sare
-zahar pentru topping
 Incingem cuptorul la 160C si pregatim 4 forme de sufle intr-o tava de copt mai adanca. Amestecam laptele cu frisca lichida intr-o oala si le punem pe foc pana dau intr-un clocot. Dam deoparte.
Intr-un bol batem cu telul ouale intregi cu galbenusurile, apoi adaugam zaharul, sarea si vanilia. Turnam usor amestecul peste lapte si amestecam constant pana se omogenizeaza. Strecuram printr-o sita deasa pentru a scapa de eventualele resturi de ou. Turnam egal in formele de sufle. In tava in care sunt formele turnam apa fierbinte pana la jumatatea formei . Bagam la cuptor pentru 30-40 de minute, pana ce lama unui cutit va iesi curata. Scoatem si racim.
Pentru a face crusta de deasupra presaram zahar brun si folosim fie arzatorul special fie un cuptor cu grill dat pe partea de sus in care bagam formele cateva minute pana ce zaharul se caramelizeaza.
Creme brulee se serveste rece, de la frigider, iar zaharul il topim exact inainte de servire. Pofta buna !
 
 
 
 
 

vineri, 5 iulie 2013

Supa groasa cu porumb si cascaval

La noi e rece, chiar daca ne apropiem de jumatatea lui iulie, asa ca supa asta merge la fix. Sincera sa fiu, mi se pare ca supa asta merge la fix in orice moment, pentru ca e absolut delicioasa. Stiu ca zic asta mereu :)) dar chiar asa sunt unele retete, un deliciu. Si mai ales cele de aici. Nu dau niciodata gres.
Asa ca va sfatuiesc sa incercati aceasta supa groasa, hranitoare, gustoasa, nu de alta, dar acum vine iarna si o sa avem nevoie de retete care sa ne ajute sa trecem usor peste frig.:D


Ingrediente:
-4 linguri unt(aproximativ 100 grame)
-1 ceapa taiata marunt
-3 felii bacon taiate bucati
-3 ardei grasi taiati cubulete(culori diferite ar fi si mai frumos)
-1 cutie boabe porumb
-1/4 cana faina
-3 cani supa de pui(eu dizolv un cubulet in apa fierbinte cand nu am supa la indemana)
-1 cana lapte
-1 cana smantana dulce
-1 cana cascaval ras
-1/3 cana ceapa verde taiata marunt
-chifle scobite de miez

Intr-o oala mare topim untul la foc medium-inalt.  Prajim ceapa cateva minute. Adaugam baconul si mai prajim un minut doua apoi adaugam ardeii si mai lasam doua minute. Adaugam si porumbul scurs de apa si mai lasam pe foc un minut doua.
 
Presaram faina peste legume si amestecam , apoi turnam supa, amestecam iar si lasam pana se ingroasa, 3-4 minute, dupa care reducem focul.  Turnam laptele si smantana pentru frisca , acoperim si lasam sa fiarba la foc mic 15 minute.
Adaugam cascavalul si ceapa verde. Dupa ce se topeste cascavalul potrivim de sare si piper.
Turnam in chifle si servim fierrrbintee !!! DE-LI-CIOA-SA !

miercuri, 3 iulie 2013

French toast aka Friganele (cu fructe)

Friganelele, carora eu ani de zile le-am zis papanasi(habar n-am de ce,asa se zicea la noi in cartier:D) au fost pe locul 1 in topul preferintelor mele muuult timp. Si nici acum nu imi sunt indiferente,mai ales ca de curand am facut miununatiile astea care mi-au rascolit amintiri.:)
Pai cum sa nu-mi placa?Au numai plusuri: se fac extrem de usor, nu sunt scumpe, avem de obicei ingredientele prin casa(poate nu fructele pe care le-am folosit eu azi,dar merg si fara foarte bine), merg si ca desert si pentru un mic dejun delicios, si sunt buuuuneee rau!Bonus, copiii le adora,asa ca putem satisface si gusturi mai pretentioase.:)
Si parca bagate la cuptor (in loc de a le praji in ulei) nici nu trezesc remuscari cu privire la calorii,nuu?:))

 
 
Ingrediente:
-10 felii de paine fara coaja
-3 oua
-400 ml lapte
-1 plic zahar vanilat
-3 linguri zahar
-scortisoara
-esenta vanilie
 
-Fructe
-Sirop artar/miere/orice alt sirop
-Felii migdale
 
Ungem cu unt o tava, apoi asezam feliile de paine(daca nu ne incap toate lucram pe mai multe fronturi). Separat batem ouale pana devin pufoase si incep sa isi schimbe culoarea, adaugam laptele, apoi zaharul vanilat, zaharul tos, un praf de scortisoara si jumatate de lingurita de esenta de vanilie.

