vineri, 14 iunie 2013

Negresa

Cine nu a mancat cel putin o data negresa? Mmm..si ce bine a facut! Negresa e un clasic..la fel ca baladele rock...nu te plictisesti niciodata, indiferent de ce apare nou "pe piata"..negresa e..ei bine...e negresa!!
Fac reteta asta de cativa ani, si abia de curand mi-am dat seama ca ar fi frumos din partea mea sa mai fac o data si cu sedinta foto, pentru blog! Doar pentru blog,nu pentru ca vroiam noi sa mancam!:))
Din punctul meu de vedere e o reteta destul de usoara, asa ca inainte sa va lasati speriati de pomelnicul de ingrediente, citit o data reteta si o sa vedeti ca treaba sta destul de simplu. Si eu va garantez ca veti obtine ceva bun bun! Am marturii in sensul asta..nu e doar cuvantul meu!:))

 
Ingrediente blat:
-6 galbenusuri
-8 linguri zahar
-8 linguri faina
-1 praf de copt
-2 pliculete zahar vanilat
-3/4 margarina pentru prajituri-temperatura camerei
-2 ½ linguri cacao
-putina apa, daca e nevoie
Ingrediente spuma :
-6 albusuri
-6 linguri zahar

Ingrediente crema :
-1/4 margarina pentru prajituri
-2 ½ linguri cacao
-7 linguri zahar
-1 pliculet zahar vanilat
 
Pentru blat-amestecam galbenusurile cu zaharul si le batem bine pana la omogenizare. Adaugam faina treptat, amestecand bine dupa fiecare lingura, apoi praful de copt si zaharul vanilat.  Taiem margarina in cuburi si le adaugam treptat in compozitie, amestecand dupa fiecare. Daca e nevoie, adaugam putina apa, cat sa putem sa legam compozitia.
 
 

Dupa ce punem toata margarina, adaugam si cacaua. Atentie : nu este recomandat mixerul in amestecarea acestei compozitii ! Telul este cel mai bun, pentru ca nu trebuie sa obtinem o compozitie omogena. Margarina trebuie sa ramana in bucatele mici, ele vor ajuta sa avem un blat pufos. Dupa ce compozitia e gata o turnam intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina si o bagam la cuptorul incins pana trece testul scobitorii.

 
 
Intre timp, pregatim spuma : batem putin albusurile(cu un praf de sare)-de data asta folosind mixerul, si cand incep sa se umfle adaugam zaharul si contunuam sa batem pana stau bat.
Cand blatul este gata, il scoatem din cuptor para sa oprim cuptorul si lasam sa se raceasca putin, apoi turnam spuma de albusuri peste el. Repartizam uniform si bagam iar la cuptor pana ce spuma incepe sa devina aurie un pic. Scoatem si oprim cuptorul. Lasam sa se raceasca.
Pana se raceste negresa, pregatim crema : punem margarina intr-un ibric sau o craticioara mai mica, o topim, adaugam zaharul, cacaua, si zaharul vanilat, amestecand pentru a obtine o crema uniforma.
Cand blatul s-a racit, il taiem si, lasandu-l in tava, turnam peste el crema fluida. Lasam sa se raceasca. Putem sa turnam crema si fara sa taiem blatul,dar daca vom taia ea se va strecura si printre felii si va fi si mai buna. J Cea mai buna este a doua zi, dupa ce a stat la rece cateva ore sua peste noapte, dar nu veti fi dezamagiti nici daca o mancati imediat. J Pofta buna sa aveti !

