vineri, 15 mai 2020

Negresă cu jeleu de fructe de pădure


Ieri aveam chef de ceva dulce, dar nu foarte complicat. Ceva rapid și bun. 😁 Probabil vi se întâmplă. Așa că am găsit rețeta asta de negresă, am adaptat-o la dorințele noastre, i-am făcut și niște inserții de jeleu de fructe de pădure, și a ieșit... de n-am cuvinte. Mult peste așteptări. Este pufoasă, gustoasă, aromată... O nebunie. Și se face în câteva minute (eu nu pun și timpul de coacere la socoteală, că ăla nu e munca mea, ci a cuptorului)

Ingrediente :
- 420 grame făină
- 300 grame zahăr
- 120 ml ulei
- 60 grame cacao
- 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
- 2 lingurițe oțet
- 500 ml lapte
- 2 lingurițe esență de vanilie
- un praf de sare

Amestecăm ingredientele uscate într-un bol


Peste ele adăugăm ingredientele lichide și amestecăm bine


Turnăm într-o tavă cu hârtie de copt și băgăm tava în cuptorul încins la 175C pentru 30-40 minute sau până e gata(în funcție de mărimea tăvii, înălțimea prăjiturii variază, și, evident, și timpul de coacere) Verificăm cu o scobitoare. Când iese curată, e gata. 

Eu aveam o cană de suc de fructe de pădure (rămas în urma amestecării, pe foc, a 350 grame fructe de pădure cu 200 grame zahăr, și a trecerii amestecului prin sită). Am înmuiat două foi de gelatină în apă rece și le-am dizolvat în sucul fierbinte de fructe. Jeleul obținut l-am turnat în negresa scoasă din cuptor, în care, în prealabil, făcusem niște găurele cu un băț de frigăruie. 
 A ieșit minunat. Gustul acrișor de fructe echilibrează gustul dulce al negresei.



Vită mongoleză


Nouă ne place foarte mult mâncarea asiatică, probabil că am tot spus asta, și, din când în când, încerc să mai fac câte o rețetă mai altfel decât cele cu care suntem obișnuiți. Această "vită mongoleză" este o adaptare la ceva găsit pe net, așadar, dacă nu o respecta normele, să nu fie cu bănat! 

Ingrediente :
- 800-100 grame carne vită 
- 3-4 morcovi, tăiați bețișoare 
- 1-2 fire ceapă verde, tăiată mic
- 3 ciuperci mari, feliate
- 1/2 cană amidon alimentar 
Pentru sos
- 1/2 cană sos soia
- 3-4 căței usturoi, pasați
- 2 lingurițe ghimbir pudră 
- 1/2 cană apă 
- 1/2 cană zahăr brun

Tăiem vita fâșiuțe mici 


Și o punem într-o pungă. Turnăm amidonul peste și amestecăm bine carnea, astfel încât amidonul să acopere toate bucățile. 


Intr-o tigaie încăpătoare (eu am folosit un wok) încingem ulei și prăjim morcovii. Când sunt gata, îi scoatem pe o farfurie. 


 In aceeași tigaie(dacă mai e nevoie de ulei, adăugăm, deși morcovii nu absorb mult ulei) călim ceapa și ciupercile.


 Când sunt și ele gata, le scoatem alături de morcovi și continuăm prin a prăji carnea, de data asta adăugând, probabil, ulei, pentru că ceapa și ciupercile sunt consumatoare. Important de reținut este că nu prăjim toată carnea deodată, ci în tranșe, pentru a se prăji mai bine.


 Cât carnea se prăjește, amestecăm într-un bol sosul de soia, apa, zahărul, ghimbirul, usturoiul.


 Când e gata carnea, o scoatem alături de legume. Scurgem uleiul rămas din tigaie(fără a curăța resturile de carne) și turnăm sosul. Lăsăm să dea în clocot un minut, apoi adăugăm carnea și legumele și amestecăm.


Oprim focul. Servim cu alune măcinate, susan și ceapă verde. Dacă nu e cea mai delicioasă mâncare, nu-mi mai spuneți mie pe nume! 






marți, 12 mai 2020

Bărcuțe cu ou, brânză și cașcaval


Încă o idee de mic dejun foarte gustos, sățios și ușor de făcut sunt bărcuțele astea cu ou, cașcaval și brânză.

Se fac cu blat de pizza, despre care am vorbit aici, și bineînțeles că se pot personaliza după gustul fiecăruia.

Ingrediente :
- blat de pizza(apasă pentru rețetă)
- 2 ouă pentru fiecare bărcuță
- cașcaval ras
- brânză
- felii de măsline

Împărțim aluatul de pizza în 2 sau 3,în funcție de cât am făcut, si formăm din fiecare bucată o bărcuță, ca în imagine. Punem brânză,  turnăm ouăle bătute, adăugăm cașcaval și măsline, sau ce mai dorim, și securizăm marginile, să nu curgă oul.



Introducem în cuptorul încins la 220C pentru 10-15 minute, până ce crusta e aurie și oul e făcut. 

Atât! Simplu și bun. Putem adăuga cârnați prăjiți tăiați bucăți, ardei.. Orice dorim. 






Ciocănele crocante la cuptor


Astăzi nu aveam deloc chef să stau mult în bucătărie, dar de mâncat tot trebuia să mâncăm, așa că am căutat o soluție rapidă și fără mari bătăi de cap. Am găsit-o pe blogul Laurei Adamache, și am rezolvat problema cât se poate de eficient.

Ingrediente :
- 6-8 ciocănele de pui
- 1 ou
- 30 ml lapte
- 50 grame pesmet
- 50 grame parmezan ras
- sare, piper după gust
- 1 linguriță oregano
- 1 linguriță boia

Batem ouăle cu laptele într-un bol, iar în altul amestecăm parmezanul, pesmetul, sarea, piperul, oregano și boiaua.



