joi, 23 mai 2013

Brownies cu nuci

Crusta usor crocanta. Miez moale si ilegal de bun. Aroma, gust, senzatie. Apa. A,stati,asta e in gura mea,acum..Revenim. Nuci. Gust puternic de cacao. Sa mai zic? Mai bine va las pe voi sa testati si sa adaugati impresii. Eu v-am zis ce aveam de zis. A,da! Si va mai zic ceva! ..reteta:

 
Ingrediente:
-90 grame unt dulce
-70 grame unt sarat
-270 grame zahar
-80 grame cacao fara zahar
-1 lingurita esenta vanilie
-2 lingurite apa
-2 oua mari
-60 grame faina
-120 grame nuci
Punem untul la topit la foc moderat. Cand incepe sa faca spuma (fara sa mai faca bulbucei :D )luam craticioara de pe foc . Acum ar cam trebui sa aiba culoarea maronie.Daca s-a prins pe fundul craticioarei, nu va impacientati, aveti in continuare toate sansele sa mancati cele mai bune brownies ever. (astea,da ?:) )Amestecam cacaua(OMG,ce ciudat suna « cacaua ») si zaharul si le adaugam peste untul topit(in continuare craticioara nu mai are legatura cu focul). Amestecam destoinic cu un tel. Adaugam lingurita de esenta de vanilie si cele doua lingurite de apa. Amestecam din nou constiincios si lasam sa se raceasca 5 minute.
Dupa cele 5 minute adaugam ouale unul cate unul amestecand dupa fiecare. Cand amestecul e lucios adaugam faina. Evident,amestecam iar,(cu o lingura sau o spatula de data asta) apoi adaugam nucile maruntite si..ati ghicit,amestecam! Pentru ultima oara,insa. Dupa aia doar mestecam.;)
 
Ungem o tava mai micuta cu unt si o tapetam cu hartie de copt. Eu am folosit o tava dreptunghiulara,de 23x17 cm,ca asa aveam. Merge si de 21x21. Turnam amestecul si uniformizam cu spatula. Coacem 25 de minute la 165C. Ahhh…viata,dulce viata !
 
 
 
 
 
 
 

miercuri, 22 mai 2013

Ciorba de pui

Ahh..ce buna e o ciorbita la vremea ei!:) Mai ales daca are leustean,cum bine zice copilul meu cel mare: "Mami,leusteanul ii da gustul!" :))
Eu de cand m-am mutat aici am mereu rezerve de leustean in congelator,pentru ca aici nu gasesc niciodata,si imi trimite mama la pachet. Asa ca le pun frumusel la congelator si de cate ori fac o ciorbita pac! scot un buchetel. Ador mirosul de leustean! El si mararul ocupa locuri fruntase in topul clasamentului de verdeturi. Da,am si asa ceva!;)
Dar hai sa facem o ciorbita de pui astazi,zic! Eu am facut cu aripioare,dar puteti la fel de bine sa folositi si ciocanele daca vreti,sau tacam..ce aveti la indemana.


 
Punem 5-6 aripioare la fiert in apa cu sare, le luam spuma, cand sunt gata le scoatem separat, iar zeama o lasam sa se limpezeasca, o strecuram si in ea adaugam ½ morcov ras(ori taiat cubulete), ½ ardei taiat cubulete mici, o rosie si o ceapa date prin razatoare. Adaugam si o lingura de ulei, sare si delikat si le lasam 10 minute sa fiarba. Curatam 2 cartofi mai mari si ii taiem cubulete. Ii adaugam si pe ei in ciorba si cand sunt aproape gata acrim. Acum, fiecare cu ce prefera : fie bors (chiar si bors magic), sare de lamaie, helas…eu intotdeauna acresc cu zeama proaspata de lamaie.
 
 

Cand e totul gata adaugam o legatura de leustean taiata mic. Daca nu avem leustean putem adauga si patrunjel,dar leusteanul  e minunat in ciorbe si da gustul acela unic. Pofta buna !


duminică, 19 mai 2013

Clatite

Chiar daca aproape toata lumea stie sa faca niste clatite,m-am gandit ca s-o mai gasi si cineva care inca nu stie sau care vrea sa incerce poate o alta reteta. Eu clatite fac de ..nici nu mai stiu de cand,insa dintotdeauna am facut "din ochi", niciodata nu stiu cat lapte pun, cata faina...le amestec acolo si gata un desert rapid...Insa nu puteam sa ma prezint nepregatita pe blog,nu?:D Asa ca va arat astazi o reteta luata dintr-o carte numai cu asa ceva(foarte draguta), care nu numai ca m-a ajutat cu masuratorile,dar mi-a oferit si o alta abordare pentru pregatirea clatitelor(respectiv faptul ca intai se pune faina si apoi laptele,si nu invers cum fac eu de obicei). Hai sa vedem despre ce e vorba!

 
Ingrediente:
-250 grame faina
-3 oua
-500 ml lapte
-25 grame unt
-ulei
-sare
 
Amestecam faina cernuta cu un praf de seara.  Facem o gropita in mijlocul fainii si turnam ouale batute cu un pic de lapte si eventual untul topit si racit. Amestecam. Incorporam restul de lapte putin cate putin, amestecand cu un tel. Lasam la rece o ora-doua.
 
