duminică, 15 decembrie 2013

Oua intoarse

Buna dimineata se cunoaste devreme,nu?Si cum sa ne incepem ziua mai bine decat cu un mic dejun extrem de gustos si hranitor?Si nu ne ia mai mult de 5 minute sa il pregatim!
Noi in timpul saptamanii nu prea mancam impreuna micul dejun(nu prea..deloc) asa ca incerc in weekenduri sa pregatesc ceva mai deosebit, sa ncercam sa facem o mica sarbatoare de sfarsit de saptamana.:)

 
Tot ce trebuie sa facem este sa punem la prajit un out ochi(eu le-am facut pe plita electrica,dar merg foarte bine si pe o tigaie antiaderenta,unsa eventual cu putin unt) si cand e aproape gata il intoarcem pe partea cealalta si il ungem cu un sos rosu(barbecue for me, baby) si il condimentam dupa gust.
 


 
Cand e aproape gata, trantim si o felie de cascaval peste,asa, sa fie, si asteptam pana se topeste.
 


 
Dupa ce s-a topit cascavalul gata! Ne asezam la masa!:) Si daca am fost inspirati de am pus la facut si niste ciupercute sau/si bacon(si eu am fooost), putem fi siguri ca vom avea parte de o masa pe cinste!
 


 

 
 
 
 


vineri, 13 decembrie 2013

Biscuiti vitralii

Continuam seria retetelor pentru Craciun(the most wonderful time of the year) cu niste biscuitei usor de facut si de efect(si judecand dupa viteza cu care au disparut din cutia cu biscuiti,si destul de gustosi :) )
Eu am facut mai multe "modele", atat pentru cei ce vor sa respecte reteta intocmai si sa obtina niste biscuiti frumosi si tocmai buni de pus in brad, cat si pentru cei ce nu au dropsuri la dispozitie(cum practic nu am avut nici eu :D ) si, nu in ultimul rand, pentru cei ce vor doar sa manance niste biscuiti buni.:) Deci nu va faceti probleme, avem tot felul de variante!:)

 
Ingrediente:
-400-500 grame faina
-o lingurita bicarbonat
-1/4 lingurita sare
-220 grame zahar
-120 grame unt la temperatura camerei
-2 oua mari
-o lingura extract de vanilie
-dropsuri colorate
 
Amestecam untul cu zaharul bine de tot, pana se fac spuma. Adaugam ouale pe rand, amestecand dupa fiecare. Separat cernem faina, impreuna cu bicarbonatul si sarea, apoi le turnam peste amestecul de unt. Punem si esenta de vanilie si amestecam bine. Vom obtine un aluat destul de greu de lucrat deocamdata, pe care il impartim in doua si il acoperim cu folie de plastic.


 
 Punem la rece jumatate de ora minim.

 
Dupa ce se scurge timpul, il mai lucram putin pe masa de lucru infainata(asta inseamna ca mai adaugam putina faina,daca este cazul,pentru a-l putea intinde usor si decupa forme din el).


 
 Intindem foaie subtire, apoi decupam formele dorite, iar in interiorul lor decupam cate o gaurica(in care vom pune praful de dropsuri).Daca vrem sa ii putem pune in brad, cu ajutorul unui pai facem si o gaurica mica mititica in varful biscuitelui(ca in imaginea de mai sus)
Incingem cuptorul la 160C. punem biscuitii pe o tava pe care am asezat hartie de copt si in interiorul fiecarei gaurele din biscuite presaram praf de dropsuri. Eu nu am gasit aici deloc dropsuri tari, am luat ceva ce parea asemanator, dar s-a dovedit ca erau tot dropsuri gumate si putin mai tari decat cele gen ursulet,asa ca nu mi-au iesit chiar vitraliile de efect ce ies cu dropsurile potrivite.Voi sa luati ce trebuie,da?:)
 

Praful de dropsuri il obtinem cu ajutorul unui blender,robot de bucatarie,ceva puternic si care sa poata sa faca treaba buna cu bestiile.:)

Lasam biscuitii la cuptor 8-9 minute, pana ce devin aurii pe margine.(nu asteptati sa se intareasca,se rezolva de la sine dupa ce ii scoateti din cuptor)




