miercuri, 26 iunie 2013

Tagliatelle cu ulei de trufe

Ahh...ce-mi mai place aroma de trufe...
Pasiunea mea pentru gustul de trufe a inceput acum vreo cateva luni, de cand cu o pizza suuuper delicioasa (a carei reteta vine curand si pe blog) si pe care o iubim de la prima vedere..respectiv gustare. Si..daca tot mi-am luat ulei de trufe(scump,dar care merita toti banii) am zis ca ar fi dragut sa profitam de el. Si uite-asa hop-top reteta asta deosebit de simpla, asa cum sunt toate retetele de paste,dar si deosebit de gustoasa!


 
Pentru ca am facut doar doua portii, nu am folosit tot pachetul de tagliatelle, ci doar vreo 3 rotocoale de-alea..dar voi puteti sa il puneti pe tot, daca vreti sa aveti mai mult. Eu luasem tagliatellele astea frumusele cu spanac, si muream de nerabdare sa le incerc,asa ca ele au fost protagonistele de data asta. Evident ca merg si tagliatelle normale, sau, de ce nu..alte paste care va sunt la indemana.
 
Asadar...fierbem pastele conform instructiunilor de pe ambalaj(la mine vreo 5 minute), le scurgem de apa si le pastram caldute.
Cat timp se fierb pastele insa, aruncam un cubuloi de unt intr-o tigaie, il topim fara sa-l ardem :D -la foc mediu-iar cand e topit il scoatem de pe foc si adaugam frumos cam un sfert de cana de parmezan, vreo 5 linguri de vin alb(hai bine, merge si a sasea..;)  ) un varf de cutit de nucsoara, sare si piper dupa bunul plac.
 
 
Amestecam bine, reducem focul la mic si adaugam pastele scurse de apa. Le amestecam din nou pana se incorporeaza toate aromele in paste si tup! in farfurie cu ele. Servim calde, cu ulei de trufe picurat peste. Atentie insa! Uleiul de trufe e concentrat, are o aroma puternica, asa ca nu va aruncati la mult din prima, sa nu vi se aplece.:)
 
 
Si daca sotul spune ca ar vrea farfuria mai putin vegetariana, adaugati si niste bacon prajit, ca mare foc n-o fi!;)
 
 
 
 
 

sâmbătă, 22 iunie 2013

Cornulete

Adevarul despre cornulete(astea si in general) e unul trist: sunt bune. Prea bune. Si destul de mici,asa ca zici ca iei unul..apoi inca unul..si parca se mai lipeste unul..si uite-asa...nu iti dai seama cand pleaca din farfurie si se aseaza...pe tine.:) Dar sanatosi sa fim, si o viata frumoasa in fata noastra sa avem! Un motiv (sau mai multe, ca sunt mici :)) ) va ofer eu astazi:

 
Ingrediente:
-200 grame margarina sau untura
-550 grame faina
-2 plicuri praf de copt
-un galbenus
-3-4 linguri smantana
-putina sare
-coaja de lamaie
-putina apa
 
Amestecam toate ingredientele si incepem sa framantam pana obtinem un aluat. Daca nu se leaga putem adauga putina apa.
 
 
 Dupa ce obtinem un aluat ferm(se lucreaza foarte usor cu el, nu lipeste) il impartim in doua sau trei si intindem foi rotunde, apoi taiem tringhiuri ca si cum am felia pizza. Asezam cate o bucatica de rahat pe fiecare si rulam.


Coacem 20 de minute la 180 de grade pana ce incep sa se aureasca la colturi.Dupa ce le scoatem din cuptor, cat sunt calde inca, le dam prin zahar pudra. Fragede si gustoase rrrau !
 
 

joi, 20 iunie 2013

Clatite cu ciocolata/Chocolate pancakes

Cred ca sunt o mica si indarjita colectionara de retete de clatite. Si asta in ciuda faptului ca nu sunt mare fan. Poate si pentru ca fac foarte des. Dar am in casa doua (spre trei) guri pofticioase care se bucura de fiecare data cand aud cuvantul clatita. :))
Asa ca incerc tot felul de retete, combinatii si secrete, si ma bucura faptul ca sunt atatea variante si posibilitati de a face foarte repede ceva bun bun.
Astazi va prezint o reteta de clatite americane cu ciocolata. Pufoase, aromate, satioase, merg de minune cu un sirop turnat cu generozitate si bineinteles cu niste extra fulgi de ciocolata presarati deasupra.:))




Ingrediente:

-2 oua
-1 ½ cani lapte
-3 linguri unt topit si racit
-1 ½ cani faina
-1/4 cana cacao
-3/4 lingurita sare
-2 lingurite praf de copt
-3 linguri zahar
-1 cana fulgi de ciocolata
 
Amestecam faina, cacao, sarea, praful de copt si zaharul. Punem deoparte.