Dăm ciocănelele prin amestecul de ou, apoi prin cel de pesmet, și le punem într-o tavă, apoi le ungem cu puțin ulei. 


 Băgăm la cuptorul încins la 180C și le lăsăm 30-45 minute, până sunt rumene și frumoase. Gata și prânzul! Noi am servit cu legume trase la tigaie, cu praf de usturoi și susan


Biscuiți cu ricotta și lămâie


Am găsit rețeta asta pe blogul Laurei Adamache fix când aveam niște ricotta în casă și nu știam ce să fac cu ea. Lămâie am cam tot timpul, așa că am purces la treabă și au ieșit minunățiile astea pufoase și aromate.

Ingrediente :
- 300 grame ricotta
- 100 grame unt
- 200 grame făină
- 4 grame praf de copt
- 1 ou
- coaja rasă de la o lămâie
- un praf de sare
- zahăr tos(pentru tăvălit biscuiții prin el)

Amestecăm ricotta, untul moale, coaja rasă de lămâie, oul și praful de sare cu mixerul, până devin pufoase. Peste acest amestec cernem făina amestecată cu praful de copt și frământăm. Aluatul obținut îl punem la rece, în folie de plastic, 30 de minute.


După 30 de minute întindem aluatul într-o foaie cu grosimea de aproximativ 4-5 mm


Și decupăm cercuri de 8-10 cm diametru. 


Cercurile obținute le dăm prin zahăr tos și le pliem de 2 ori. 



Ii coacem în cuptorul încins la 180C,pe tava tapetată cu hârtie de copt, pentru 20 minute, sau până devin aurii. 




luni, 11 mai 2020

Cozonac însiropat(babka)


Țin minte și acum ce impact a avut asupra mea cozonacul ăsta minunat prima oară când l-am gustat. Am fost impresionată de consistența lui și de gustul fin de cacao și nuci. Durează el 2-3 zile, dar se merită. Rețeta este de la Mircea Banu.

Ingrediente:
- 25 grame drojdie proaspătă
- 30 grame făină
- 60 grame lapte călduț

Cu ele facem o maia, amestecându-le cu un tel și lăsându-le 10-15 minute să se umfle în pene.

Cât timp se face maiaua, tăiem

- 150 grame unt

în bucăți și îl lăsăm la temperatura camerei, să se înmoaie puțin.

Mai avem nevoie de:

- 2 ouă
- 80 grame zahăr tos
- 5 grame de sare
- coaja rasă de la o lămâie și o portocală
- 10 grame esență vanilie
- 30 grame rom

Le punem pe toate în bolul mixerului și le batem spumă. Când sunt gata, adăugăm maiaua, 500 grame de făină și 60 ml de lapte rece.


Frământăm până ce coca se desprinde de pe bol. Dacă mai e nevoie, mai adăugăm 10-20 ml de lapte. Când coca începe să se desprindă, punem untul în tranșe, câte 50 de grame deodată, având grijă să se încorporeze bine. 


Transferăm coca într-un vas uns cu ulei și lăsăm la rece minim 2 ore. 
 Între timp, facem crema, pentru care avem nevoie de:

- 400 grame nucă măcinată
- 200 grame zahăr pudră
- 3 ouă
- 50 grame cacao
- 50 ml vinars
- 1 praf de sare

Le amestecăm până devin pastă.

Tot acum, dacă nu chiar a doua zi, devreme, pregătim un sirop din 600 grame zahăr și 200 ml apă, fără a amesteca. După ce s-a răcit puțin adăugăm și vinars. Rețeta prevede 200 ml, însă prima dată, când am respectat rețeta întocmai, după două felii de cozonac nu mai puteam urca la volan, deci am micșorat, apoi, cantitatea de vinars, pentru o bună desfășurare a activităților casnice.
Scoatem aluatul de la frigider, îl împărțim în două părți egale pe care le punem în folie de plastic unsă cu ulei și dăm iar la rece pentru 3 ore.
După 3 ore scoatem bucățile de aluat de la rece și întindem fiecare bucată într-un dreptunghi de aproximativ 30x40 cm, folosind cât mai puțină făină. Împărțim și compoziția în 2 și întindem fiecare jumătate pe câte o bucată de aluat, lăsând câțiva cm liberi la margine.
Pe un cozonac eu am pus și stafide. 

Rulăm aluatul strâns, sigilând și capetele.  Punem cele două suluri în folie de plastic unsă cu ulei și le băgăm la congelator pentru 15 minute. După 15 minute le scoatem, le tăiem în 2 pe lungime și le împletim ca în imagine. 




Punem fiecare cozonac în tava tapetată cu hârtie de copt și îi băgăm la frigider acoperiți cu folie de plastic pentru min. 8 ore. Cel mai bine peste noapte. 


A doua zi punem o oala cu apă fierbinte în cuptor și închidem ușa cuptorului. Lăsăm câteva minute, să se incalzeasca atmosfera, scoatem cozonacii din frigider, le scoatem folia și îi băgăm în cuptorul încălzit, alături de oală. Lăsăm 30 de minute. 



După 30 minute scoatem și cozonacii și oala din cuptor și încălzim cuptorul la 160C. Coacem cozonacii 45-50 de minute sau până sunt aurii deasupra. 

Când sunt gata, îi scoatem din formă, îi scufundăm 1 minut in siropul răcit și îi punem la loc în formă. Eu torn și din sirop peste ei, că absorb tot. 


Acoperim cozonacii cu folie de plastic și băgăm iar la rece, ideal pentru o zi.