miercuri, 24 aprilie 2013

Briose Panettone/Panettone muffins

Nu,nu e reteta "aceea" de panettone,cea originala,la care muncesti 3-4 zile si mananci tot in 5 minute.:D inca nu am timpul si rabdarea pentru aia.:) Insa e o reteta buna de briose incarcate cu bunatati,ce pot fi gatite si acum, ca se apropie Pastele.Sau Floriile.Sau pohta ce-am pohtit.
Tin sa precizez ca pe langa ce am scris mai jos am adaugat un pic de lapte cald(nu mai stiu cat) pentru ca nu mi se parea destul de elastic aluatul. Asa ca daca patiti la fel,va sfatuiesc sa faceti la fel.:)) In rest, bun,bun de tot!

Even though it's not the original Panettone recipe, it's still very good(and much quicker). It's full of flavors, it goes well with a glass of milk as well as with a cup of coffee,so why not give it a try?:)
I want to mention that I used more milk than I wrote, because the dough needed it.So don;t be afraid to adapt the quantities if the result is not as you would like to.


 
Ingrediente:
-350 grame faina
-10 grame drojdie proaspata
-80 grame zahar
-125 ml lapte
-1 ou
-30 grame unt
-1 plic zahar vanilat
-40 grame migdale macinate
-40 grame stafide
-60 grame rahat
-1 galbenus
-1 lingura zahar pudra
Ingredients :
-350 grams flour
-10 grams fresh yeast
-80 grams sugar
-125 ml milk
-1 egg
-30 grams butter
-1 sachet vanilla sugar
-40 grams almonds, sliced
-40 grams raisins
-60 grams Turkish delight
-1 yolk
-1 tablespoon powdered sugar
 
Intr-un castron, punem faina alba cernuta si in mijlocul ei punem drojdia faramitata impreuna cu 1 lingurita de zahar si cu 7-8 linguri de lapte caldut, amestecam cu putina faina si lasam timp de 15 minute sa dospeasca. Framantam o coca, adaugam restul de zahar, lapte, untul, oul si zaharul vanilat.Daca mai e nevoie, mai adaugam lapte. Lasam iar sa dospeasca 30 de minute. Ungem formele de briose(eu am folosit una mai mare) cu margarina si adaugam in coca stafidele, migdalele si rahatul taiat cubulete. Punem coca in forme, insa umplem doar 2/3. Lasam sa mai dospeasca 15 minute. Incalzim cuptorul la 180 de grade. Ungem briosele cu galbenus si presaram zahar pudra, apoi bagam la cuptor pentru 20-25 minute sau pana trec testul scobitorii.
Cand le scoatem din cuptor, mai pudram cu zahar,daca dorim, sau cu ciocolata rasa.Sunt foarte bune caldute,cu un pahar de lapte.
In a small bowl, we mix the yeast with a teaspoon of sugar and 7-8 tablespoons of warm milk. In a large bowl, we sift the flour and make a little hole in the middle, in which we pour the yeast mixture.  We mix with some flour and let 15 minutes to rise. We knead a dough, adding the rest of the sugar, milk, butter, egg and vanilla sugar. If necessary, add some more milk. We let rise for another 30 minutes. We butter the muffin pans(I used a big one). We add the raisins, the almonds and the Turkish delight in the dough. We put the dough in the pans, but only fill 2/3. We let rise for another 15 minutes. We heat the oven to 180C. We brush the muffins with the yolk  and sprinkle some powdered sugar on top, then put in the oven for 20-25 minutes or until they pass the toothpick test.:)
When we take them out of the oven we sprinkle some more powdered sugar, if we want, or we grate chocolate.   They are very good warm, with a glass of milk.
 
 
 

marți, 23 aprilie 2013

Turtite de faina integrala/Wholemeal flour flatbread

Iar m-am gandit juma' de ora cum sa zic turtite in engleza..si tot nu  cred ca am nimerit-o la fix..:)) In sfarsit..pentru vorbitorii de limba romana: nu pot sa spun ca este o reteta, sunt 2 spre 3 ingrediente combinate care insa mie imi amintesc de copilarie, cand ne facea Bubu turtite calde si le mancam cu ..orice..cu fasolica,salata,unt sau pur si simplu goale.
Evident ca exista si o reteta mai complexa,cu drojdie,cu timp mai mare de asteptare,insa daca va grabiti foarte tare si vreti ceva bun bun repede alaturi de mancarea voastra,iata o sugestie!:)

This is not exactly a recipe,as it only has 2-3 ingredients and it's ready in no time,but well..it goes well warm,with food,butter or simple..delicious!