. Intr-un vas mediu ca marime batem ouale si laptele pana devin pufoase. Adaugam untul topit. Turnam amestecul in vasul cu faina si amestecam . Chiar daca are cocoloase nu e o problema. Adaugam fulgii de ciocolata si amestecam.
Turnam cu un polonic umplut aproximativ  ¾ intr-o tigaie de teflon si intoarcem cand face bule. J Mai lasam un minut si pe partea cealalta si scoatem pe farfurie.

 
Le servim calde, cu sirop de artar, miere sau ..de ce nu..inghetata !;)
 

marți, 18 iunie 2013

Sandwich Chorizetto

Azi va prezint o alta idee de sandwich cald, la fel de rapid si de gustos ca si celelalte. Mie imi plac mult sandwichurile calde, mi se par mai gustoase decat alea reci.:)) Poate de la cascavalul topit nelipsit..nu stiu..dar ceva ceva e acolo..:D
In loc de cascaval puteti folosi branza feta, sau chiar amandoua..sa fim nebuni,la naiba!;)

 
Ungem frumusel o felie de paine (toast in cazul meu) cu suc de rosii(eu am facut de casa, dar puteti folosi de cumparat, iar daca il vreti mai simandicos asezati-l pe foc cateva clocote cu niste sare si oregano..sau folositi ketchup si gata..:)) )
 
 
Peste treaba asta asezam incetisor niste cascaval ras(si/sau branza feta), cateva felii de chorizo si niscaiva ardei gras taiat cubulete
 
 
 
Apoi inca-o data mai flacai niste cascaval, sa fie intr-un ceas bun! Bagam la cuptor pana se topeste cascavalul si hop! il mancam fierbinte! :))
 
 

sâmbătă, 15 iunie 2013

Mini biscuiti cu crema de branza si chives

Pentru ca sunt mereu in cautare de gustarele sarate pentru Razvan la scoala si deja am incercat tot felul de briose briosele si ce se mai gaseste "pe piata" blogosferica ;) tare m-am bucurat cand am gasit biscuiteii astia pufosi si aromati care i-au si placut maxim. Mission accomplished, asadar!:)
Si pentru ca sunt mititei merg si ca aperitiv, la o petrecere, dar si la pachetel, la scoala sau la munca..sau pe unde vi se mai pare voua ca le-ar sta bine. Spor la treaba!

 
Ingrediente:
-2 cani faina
-1 lingura praf de copt
-1/2 lingurita bicarbonat
-1 lingurita sare
-1/4 cana arpagic(chives) tocat
-4 linguri unt nesarat rece, taiat cubulete
-1/2 cana crema branza
-3/4 cana lapte batut
 Incalzim cuptorul la 250 C.
Intr-un vas mare amestecam faina, praful de copt si bicarbonatul, sarea si arpagicul. Folosind mainile adaugam cubuletele de unt si amestecam pana se formeaza firimituri.  Dupa ce totul e uniform adaugam crema de branza si folosind o lingura de data asta incepem sa amestecam insa nu foarte tare, ci pana incorporam cat de cat crema de branza in faina.
 
Adaugam laptele batut si amestecam doar pana ce se incroporeaza. Nu amestecam prea mult ! infainam planul de lucru si intindem o foaie din aluat(cu mana sau un facalet infainat). Mai adaugam faina deasupra aluatului pentru a nu ni se lipi de maini. Intindem o foaie cam de 2-3 cm grosime. Decupam cu un capac sau cu un cerc mic biscuiteii si ii punem in tava tapetata cu hartie de copt.
 
 
Bagam la cuptor 6-8 minute.
 
 
 
Sunt deliciosi si calzi si reci !
 