Si,pentru cei ce nu au chef sau timp de vitralii, gaurele si gemulete si doar vor sa manance niste biscuiti buni :D, avem si varianta home made :))

 
(desigur ca se poate si fara stampila de biscuiti scumpa si pana acum nu atat de vitala cum credeam, -doar decupati o forma din foaia intinsa subtire si coaceti, it's that simple!:)

miercuri, 11 decembrie 2013

Cozonac Treccia Russa

Hai bine v-am gasit! Multe mai am sa va spun azi! De exemplu, ca veni vorba, despre cozonacul asta. Am mancat prima oara acum ceva timp si mi-a placut maxim, dupa care, de Paste, l-am facut si eu.Cu poze,cu tot, ca pentru blog,asa. Insa pentru ca am zeci de retete in asteptare si nu stiu niciodata pe care sa o pun mai intai, reteta a ramas acolo, cumintica. Acum, ca vine Craciunul, zic hai sa va impartasesc din experienta mea cu Pufosenia Pamantului(asa il alint eu pe cozonacul asta). Doar ca...soc si groaza! Pozele erau facute ca pentru Paste,asa,si aveau cate un ou rosu pe ici, pe colo, prin partile esentiale. Asa ca vai! a trebuit sa ma sacrific pe altarele gastronomiei si sa mai fac o data cozonacul, cu poze de Craciun, de data asta.Off..ce chin!
Reteta am luat-o de pe site-ul Laurei Adamache, si nu am schimbat nimic, pentru ca o gasesc perfecta asa cum e. Cozo este pufos, gustos, frumos, are toate calitatile,ce sa mai! Vi-l recomand cu multa caldura,si nu va lasati speriati de impletitura, iese ea,chiar daca arata mai complicata.Spor la treaba va doresc si Sarbatori minunate!

 

Ingrediente:

 

-500-600 grame faina

-20 grame drojdie proaspata

-250 ml lapte

-90 grame zahar

-90 grame unt

-2 oua

-50 grame unt+60 grame zahar(untul topit si racit,frecat cu zaharul)

-zahar vanilat

-arome

-coaja de portocala

-un praf de sare

 

Facem o maia din 200 grame faina, laptele caldut si drojdia frecata cu o lingurita de miere sau zahar. Lasam sa creasca o ora.

Incepem sa adaugam in bol, in urmatoarea ordine,amestecand cu o lingura de lemn: zaharul, ouale(unul cate unul), untul (topit si racit), restul de faina si aromele(zaharul vanilat, esenta de vanilie, rom,etc.,coaja de portocala)

Cand incepe sa prinda lasam lingura de lemn si incepem sa framantam cu mana. Adaugam faina, daca este necesar, pana obtinem un aluat elastic. Il lasam la dospit, la loc caldut, o ora, o ora jumatate.



Infainam masa de lucru si intindem un dreptunghi din aluat, pe care intindem crema de unt(untul frecat cu zaharul), eu am pus cacao amestecata cu zahar si rahat. Voi puteti sa puneti ce va place: nuca, stafide,etc.


Acum partea tehnica: rulam cozonacul



 si taiem un capat, cam 5 cm grosime,pe care il lasam deoparte. Apoi taiem pe lung rulada pana aproape de capat(tot asa, vreo 7 cm), iar capatul ramas netaiat in intoarcem in jurul lui :D pentru a forma o floricica.


 

Cele doua jumatati lungi le impletim una in jurul celeilalte, iar cand ajungem la capat formam o gaurica in care asezam capatul taiat mai devreme.



Off..sper ca v-am edificat..daca nu, astept nelamuririle voastre pe adresa redactiei.:)

Ideea e ca toata smecheria asta o asezam frumusel intr-o tava de cozo unsa cu unt si fie tapetata cu faina fie ornate cu hartie de copt, si mai lasam sa creasca pan ace ajunge la buza tavii. Apoi ungem toata treaba cu un galbenus de ou amestecat cu 2-3 linguri de lapte si bagam la cuptorul incalzit la 180C pana e gata.