Turnam amestecul peste feliile de paine pana ce acestea sunt imbibate bine de tot si bagam la cuptorul incins la foc mediu pana ce se rumenesc. Le scoatem pe o farfurie si turnam sirop peste, apoi adaugam fructe, felii de migdale,etc. Servim cald.O minunatie !

luni, 1 iulie 2013

Pui scaloppina

Carne de pui, smantana, ciuperci, vin...ingredientele mele preferate pentru o mancare gustoasa. Niste kaiser mai lipsea si chiar ca erau toate.:)
Fara Kaiser, insa cu muuult gust si foarte satios. Va recomand sa incercati puiul asta, daca nu cumva ati mancat deja,si atunci mergeti la sigur.:))

 
Ingrediente:
-1 pachet spaghetti
-1 piept mare de pui(sau doi mai mici)
-sare si piper
-faina
-2 linguri ulei masline
-4 linguri unt
-1 cutie ciuperci
-1 cana vin alb sec
-supa de pui(optional)
-1 lamaie
-1/2 cana smantana
-patrunjel
-cascaval ras
 
Fierbem pastele conform instructiunilor de pe pachet.
Taiem pieptul de pui in felii mai groase . il batem putin cu ciocanul de snitele, il saram si piperam si il dam prin faina. Topim untul si uleiul de masline  intr-o tigaie si prajim puiul la foc mediu pana se rumeneste pe ambele parti. Scoatem pe o farfurie si punem deoparte.

 
 
Aruncam ciupercile in tigaia din care am scos puiul si amestecam. Turnam imediat vinul si supa de pui si stoarcem si sucul de la jumatate de lamaie,sau chiar de la una intreaga,dupa gust. Amestecam bine sa se amestece totul, mai ales ce e pe fundul tigaii, si lasam pe foc aproximativ 1 minut, pana se reduce sosul.
 
 
 


Turnam smantana si amestecam, apoi patrunjelul tocat marunt. Oprim focul. Saram, piperam dupa gust.



Asezam pastele pe farfurie, apoi puiul si turnam peste sos din belsug.:)  Presaram si cascaval ras deasupra.  Servim cald!

 
 

vineri, 28 iunie 2013

Petrecere Mickey Mouse

Iubesc petrecerile tematice. Imi place si sa particip, dar parca mai mult sa le organizez.:) Siii..cum la poarta casei imi sad doi copii frumosi(nu ca daca erau urati nu faceam asta, Doamne Fer'!) profit si eu din plin sa organizez petreceri cu tema.
Anul asta pentru Razvan a fost Mickey Mouse, si am reusit sa fac niste poze pe fuga, si pentru ca vor urma vreo doua-trei retete pentru blog dar si pentru a da idei altor mamici care vor sa organizeze o petrecere cu tema asta. Anul trecut tema a fost cu pirati, si, daca e cineva interesat, cred ca am niste poze si de atunci(facute cu telefonul, ca nu eram mare blogareasa la vremea respectiva :D )
Asadar...Nu am avut foarte mult timp la dispozitie, caci un anume bebelus e over demanding, dar nici nu am vrut sa fac multe, din experienta anului trecut, cand copiii nu au mancat mai nimic. Asa ca am pastrat o linie simpla si rapida,as zice.
In primul rand, au fost invitatiile. Avem nevoie de doua foi de carton mai gros, una rosie si una neagra. Downloadam de pe internet un cap de Mickey Mouse(o sa va dau imediat si un link folositor tare). Decupam pe foaia neagra capul intreg, cu urechi cu tot(desenam cu un creion conturul si apoi decupam cu o foarfeca subtire). Din foaia rosie taiem semicercuri(putin mai mari decat conturul lui Mickey), pe care le vom lipi doua cate doua si care vor forma pantalonii lui Mickey. Pe o foaie alba imprimam invitatia(decupam un cerc putin mai mic decat capul domnului soarece). Apoi incepem ansamblarea: pe cartonul negru lipim invitatia, pe care o introducem in pantalonasii rosii. Mai lipim doi nasturei albi pe pantaloni si gata! Avem niste invitatii dragute foc!

Am scris mai pe rapid pentru ca in linkul asta gasiti cu lux de amanunte tot ce aveti nevoie sa stiti. Si desigur,pentru intrebari suplimentare,imi puteti scrie aici.

Invitatiile noastre au aratat asa:


 

Apoi, meniul:
-Hot dogs(stiti voi..Hot dog, hot dog, hot diggity dog..:) )
-Pop corn-dulce si sarat
-Cupcakes Mickey Mouse
-Cake pops Mickey si Minnie
-Suc
-Sampanie de copii
-Tort Mickey

Am vrut sa mai fac si clatite Mickey,insa efectiv nu am mai avut timp...Voi puteti sa folositi ideea asta la o eventuala petrecere.:)

Si cateva imagini:

 
imagine de ansamblu
 
cupcakes
 sectiune-cream cheese frosting
 
chocolate buttercream frosting
 
Oreo cake pops
Mickey
Minnie
Hot dogs
 
Tortul
Suc
 
Cateva mentiuni:
-Pentru suc, am folosit niste borcanele pe care am lipit numele copiilor, sa evit incurcaturile iminente.  Template-uri pentru etichete gasiti aici
-O sa povestesc mai pe larg atunci cand o sa postez retetele, insa cake pops urile nu sunt complete.:) Mai trebuiau "scufundate" si in ciocolata neagra, insa mi-a facut figuri si am decis sa nu o mai folosesc.
-Tortul folosit este cu un blat nemtesc, extraordinar de bun(o sa pun reteta curand), si putea sa fie mult mai frumusel, insa dat fiind ca era vreo 2 noaptea cand l-am modelat..ma declar multumita.:)
 