miercuri, 12 iunie 2013

Frappe



Asa cum am promis, vin cu o reteta foaarte simpla de frappe. Chiar daca frappe-ul,asa cum imi place mie, se face extrem de usor si rapid, am fost surprinsa de cate baruri sau terase nu servesc ceva nici macar consumabil..daramite vreun frappe care sa ma surprinda placut. Si mai am si treaba pe acasa, nu pot sa merg in Grecia de fiecare data cand vreau sa beau o cafea buna..:))))
Pentru un frappe facut biniditat ar fi minunat daca ati avea si o ustensila pe masura, care habar n-am cum se numeste, dar e conceputa special pentru asa ceva(mai face si spuma de lapte pe deasupra, draguta). Noi am cumparat-o acum multi ani, nu e deloc scumpa, am dat vreo 5 euro, dar se merita sa o cautati si sa o achizitionati. Totusi, daca nu aveti asa ceva, folisiti o lingurita si toata indemanarea de care puteti da dovada.:)
Asadar, intr-un pahar inalt punem o lingurita cu varf de cafea solubila(ness) si o lingurita de zahar. Adaugam 2 lingurite de apa.

ustensila de care va vorbeam
 
Frecam cu o lingurita sau cu ..chestia asta speciala pana arata cam asa:
 
 
Apoi adaugam 250 ml lapte si amestecam
 
 
Adaugam frisca(daca e naturala e si mai bine,eu nu am avut) si putina scortisoara,daca ne place. Savuram!:))
 
 
Daca va place mai tare, puneti mai mult ness. La fel, daca vi se pare ca mai are nevoie de lapte, feel free! Puterea e in mainile voastre!:))Enjoy!
 
 
 

luni, 10 iunie 2013

Bagel cu somon si crema de branza

Pai sa va zic. Am gasit recent un magazin englezesc pe aici, pe langa noi, tot cautand eu Mini Oreos prin oras. Si magazinul asta, sa ii zicem Wonderland(ca taare i s-ar mai potrivi numele) are cam tot ce vrei si ce nu vrei. Mini Oreos, desigur, crema de tartar(o alta minunatie pe care o cautam) si ...bagels.
Bagels, pentru cine nu a facut cunostinta inca, sunt niste covrigi din aluat fiert in prealabil, apoi bagat la cuptor, si care se pot gasi simpli, cu susan, cu multicereale..in mai multe variante. Ei pot fi consumati dupa pofta si imaginatia fiecaruia, cu diverse creme sarate sau dulci, cu carne, salate...Eu am ales varianta de baza :)) cu somon afumat si crema de branza, o varianta pe cat de simpla pe atat de gustoasa. 

 
Spuneam ca toata treaba asta e practic un sandvis in covrig:), si ca sa ne bucuram de el amestecam 200 de grame de crema de branza la temperatura ambianta cu o mana de arpagic tocat(chives sau ciboulette-aviz lui Nicusor de la Masterchef care nu gasea cibuletii pe nicaieri ;) )
 
 
 
Incalzim putin covrigutii la cuptor si ii taiem in doua, apoi ungem o jumatate cu vreo doua linguri de crema de branza
 
 
si punem cateva fasiute de somon afumat
 

Ii asezam cealalta jumatate deasupra si gata! Sandvisul nostru sofisticat e gata!:) Pofta buna va doresc!

 

 
 

vineri, 7 iunie 2013

Cupcakes de ciocolata cu lapte batut si frisca infuzata cu menta

Stiu ca e lung titlul dar nu puteam sa scriu doar Cupcakes de ciocolata, ca sunt zeci de retete cu numele asta.Iar reteta asta e deosebita tocmai pentru ca are si lapte batut. Deci trebuia mentionat. Apoi..nu puteam sa renunt la frisca infuzata cu menta, pentru ca ea reprezinta cireasa de pe tortul acestor cupcakes. Intelegeti,da? Nu am avut de ales. Asa ca le numim simplu "cupcakes de ciocolata cu lapte batut si frisca infuzata cu menta" si trecem mai departe. Sunt bune tare,aceste cupcakes. Ciocolatoase pe de o parte, racoritoare pe de alta. Intense pe o a treia parte dar..lejere..pe o a patra.:)) Si da,mai sunt si alte parti, dar va las pe voi sa le descoperiti!