 
 
Verificam fluiditatea compozitiei si mai adaugam un pic de apa daca e necesar. Intr-o tigaie bine incinsa si unsa cu ulei turnam putina compozitie(cantitatea difera in functie de tigaie). Lasam 1-2 minute apoi intoarcem si mai lasam putin. Eu tin focul pe mediu sa nu se faca prea repede.
 
 
 
 
Putem adauga si putin zahar in compozitie, sau razatura de lamaie, portocala, esenta de rom..etc.
Cateva exemple de prezentare:
 
Cu nutella, gem si crema de lapte :
 
 
cu sos de ciocolata si fatza de Mickey Mouse :)):
 
 
..sau un mini tortulet de clatite cu sos de ciocolata si fructe:
 
 
Pofta buna sa aveti,oricum le-ati prefera! :)
 
 
 

vineri, 17 mai 2013

Sushi-Maki rolls

Iubesc sushi! As manca tone fara sa mi se faca rau si fara sa ma satur.De fapt,cred ca am si facut asta o data.Bine,de doua ori.Cine mai sta sa numere? :)) Ideea e ca daca te duci la un restaurant japonez te poate costa ceva sa mananci sushi dupa cat ai avea pofta,asa ca de ce sa nu facem acasa si sa mancam linistiti,poate chiar sa incercam si alte combinatii,dupa ideile noastre?
Eu am mers pe ceva clasic, insa data viitoare vreau sa incerc cu ceapa deshidratata si in loc de alge sa le imbrac in susan.Mniam!Pana atunci insa, hai sa vedeti cat de simplu se face!

P.S. Pozele sunt cam de acum un an,sunt foarte uratele,dar nu-mi venea sa le sterg,si nu stiu cand mai apuc sa fac sushi prea curand,la cate retete am in plan.:)) Concentrati-va asadar pe reteta mai mult decat pe poze,da?;)


Ingrediente:
-250 grame orez sushi(lipicios)(cam o cana)
-40 grame otet de orez
-4 foi sushi nori-alge uscate
-morcov, avocado,castravete-taiate betisoare subtiri
-somon afumat, surimi(taiat betisoare)
Sosuri : sos de soia, wasabi(mustar de hrean japonez-foarte iute), ghimbir murat
 
 
Fierbem orezul conform instructiunilor de pe pachet( sau fierbem 20 de minute in doua cani de apa pana ce aceasta se evapora complet) apoi il amestecam cu otetul de orez si lasam sa se raceasca.  Intindem covorasul de bambus si peste el prima foaie de sushi nori apoi luam cu lingura orez(racit) si intindem pe toata foaia,avand grija sa lasam in capat vreo 2 cm liberi, pentru cand rulam(sa nu dea pe afara).
 
Se aseaza in capatul dinspre noi umplutura-eu am facut doua rulouri cu somon afumat si castravete si doua cu surimi, avocado si morcov- si se incepe rularea. Strangem ferm ruloul si cand ajungem in capat ungem cu putina apa algele pentru a se lipi mai bine. Ta-daam !Rulourile noastre sunt gata,nu ne mai ramane decat sa le taiem cu un cutit bine ascutit si sa le servim.  
 
 
 

  Inmuiem bucata de sushi in sos de soia sau wasabi,dupa preferinta,si servim, daca vrem,alaturi de un ceai verde ! O minune ! 食欲!

 
 
 
Nu va descurajati in legatura cu rularea foii! Poate prima nu va iesi perfecta,dar de la a doua se vor vedea deja imbunatatiri!;) Iata si un filmulet care sa va ajute!
 
 
 

joi, 16 mai 2013

Briose cu ciocolata

Pana sa intru adanc in misterele internetului si ale milioanelor de posibilitati(literalmente) in ceea ce priveste gatitul, aveam cateva retete dragi pe care le urmam cu sfintenie de fiecare data cand vroiam sa gatesc ceva mai deosebit. Reteta asta de briose este una dintre ele,si pentru ca este si preferata surorii mele, o sa o postez astazi, pentru ea si pentru voi,ca tare simplu se mai face!

 
Ingrediente:
-250 grame faina
-1 plic praf de copt
-175 grame zahar
-2 linguri cacao
-100 grame fulgi de ciocolata/ciocolata razuita
-250 ml lapte
-90 ml ulei
-1 plic zahar vanilat
-1 ou
Cernem toate ingredientele uscate impreuna, in afara de ciocolata.
 
Separat, batem oul si adaugam uleiul si laptele. Unim cele doua compozitii si amestecam bine,apoi adaugam ciocolata si amestecam din nou.
 
Umplem formele de briose si bagam la cuptorul incins la 175C pentru 20-25 minute.
 
 
 
 
 
 
 

miercuri, 15 mai 2013

Retete de la cititori

Buna dimineata! Astazi adaug alte fotografii cu retete de pe blog incercate de voi! Va multumesc si..astept poze in continuare!