 

vineri, 14 iunie 2013

Negresa

Cine nu a mancat cel putin o data negresa? Mmm..si ce bine a facut! Negresa e un clasic..la fel ca baladele rock...nu te plictisesti niciodata, indiferent de ce apare nou "pe piata"..negresa e..ei bine...e negresa!!
Fac reteta asta de cativa ani, si abia de curand mi-am dat seama ca ar fi frumos din partea mea sa mai fac o data si cu sedinta foto, pentru blog! Doar pentru blog,nu pentru ca vroiam noi sa mancam!:))
Din punctul meu de vedere e o reteta destul de usoara, asa ca inainte sa va lasati speriati de pomelnicul de ingrediente, citit o data reteta si o sa vedeti ca treaba sta destul de simplu. Si eu va garantez ca veti obtine ceva bun bun! Am marturii in sensul asta..nu e doar cuvantul meu!:))

 
Ingrediente blat:
-6 galbenusuri
-8 linguri zahar
-8 linguri faina
-1 praf de copt
-2 pliculete zahar vanilat
-3/4 margarina pentru prajituri-temperatura camerei
-2 ½ linguri cacao
-putina apa, daca e nevoie
Ingrediente spuma :
-6 albusuri
-6 linguri zahar

Ingrediente crema :
-1/4 margarina pentru prajituri
-2 ½ linguri cacao
-7 linguri zahar
-1 pliculet zahar vanilat
 
Pentru blat-amestecam galbenusurile cu zaharul si le batem bine pana la omogenizare. Adaugam faina treptat, amestecand bine dupa fiecare lingura, apoi praful de copt si zaharul vanilat.  Taiem margarina in cuburi si le adaugam treptat in compozitie, amestecand dupa fiecare. Daca e nevoie, adaugam putina apa, cat sa putem sa legam compozitia.
 
 

Dupa ce punem toata margarina, adaugam si cacaua. Atentie : nu este recomandat mixerul in amestecarea acestei compozitii ! Telul este cel mai bun, pentru ca nu trebuie sa obtinem o compozitie omogena. Margarina trebuie sa ramana in bucatele mici, ele vor ajuta sa avem un blat pufos. Dupa ce compozitia e gata o turnam intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina si o bagam la cuptorul incins pana trece testul scobitorii.

 
 
Intre timp, pregatim spuma : batem putin albusurile(cu un praf de sare)-de data asta folosind mixerul, si cand incep sa se umfle adaugam zaharul si contunuam sa batem pana stau bat.
Cand blatul este gata, il scoatem din cuptor para sa oprim cuptorul si lasam sa se raceasca putin, apoi turnam spuma de albusuri peste el. Repartizam uniform si bagam iar la cuptor pana ce spuma incepe sa devina aurie un pic. Scoatem si oprim cuptorul. Lasam sa se raceasca.
Pana se raceste negresa, pregatim crema : punem margarina intr-un ibric sau o craticioara mai mica, o topim, adaugam zaharul, cacaua, si zaharul vanilat, amestecand pentru a obtine o crema uniforma.
Cand blatul s-a racit, il taiem si, lasandu-l in tava, turnam peste el crema fluida. Lasam sa se raceasca. Putem sa turnam crema si fara sa taiem blatul,dar daca vom taia ea se va strecura si printre felii si va fi si mai buna. J Cea mai buna este a doua zi, dupa ce a stat la rece cateva ore sua peste noapte, dar nu veti fi dezamagiti nici daca o mancati imediat. J Pofta buna sa aveti !

miercuri, 12 iunie 2013

Frappe



Asa cum am promis, vin cu o reteta foaarte simpla de frappe. Chiar daca frappe-ul,asa cum imi place mie, se face extrem de usor si rapid, am fost surprinsa de cate baruri sau terase nu servesc ceva nici macar consumabil..daramite vreun frappe care sa ma surprinda placut. Si mai am si treaba pe acasa, nu pot sa merg in Grecia de fiecare data cand vreau sa beau o cafea buna..:))))
Pentru un frappe facut biniditat ar fi minunat daca ati avea si o ustensila pe masura, care habar n-am cum se numeste, dar e conceputa special pentru asa ceva(mai face si spuma de lapte pe deasupra, draguta). Noi am cumparat-o acum multi ani, nu e deloc scumpa, am dat vreo 5 euro, dar se merita sa o cautati si sa o achizitionati. Totusi, daca nu aveti asa ceva, folisiti o lingurita si toata indemanarea de care puteti da dovada.:)
Asadar, intr-un pahar inalt punem o lingurita cu varf de cafea solubila(ness) si o lingurita de zahar. Adaugam 2 lingurite de apa.