 
Ingrediente:
-3/4 cana faina
-3/4 cana zahar
-1 lingurita praf de copt
-1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
-1/4 lingurita sare
-7 ½ linguri cacao fara zahar
-3 linguri unt fara sare, topit si racit
-7 linguri lapte batut
-1 ou mare
-1 albus mare
Incalzim cuptorul la 180C. Punem 12 forme de briose in tava speciala . Intr-un bol mare amestecam faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
Cu un mixer electric combinam cacaua si 5 linguri de apa fierbinte pana se formeaza o pasta groasa(acest proces intensifica gustul gustul de ciocolata). Adaugam untul, laptele batut, albusul, si amestecam pana se omogenizeaza.  Turnam peste amestecul de faina si omogenizam din nou.


Turnam in forme(eu folosesc ustensila aia cu care se ia inghetata, dar puteti folosi si un posh sau o lingura) insa fara sa umplem si coacem pana ce o scobitoare introdusa iese curata-aproximativ 20 de minute. Scoatem din tava, asteptam sa se raceasca complet si ornam cu frisca infuzata cu menta.
 
Frisca infuzata cu menta
-2 cani smantana pentru frisca
-3-4 ramurele de menta
-2-3 linguri zahar pudra
Zdrobim frunzele de menta un pic apoi le punem intr-un bol mediu si turnam peste ele frisca nebatuta. Acoperim cu folie de plastic si bagam la rece pentru cel putin 6 ore. Cel mai bine e sa lasam peste noapte. Inlaturam menta din frisca si batem cu zaharul pudra se intareste.(eu am pus si un pic de colorant verde pudra,de asta e verzuliu asa)



 

marți, 4 iunie 2013

Budinca de paste cu broccoli si bacon

Pentru o masa rapida, satioasa si appproaaape sanatoasa :))(are broccoli,da?) puteti opta pentru budincuta asta. E foarte gustoasa si merge si rece si calda. Puteti alege sa nu puneti bacon, dar va spun cu mana pe suflet ca el e, ca de obicei, invitatul de onoare al retetei. Scria undeva, pe buna dreptate, ca baconul e motivul pentru care nu suntem vegetarieni.:)) Revenim la oile noastre. Verzi. E o modalitate buna de a introduce broccoliul in alimentatia voastra sau a copilului. Mie una imi place mult,il mananc simplu, fiert cu putina sare,dar stiu ca sunt multe persoane care stramba din nas. Asa ca daca-l bagam in gasca asta vesela, devine si el mai suportabil!:)) Hai sa vedem reteta:

 

Ingrediente:

-180 grame paste
-300 grame broccoli fiert
-1 ou
-200 ml smantana dulce
-200 ml lapte
-sare, piper, nucsoara
-2 linguri cascaval
-kaiser(optional,dar obligatoriu,daca ma intelegeti J)

 



Fierbem pastele conform instructiunilor de pe ambalaj. Le fierbem al dente. Intr-un bol amestecam oul cu smantana si laptele si adaugam sare,piper si nucsoara dupa gust. Amestecam broccoli cu pastele si turnam amestecul lichid peste ele. Ungem un vas de yena cu unt sau margarina si tapetam cu putin pesmet. Turnam amestecul si presaram niste baconel prajit peste. Presaram si doua linguri de cascaval peste budinca.(putem adauga cascavalul si in compozitie,daca vrem). Bagam la cuptorul incins pana ce budinca se incheaga si crusta e usor aurie. S-aveti pofta !
 

duminică, 2 iunie 2013

Budinca de gris cu stafide si rahat

Intr-adevar, de multe ori, retetele clasice sunt cele mai bune. Ele ne pot duce in copilarie, ne poarta in vremuri uitate,placute..trezesc amintiri si ne pastreaza in zone sigure. Insa din cand in cand o schimbare..sau o imbunatatire..sunt binevenite. Asta reprezinta, din punctul meu de vedere,si urmatoarea reteta: un "upgrade" la atat de cunoscutul gris cu lapte. O varianta imbogatita de stafide si rahat si completata de o fuga la cuptor. Noua ne-a placut mult, asa ca va invit cu toata inima sa incercati si voi!