 
 
 
 
 

marți, 14 mai 2013

Tarta cu dovlecei, rosii si mozzarella

Am observat ca multa lume e interesata mai ales de retetele rapide,care nu necesita mari batai de cap,dar care sunt gustoase ca na, doar n-o sa mancam orice doar pentru ca se face repede,nu?:))
Si cum timpul meu liber e extrem de limitat, trebuie sa recunosc ca si eu ma indrept de multe ori tot spre asa ceva. Asadaaar:

 

Din seria “Hai sa gatim ceva bun, ieftin si mai ales super rapid”(si ce imi mai place seria asta!!) va prezint astazi o tarta de dovlecei si rosii, totul asortat cu mozzarella,sare si piper. Le asezam frumos,ca de sarbatoare, intr-un vas ce merge la cuptor. Le bagam la cuptorul incins aproximativ 20 de minute, apoi turnam peste ele un amestec facut din doua oua batute si doua linguri(sanatoase) de smantana.  Le punem iar la bronzat,si cand sunt gata rumeioare le scoatem si le servim cu pofta ! Pofta buna !
 
 
 
 

duminică, 12 mai 2013

Prajitura greiere

Asa se numeste prajiturica asta. Habar n-am de ce,si nu vreau sa incerc sa gasesc motive, sa nu imi treaca pofta de prajitura,care e dementiala. :) Ingredientele cheie sunt biscuitii Oreo(si cine nu iubeste biscuitii Oreo??) si nalbele,sau pufoselele,cum le zic eu. Astea fiind spuse,va inchipuiti ca ceea ce a iesit nu poate fi descris decat la superlativ. Luati de gustati si voi o feliuta!

 
Ingrediente:
-16 biscuiti Oreo
-2 linguri unt topit
-24 nalbe(marshmallows)
-1/3 cana smantana frisca
-1/3 cana lapte
-2 linguri lichior de menta(eu nu am gasit,asa ca nu am pus)
-2 linguri lichior cacao(cred ca am avut o zi proasta la piata,ca nici asta nu am gasit,deci nu am pus J)
-1 cana smantana frisca
-firimituri Oreo pentru décor
Mixam biscuitii si untul topit si racit(apasari scurte). Cand totul e faramitat punem intr-o tava de tarta si apasam cu o lingura sa fie compact.
 
Punem nalbele, 1/3 cana de lapte si 1/3 cana de smantana pentru frisca pe foc mic si amestecam incet pana se topesc . Imediat ce e gata scoatem de pe foc si punem intr-un bol cu gheata(sau apa f rece) pentru a opri procesul de fierbere. Dupa ce s-a racorit, adaugam lichiorul(cine il gaseste la supermarket J )Eu am avut niste frisca lichida infuzata cu menta, si am folosit-o pentru un gust subtil mentolat.
 
Intr-un bol mixam frisca pana se intareste. Turnam nalbele topite si racite si amestecam incet. Turnam amestecul peste blatul de biscuiti . Presaram firimituri de biscuiti peste si bagam la rece pentru cel putin 2 ore. Scoatem din frigider cu 10 minute inainte de a servi. Simplu si yummy !

 

vineri, 10 mai 2013

Dovlecei umpluti

Ma rog..o varianta simpla de dovlecei umpluti..:) Simpla dar buna,pot sa spun in apararea ei.Si a mea.Nu stiu daca atat de zemosi ca cei taiati in jumatate si umpluti o data cu ardeii si rosiile,dar tinand cont ca astia se fac mult mai repede,sa le dam o sansa!:)

 
Ingrediente:
-1 ceapa taiata mic
-400-500 grame carne tocata(porc si vita am pus eu)
-1 conserva mica rosii in bulion
-2 -3 fire ceapa verde(optional)
-patrunjel
-sare,piper
-cascaval(optional)
Punem ceapa la calit in ulei incins si cand e gata adaugam carnea tocata. Ne umflam muschii de Popeye,vom avea nevoie de putere sa temperam carnea tocata. Amestecam cu forta pana ce carnea s-a « desfacut » si incepe sa se faca. Cand e aproape gata adaugam conserva de rosii in bulion(avem grija ca rosiile sa fie maruntite) si amestecam bine. Taiem ceapa verde si patrunjelul mic-mititel si le adaugam in tigaie. Amestecam bine si potrivim de sare si piper. Intre timp,scobim dovleceii taiati in doua pe lung(eu am folosit o ustensila din aia speciala,dar merge si cu o lingurita). Aveti grija sa nu ciupiti din coaja,asa cum poate ca am facut eu. J Incingem cuptorul.
 
 
 
 
Cand carnea e gata o luam de pe foc si cu o lingura punem amestec in dovleceii sculptati pana ii umplem. Punem la cuptor si cand e aproape gata(doveceii sunt moi de trece furculita prin ei) adaugam niste feliute de cascaval(sau cascaval ras) deasupra. Mai bagam la cuptor 5 minute pana se topeste cascavalul si gata ! Putem sa ne asezam la masa,urmeaza sa mancam ceva gustos de tot !