V-as zice 30-40 de minute,asa cum zice Laura, dar mie mi-a luat mai mult. De fapt, cozonacului meu.:) Aveti grija!Daca se face sus(ca al meu a crezut de zici ca voia sa iasa din cuptor) si e crud jos, fie il dati mai jos cu o treapta si dati caldura doar de jos,cum am facut eu, fie, daca nu aveti posibilitatea asta, il acoperiti cu o folie de aluminiu, sa nu se mai ia in partea de sus. Il incercati cu o scobitoare imensa(ar fi bine daca ar exista,nu?) fie cu o spaghetica(necoapta,da?:D) si daca iese curate e good to go.Sau to eat.Il scoatem, il lasam sa se raceasca in forma, il taiem si il mancam. Simplu,nu?


 
 
 
 

 

luni, 9 decembrie 2013

Stromboli

Chiar daca mi-am propus ca in luna decembrie sa va ofer retete care sa se asorteze cu sarbatorile ce urmeaza, nu ma pot abtine sa nu va arat o reteta rapida si mega delicioasa de stromboli, adica o rulada de pizza pe care o putem umple cu ooorice ne pofteste inima. Puteti folosi si un aluat de pizza cumparat, daca nu aveti timp sau chef sa il faceti voi,insa ar fi pacat, pentru ca blatutul asta e extraordinar, pe cuvant de cercetas! Ia hai sa vedem despre ce vorbesc aici:

 
 
 
Ingrediente blat:

-1 cana apa calduta

-2 ¼ lingurite drojdie uscata

-1 lingura miere(sau zahar)

-2 lingurite sare

-2 linguri ulei masline sau canepa

-3 cani faina(mai mult sau mai putin, depinde cat cere aluatul)

Amestecam intr-un bol drojdia si mierea in apa calduta. Lasam 5-10 minute pana ce incep sa se formeze bule. Asta e semnul ca drojdia lucreaza. 



 Adaugam sarea, uleiul,si jumatate din cantitatea de faina. Amestecam. Dupa ce se omogenizeaza, incepem sa adaugam faina putin cate putin pana ce ajungem la consistenta dorita : cand o atingem nu se lipeste de mana. Cand am ajuns la faza asta, mai amestecam 5 minute. Aluatul, la sfarsit, nu ar trebui sa se mai lipeasca de bol.


Ungem bolul si aluatul cu putin ulei de masline si lasam la cald 1-2 ore.

Pentru stromboli :

-blat de pizza

-1/2 cana sos de pizza

-1 ½ cana mozzarella data prin razatoare

-10 felii de salam(sau cate ne incap)

-sunca sau altceva similar

-1 ou batut

-parmezan, oregano(optional)

Intindem blatul de pizza. Pe o hartie de copt, sa ne fie mai usor. Daca nu, pe masa infainata.

 Intindem sos, apoi presaram cascaval, salamul, sunca, iar cascaval si rulam, nu inainte de a unge marginile cu ou batut.


 Ungem toata rulada cu ou si presaram cascaval sau parmezan si oregano. Crestam putin.

   Punem la cuptorul incins la 250C pana devine aurie.Mancam cu pofta !:)
 
 
 

 








vineri, 6 decembrie 2013

Tort curcubeu/Rainbow cake

Eeii..iata ca a venit si timpul acestui tort frumos foc sa va farmece cu prezenta.:) L-am facut prima data la ziua lui Razvan,pentru la scoala, si am folosit colorant pudra.Nu s-a colorat foarte intens, dar a iesit dragut, chiar si asa. Insa nu am putut sa fac poze la sectiune, ca l-am dus la scoala, iar doamna se pare ca nu are veleitati fotografice,asa ca nu l-am putut prezenta atunci pe blog. De curand mi-am comandat coloranti gel de la Wilton(de pe net) si de abia asteptam sa le dau un sens. Chiar daca nu folosesc coloranti on a daily basis, din cand in cand, pentru un tort spectaculos,ca asta, se merita!:)
Asadar, doamnelor, domnisoarelor si domnilor, I give you:the Rainbow cake!:)