 
 
 
Ingrediente:
-1 litru lapte
-2 plicuri zahar vanilat
-250 grame gris
-120 grame zahar
-5 oua
-50 grame stafide
-100 grame rahat
-coaja rasa de lamaie
Lasam  stafidele la inmuiat in apa rece . Punem la fiert laptele cu un praf de sare si vanilia si cand clocoteste adaugam grisul in ploaie, amestecand incontinuu sa nu se formeze cocoloase. Cand este aproape fiert adaugam zaharul si continuam fierberea. Dupa ce a fiert si s-a racorit, adaugam in gris, pe rand, galbenusurile, stafidele inmuiate, rahatul taiat cubulete si coaja rasa de lamaie.
 
La final punem albusurile batute spuma, apoi turnam compozitia intr-un vas uns cu unt si tapetat cu pesmet si coacem la foc potrivit aproximativ o ora.
 
 
 Dupa ce se raceste o putem rasturna si turna sirop de fructe peste. Foarte foarte bun !
 
 
 
 
 

joi, 30 mai 2013

Supa italieneasca de pui

Nu o sa va mint. Supa asta nu se face nici aruncand trei lulele in oala,si nici nu va ajuta daca tineti cura de slabire. Dar stiti prea bine ca lucrurile bune ingrasa.:) Totusi, nu e nici foarte dificil de preparat, trebuie doar sa lucrati pe mai multe planuri(si nu,nu simultan). Si stiu, pozele arata ca fiind desenate din memorie de un copil chinez orb, asa ca de data asta va trebui sa mergeti pe incredere. ESTE DEMENTIALA!  Are un gust complex,care va lasa in urma tot ce stiti pana acum despre supe. Si daca o sa cititi o data reteta si o sa va imaginati putin simfonia gusturilor o sa intuiti probabil ce va asteapta. Iar daca va veti incumeta sa o faceti, credeti-ma pe cuvant-nu o sa regretati! E o supa satioasa, groasa, plina de lucruri delicioase si incununata de un parmezan ras deasupra care se topeste de placere in supa fierbinte! Hai, profitati de prima zi in care aveti putin timp liber si mult apetit de ceva gustos si gatiti reteta asta! ;)

 
Ingrediente:
-300 grame paste mici
-2  linguri ulei masline
-1 pui intreg
-8 cani supa de pui
-1 ceapa medie taiata cubulete
-2 ardei grasi taiati cubulete
-1 conserva rosii intregi
-2 cani smantana
-1/3 cana ulei masline extra virgin
-4 linguri oregano proaspat taiat marunt(puteti folosi si uscat,insa in cazul asta puneti doar 2 linguri)
-sare,piper
-parmezan pentru servit(sau cascaval ras)
 
Fierbem pastele conform instructiunilor de pe ambalaj. Le fierbem al dente,apoi le scurgem si le dam prin jet de apa rece. Le scurgem din nou si le amestecam cu o lingura de ulei de masline. Punem deoparte.
Eu am folosit paste alfabet, iar copilul meu cel mare si cunoscator de litere si-a petrecut doua zile si vreo trei boluri de supa incercand sa formeze cuvinte, propozitii,fraze...:)) Dar a zis ca nici supa nu a fost rea..:D
 
 
Punem puiul intr-o oala mai mare si il fierbem in supa de pui. Aducem la fierbere,apoi lasam sa fiarba la foc mediu pentru 30 de minute acoperit. Oprim focul si mai lasam 30 de minute acoperit. Scoatem puiul din supa si inlaturam carnea de pe oase. O maruntim. Punem deoparte.
 
Taiem rosiile intregi din conserva apoi le punem din nou in sucul lor. Punem si asta deoparte. J
Incingem o tigaie pe foc mediu spre mare si apoi punem in ea treimea de cana de ulei de masline extravirgin  si cele 4 linguri de oregano proaspat (sau doua de oregano uscat). Oprim focul si amestecam un minut doua. Apoi da, dam deoparte. J
 
Intr-o oala mai mare incingem a doua lingura de ulei de masline si calim ceapa si ardeiul pana sunt moi si aurii,aproximativ 10 minute. Adaugam supa de pui, puiul maruntit, rosiile si sucul lor. Aducem la fierbere, apoi reducem focul. Adaugam pastele, smantana si amestecul de ulei si oregano din tigaie. Amestecam. Oprim focul.
 