Pentru momentele artistice, in afara de PS3, Wii si jucariile din dotare :D(asta incluzand o orga la care Razvan s-a dezlantuit cucerind fetele din public :))  ) am organizat si cateva joculete, unul fiind numit "Palaria lui Goofy"-in care trebuia sa isi puna o sepcuta ce tinea loc de palaria sus numita iar eu porneam coloana sonora a desenului animat.Ei isi treceau sapca de la unul la altul si cel la care ramanea palaria cand se opera muzica trebuia sa execute o pedeapsa.(fie sa faca grimase, fie sa danseze,fie ce le mai trecea lor prin cap). Un alt joc ce i-a tinut ocupati, obosit si incantat deopotriva a fost cand a trebuit sa faca un fel de trenulet si, pe o alta melodie, mergeau in jurul mesei. Cand se oprea melodia ei se asezau pe vine, iar ultimul ramas in picioare trecea in coada.Mai multe idei gasiti aici.
 
A fost o petrecere frumoasa, relativ linistita(anul trecut a fost macel :D ) si de abia astept anul viitor..;)
 

miercuri, 26 iunie 2013

Tagliatelle cu ulei de trufe

Ahh...ce-mi mai place aroma de trufe...
Pasiunea mea pentru gustul de trufe a inceput acum vreo cateva luni, de cand cu o pizza suuuper delicioasa (a carei reteta vine curand si pe blog) si pe care o iubim de la prima vedere..respectiv gustare. Si..daca tot mi-am luat ulei de trufe(scump,dar care merita toti banii) am zis ca ar fi dragut sa profitam de el. Si uite-asa hop-top reteta asta deosebit de simpla, asa cum sunt toate retetele de paste,dar si deosebit de gustoasa!


 
Pentru ca am facut doar doua portii, nu am folosit tot pachetul de tagliatelle, ci doar vreo 3 rotocoale de-alea..dar voi puteti sa il puneti pe tot, daca vreti sa aveti mai mult. Eu luasem tagliatellele astea frumusele cu spanac, si muream de nerabdare sa le incerc,asa ca ele au fost protagonistele de data asta. Evident ca merg si tagliatelle normale, sau, de ce nu..alte paste care va sunt la indemana.
 
Asadar...fierbem pastele conform instructiunilor de pe ambalaj(la mine vreo 5 minute), le scurgem de apa si le pastram caldute.
Cat timp se fierb pastele insa, aruncam un cubuloi de unt intr-o tigaie, il topim fara sa-l ardem :D -la foc mediu-iar cand e topit il scoatem de pe foc si adaugam frumos cam un sfert de cana de parmezan, vreo 5 linguri de vin alb(hai bine, merge si a sasea..;)  ) un varf de cutit de nucsoara, sare si piper dupa bunul plac.
 
 
Amestecam bine, reducem focul la mic si adaugam pastele scurse de apa. Le amestecam din nou pana se incorporeaza toate aromele in paste si tup! in farfurie cu ele. Servim calde, cu ulei de trufe picurat peste. Atentie insa! Uleiul de trufe e concentrat, are o aroma puternica, asa ca nu va aruncati la mult din prima, sa nu vi se aplece.:)
 
 
Si daca sotul spune ca ar vrea farfuria mai putin vegetariana, adaugati si niste bacon prajit, ca mare foc n-o fi!;)
 
 
 
 
 

sâmbătă, 22 iunie 2013

Cornulete

Adevarul despre cornulete(astea si in general) e unul trist: sunt bune. Prea bune. Si destul de mici,asa ca zici ca iei unul..apoi inca unul..si parca se mai lipeste unul..si uite-asa...nu iti dai seama cand pleaca din farfurie si se aseaza...pe tine.:) Dar sanatosi sa fim, si o viata frumoasa in fata noastra sa avem! Un motiv (sau mai multe, ca sunt mici :)) ) va ofer eu astazi:

 
Ingrediente:
-200 grame margarina sau untura
-550 grame faina
-2 plicuri praf de copt
-un galbenus
-3-4 linguri smantana
-putina sare
-coaja de lamaie
-putina apa
 
Amestecam toate ingredientele si incepem sa framantam pana obtinem un aluat. Daca nu se leaga putem adauga putina apa.
 
 
 Dupa ce obtinem un aluat ferm(se lucreaza foarte usor cu el, nu lipeste) il impartim in doua sau trei si intindem foi rotunde, apoi taiem tringhiuri ca si cum am felia pizza. Asezam cate o bucatica de rahat pe fiecare si rulam.


Coacem 20 de minute la 180 de grade pana ce incep sa se aureasca la colturi.Dupa ce le scoatem din cuptor, cat sunt calde inca, le dam prin zahar pudra. Fragede si gustoase rrrau !