ustensila de care va vorbeam
 
Frecam cu o lingurita sau cu ..chestia asta speciala pana arata cam asa:
 
 
Apoi adaugam 250 ml lapte si amestecam
 
 
Adaugam frisca(daca e naturala e si mai bine,eu nu am avut) si putina scortisoara,daca ne place. Savuram!:))
 
 
Daca va place mai tare, puneti mai mult ness. La fel, daca vi se pare ca mai are nevoie de lapte, feel free! Puterea e in mainile voastre!:))Enjoy!
 
 
 

luni, 10 iunie 2013

Bagel cu somon si crema de branza

Pai sa va zic. Am gasit recent un magazin englezesc pe aici, pe langa noi, tot cautand eu Mini Oreos prin oras. Si magazinul asta, sa ii zicem Wonderland(ca taare i s-ar mai potrivi numele) are cam tot ce vrei si ce nu vrei. Mini Oreos, desigur, crema de tartar(o alta minunatie pe care o cautam) si ...bagels.
Bagels, pentru cine nu a facut cunostinta inca, sunt niste covrigi din aluat fiert in prealabil, apoi bagat la cuptor, si care se pot gasi simpli, cu susan, cu multicereale..in mai multe variante. Ei pot fi consumati dupa pofta si imaginatia fiecaruia, cu diverse creme sarate sau dulci, cu carne, salate...Eu am ales varianta de baza :)) cu somon afumat si crema de branza, o varianta pe cat de simpla pe atat de gustoasa. 

 
Spuneam ca toata treaba asta e practic un sandvis in covrig:), si ca sa ne bucuram de el amestecam 200 de grame de crema de branza la temperatura ambianta cu o mana de arpagic tocat(chives sau ciboulette-aviz lui Nicusor de la Masterchef care nu gasea cibuletii pe nicaieri ;) )
 
 
 
Incalzim putin covrigutii la cuptor si ii taiem in doua, apoi ungem o jumatate cu vreo doua linguri de crema de branza
 
 
si punem cateva fasiute de somon afumat
 

Ii asezam cealalta jumatate deasupra si gata! Sandvisul nostru sofisticat e gata!:) Pofta buna va doresc!

 

 
 

vineri, 7 iunie 2013

Cupcakes de ciocolata cu lapte batut si frisca infuzata cu menta

Stiu ca e lung titlul dar nu puteam sa scriu doar Cupcakes de ciocolata, ca sunt zeci de retete cu numele asta.Iar reteta asta e deosebita tocmai pentru ca are si lapte batut. Deci trebuia mentionat. Apoi..nu puteam sa renunt la frisca infuzata cu menta, pentru ca ea reprezinta cireasa de pe tortul acestor cupcakes. Intelegeti,da? Nu am avut de ales. Asa ca le numim simplu "cupcakes de ciocolata cu lapte batut si frisca infuzata cu menta" si trecem mai departe. Sunt bune tare,aceste cupcakes. Ciocolatoase pe de o parte, racoritoare pe de alta. Intense pe o a treia parte dar..lejere..pe o a patra.:)) Si da,mai sunt si alte parti, dar va las pe voi sa le descoperiti!

 
Ingrediente:
-3/4 cana faina
-3/4 cana zahar
-1 lingurita praf de copt
-1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
-1/4 lingurita sare
-7 ½ linguri cacao fara zahar
-3 linguri unt fara sare, topit si racit
-7 linguri lapte batut
-1 ou mare
-1 albus mare
Incalzim cuptorul la 180C. Punem 12 forme de briose in tava speciala . Intr-un bol mare amestecam faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
Cu un mixer electric combinam cacaua si 5 linguri de apa fierbinte pana se formeaza o pasta groasa(acest proces intensifica gustul gustul de ciocolata). Adaugam untul, laptele batut, albusul, si amestecam pana se omogenizeaza.  Turnam peste amestecul de faina si omogenizam din nou.