Servim cu parmezan razuit din abundenta. J Pofta buna !
 

miercuri, 29 mai 2013

Oreo Cheesecake

The one. The only. THE Oreo Cheesecake. Mama si tatal cheesecake-urilor.Combinatia suprema. Ah...imi vine sa zic si "nebunia lu' Salam"..dar n-ar fi deloc potrivit.Deloc.Asa ca nu zic. Dar sincer, ar fi maare pacat sa nu incercati acest desert. E cazut din cer. Jur. Singura problema e ca nu o sa va mai puteti opri din..gustat.:)) Dar pana la urma..o viata avem,nu? ;)

Si,ca sa fie treaba si mai si, se face super simplu. Timpul de asteptare ar fi o chestiune delicata, dar puteti sa il faceti seara tarziu si sa fugiti repede-repede la culcare. O sa vedeti,o sa asteptati dimineata mai ceva ca pe 25 decembrie!:)) Macar aici aveti ceva bun garantat!:))

Gata, sa purcedem la reteta. Astept poze,sa stiti!Gatiti,pozati,trimiteti! Si..bine...cu placere!:))

 
Ingrediente:
-500 grame crema de branza(eu mereu folosesc Philadelphia)
-1/2 lingurita esenta vanilie
-1/2 cana zahar
-1/2 cana smantana frisca
-1/4 cana lapte
-2 oua
-200 grame biscuiti Oreo maruntiti si asezati intr-o tava –pentru blat
-3/4 cana  Oreo maruntiti separat
Incalzim cuptorul la 160C. Intr-un vas mare, mixam crema de branza pana e fina si pufoasa. Adaugam treptat vanilia, zaharul, laptele si smantana pentru frisca. Adaugam ouale unul cate unul. Omogenizam.
 
 
Adaugam jumatate de cana de Oreo maruntiti. Turnam amestecul peste blat. Presaram restul de Oreo maruntiti peste.Coacem 35-40 de minute sau pana ce e aproape gata centrul cheesecake-ului.
 
 
 
Racim si bagam la frigider pentru minim 4 ore. Cel mai bine ar fi sa lasam peste noapte. Feliem si…eh..va dati voi seama ce e de facut dupa !:))
 
 
 
 
 

duminică, 26 mai 2013

Tortilla pui

Bine v-am regasit! Astazi va prezint tot o reteta rapida si eficienta,as zice:)), si chiar deloc pretentioasa, dat fiind ca avem mereu prin casa ceapa,ardei si ciupercute,nu? Sau ar trebui sa avem.:) Daca vreti sa faceti reteta asta light renuntati la sos,dar doar daca tineti mortis, ca altfel pierdeti ceva gustos,va zic!:) E o varianta a tortillei, mancare pe care eu o ador,asa ca hai sa va arat cat de usor putem sa mancam bine!

 
 
Ingrediente:
-o ceapa  medie
-un ardei mic
-jumatate de conserva de ciuperci
-un piept pui
-cascaval ras
-sare,piper
-tortilla wraps
Pt.sos :
-smantana(4 linguri)
-suc de rosii(3 linguri)
-sare,piper
Taiem legumele mic. Calim ceapa in ulei incins intr-un wok sau o tigaie incapatoare. Cand e lucioasa adaugam ardeiul si ciupercile,apoi puiul taiat mic. Lasam pe foc pana sunt gata,apoi dam deoparte.
 
 
 
 
Pregatim tortilla si punem cu lingura din amestecul de pui,apoi presaram cascaval ras si rulam. Procedam la fel pana ni se termina fie tortilla,fie amestecul de carne. J 
 
 
 
 
Bagam la cuptor pana tortilla devine putin crocanta, apoi turnam peste sosul facut din smantana si sos de rosii si asezonat cu sare si piper. Gata ! Usor si bun !:)