 
Ingrediente:
-430 grame faina
-430 grame zahar
-220 grame unt la emperatura camerei
-350 ml lapte
-5 oua
-7 grame drojdie uscata
-1 lingurita esenta vanilie
-6 coloranti gel de culori diferite
Pentru crema :
-500 grame mascarpone
-300 grame crema branza(Philadelphia)
-1-2 lime(lamai verzi)
-150 grame zahar pudra
 
Batem ouale si zaharul pana se albesc, adaugam untul si amestecam pana se omogenizeaza.  Separat, cernem impreuna faina cu drojdia, apoi le adaugam peste amestecul de oua si omogenizam.
Adaugam treptat laptele, amestecand, iar la sfarsit punem si vanilia. (putem folosi si alte arome, dupa gust)
Impartim compozitia in 6 parti egale. Incalzim cuptorul la 180C. Putin cate putin(dar putin, nu gluma !:) )adaugam culoare in fiecare compozitie.  
 
Turnam in forme de tort cu diametrul de 20 cm. Coacem 10-15 minute fiecare blat apoi le racim.
Pentru umplutura : amestecam crema de branza cu mascarpone si cu sucul de la un lime. (sau mai mult…mai putin, dupa cum ne place). Adaugam si coaja rasa de lime si zaharul si amestecam bine. Lasam la temperatura camerei.
Asezam primul blat(mov ) si punem putina crema peste. Repetam operatiunea cu celelalte blaturi iar cand sunt toate aranjate acoperim tortul cu un strat nu foarte gros dar uniform de crema. Bagam la rece pentru cel putin doua ore.
 
 
Dupa doua ore punem si restul de crema si ornam dupa bunul plac. Bagam la rece din nou. J
 
 
 


 

marți, 3 decembrie 2013

Supa crema de dovleac

Mai nou ma axez pe supele-creme, pentru ca sunt preferatele copiilor mei, si ii inteleg.Sunt gustoase, groase si hranitoare. Si usor de facut,asa ca mie-mi convine.:)
Reteta de astazi merge perfect si de post, se pregateste in 10 minute, se fierbe repede si se mananca..rapid!:)) Am vazut-o la Edith acum ceva timp si imediat mi-a atras atentia!Ia uitati de ce:

 
Ingrediente:
-1 kg dovleac
-2 cepe mici
-1 ardei gras
-sare, piper
-1 catel usturoi
 
Curatam dovleacul de coaja si il taiem cubulete. Il punem la fiert impreuna cu celelalte legume taiate(in afara de usturoi), si acoperim cu apa cat sa le acopere plus inca vreo 3-4 cm. Potrivim de sare si piper. Cand sunt aproape gata adaugam usturoiul pisat.



Pasam totul in blender si gata !Masa e pregatita!Pofta buna!
 
 
(Remarcati frumosul meu bol de la Ikea,pe care l-am cumparat si l-am adus mandra nevoie mare acasa. Am observat, cu prilejul urmatoarei vizite la Ikea, un ditamai afisul cum ca nu se recomanda sa punem ceva fierbinte in el, si ca ar fi mai bine sa le aducem inapoi, noi, cei ce am cumparat asa ceva..:))). Nu. Nu l-am dus.E prea frumos. O sa pun supa rece in el, na!)

duminică, 1 decembrie 2013

Muffins cu feta si rosii cherry

Acasa, la scoala, la serviciu/Aceste muffins-s un deliciu!:))(recunoasteti reclama? :D)
In alta ordine de idei, iar vin azi cu o reteta care merge la mic dejun, brunch, la pachet la munca sau scoala, ca gustarica intre mese sau chiar ca aperitiv la o petrecere. Si mai e si gustoasa, unde mai punem?:)





Ingrediente:

-12 rosii cherry

-300 grame faina

-2 oua

-200 ml lapte

-100 grame feta

-100 ml ulei de masline

-1 pachetel praf de copt

-sare, piper

 

Incalzim cuptorul la 180C. Intr-un bol amestecam faina cu ouale batute, laptele, uleiul si praful de copt.

Taiem feta cubulete si o incorporam in aluat. Saram si piperam.


Umplem formele de muffins(in care am asezat hartii speciale) pe jumatate(trei sferturi, hai!) si asezam deasupra fiecareia o rosie cherry.

Bagam la cuptor 30 de minute.Pofta buna!