Turnam in forme(eu folosesc ustensila aia cu care se ia inghetata, dar puteti folosi si un posh sau o lingura) insa fara sa umplem si coacem pana ce o scobitoare introdusa iese curata-aproximativ 20 de minute. Scoatem din tava, asteptam sa se raceasca complet si ornam cu frisca infuzata cu menta.
 
Frisca infuzata cu menta
-2 cani smantana pentru frisca
-3-4 ramurele de menta
-2-3 linguri zahar pudra
Zdrobim frunzele de menta un pic apoi le punem intr-un bol mediu si turnam peste ele frisca nebatuta. Acoperim cu folie de plastic si bagam la rece pentru cel putin 6 ore. Cel mai bine e sa lasam peste noapte. Inlaturam menta din frisca si batem cu zaharul pudra se intareste.(eu am pus si un pic de colorant verde pudra,de asta e verzuliu asa)



 

marți, 4 iunie 2013

Budinca de paste cu broccoli si bacon

Pentru o masa rapida, satioasa si appproaaape sanatoasa :))(are broccoli,da?) puteti opta pentru budincuta asta. E foarte gustoasa si merge si rece si calda. Puteti alege sa nu puneti bacon, dar va spun cu mana pe suflet ca el e, ca de obicei, invitatul de onoare al retetei. Scria undeva, pe buna dreptate, ca baconul e motivul pentru care nu suntem vegetarieni.:)) Revenim la oile noastre. Verzi. E o modalitate buna de a introduce broccoliul in alimentatia voastra sau a copilului. Mie una imi place mult,il mananc simplu, fiert cu putina sare,dar stiu ca sunt multe persoane care stramba din nas. Asa ca daca-l bagam in gasca asta vesela, devine si el mai suportabil!:)) Hai sa vedem reteta:

 

Ingrediente:

-180 grame paste
-300 grame broccoli fiert
-1 ou
-200 ml smantana dulce
-200 ml lapte
-sare, piper, nucsoara
-2 linguri cascaval
-kaiser(optional,dar obligatoriu,daca ma intelegeti J)

 



Fierbem pastele conform instructiunilor de pe ambalaj. Le fierbem al dente. Intr-un bol amestecam oul cu smantana si laptele si adaugam sare,piper si nucsoara dupa gust. Amestecam broccoli cu pastele si turnam amestecul lichid peste ele. Ungem un vas de yena cu unt sau margarina si tapetam cu putin pesmet. Turnam amestecul si presaram niste baconel prajit peste. Presaram si doua linguri de cascaval peste budinca.(putem adauga cascavalul si in compozitie,daca vrem). Bagam la cuptorul incins pana ce budinca se incheaga si crusta e usor aurie. S-aveti pofta !
 

duminică, 2 iunie 2013

Budinca de gris cu stafide si rahat

Intr-adevar, de multe ori, retetele clasice sunt cele mai bune. Ele ne pot duce in copilarie, ne poarta in vremuri uitate,placute..trezesc amintiri si ne pastreaza in zone sigure. Insa din cand in cand o schimbare..sau o imbunatatire..sunt binevenite. Asta reprezinta, din punctul meu de vedere,si urmatoarea reteta: un "upgrade" la atat de cunoscutul gris cu lapte. O varianta imbogatita de stafide si rahat si completata de o fuga la cuptor. Noua ne-a placut mult, asa ca va invit cu toata inima sa incercati si voi!

 
 
 
Ingrediente:
-1 litru lapte
-2 plicuri zahar vanilat
-250 grame gris
-120 grame zahar
-5 oua
-50 grame stafide
-100 grame rahat
-coaja rasa de lamaie
Lasam  stafidele la inmuiat in apa rece . Punem la fiert laptele cu un praf de sare si vanilia si cand clocoteste adaugam grisul in ploaie, amestecand incontinuu sa nu se formeze cocoloase. Cand este aproape fiert adaugam zaharul si continuam fierberea. Dupa ce a fiert si s-a racorit, adaugam in gris, pe rand, galbenusurile, stafidele inmuiate, rahatul taiat cubulete si coaja rasa de lamaie.
 
La final punem albusurile batute spuma, apoi turnam compozitia intr-un vas uns cu unt si tapetat cu pesmet si coacem la foc potrivit aproximativ o ora.
 
 
 Dupa ce se raceste o putem rasturna si turna sirop de fructe peste. Foarte foarte bun !