 
Practic tot ce trebuie sa facem este sa punem o cantitate de faina(eu am folosit integrala) intr-un bol, apoi putina sare,si sa adaugam apa calduta pana obtinem un aluat cu care sa lucram usor.Eu am mai adaugat si 2-3 linguri de ulei de masline,sa fie mai elastic. Apoi formam turtitele, ca niste chiftelute mai mari,si le punem pe un grill sau o tigaie de teflon incinsa si gata!:)
 
All we have to do is to put some flour in a bowl(I used wholemeal) and some salt, and then add some warm water,untile we get a nice dough. I also added some olive oil,to get an elasic dough. Then we form our little pieces of flatbread, and put them on a grill,or on a heated pan,and that's it!:)
 

 
 
 
 

luni, 22 aprilie 2013

Ratatouille

Astazi continuam seria mancarurilor sanatoase,gustoase si de post!:) Nu stiu daca mi-a iesit mancarea la fel de bine ca personajului principal din filmul cu acelasi nume,dar ce a iesit ne-a multumit pe toti,de la mic la mare,si tinand cont ca se face imediat,va invit sa o incercati si voi! Eu langa ea am facut repede si niste turtite fierbinti,care s-au potrivit de mi-nu-ne! Va dau marea reteta maine!Mare si importanta,va trebuie doar apa si faina!;)

Today we're eating ratatouille, a very tasty and healthy food made of vegetables. I'm not sure if it's as good as it was when Ratatouille himself made it :D but well..I tried..:))

 
Ingrediente:
-5 rosii
-2 dovlecei
-2 cepe
-2 vinete
-1 ardei rosu
-1 ardei galben
-2 catei usturoi
-6 linguri ulei masline
-2 linguri bulion
-1 lingurita rozmarin
-sare,piper
Ingredients :
-5 tomatoes
-2 zucchini
-2 onions
-2 eggplants
-1 red bell pepper
-1 yellow bell pepper
-2 cloves garlic
-6 tablespoons olive oil
-2 tablespoons tomatoes concentrate
-1 teaspoon rosemary
-salt,pepper
Spalam vinetele si le taiem cubulete. Taiem ceapa solzisori. Spalam,curatam si taiem cubulete si celelalte legume(dovleceii felii).  Taiem usturoiul felii.
We wash, clean and dice vegetables (we slice the zucchini and the garlic).


Incingem uleiul intr-o tigaie si prajim toate legumele in afara de rosii. Dupa 5 minute adaugam usturoiul si condimentele. Adaugam rosiile si bulionul. Potrivim de sare si piper. Lasam sa fiarba acoperit, la foc mic, 15 minute.  Simplu, gustos si sanatos ! Pofta buna !
We heat the oil in a pan and fry all the vegetables except for the tomatoes. After 5 minutes we add the garlic and the spices. We add the tomatoes and the tomatoes concentrate. We add salt and pepper. We let simmer , lid on, for 15 minutes. Simple, healthy and tasty! Enjoy!
 




 


 

vineri, 19 aprilie 2013

Retete de la cititori/Recipes that you tried

Ta-daa! Prima poza cu o reteta incercata de cititori vine de la Ramona,care a incercat checul delicios al lui Bubu!Bravo,Ramona,felicitari,si mai asteptam si alte poze!:)(cozonac,poate?:D)

First picture comes from Ramona, one of this blog's readers, who tried Bubu's cake ,and sent us a picture! Congrats,Ramona,I'm waiting for your next picture!:)


 
 
 
Update:
 
Si a doua reteta vine de la Rodica, cu acelasi chec bun-bun reteta Bubu.:) Felicitari si Rodicai si..la mai multe!:)
 
The second recipe comes from Rodica, with the same cake! Congratulations and because I know you cook often,I'm waiting for the next ones!:)
 
 

Supa porra/Porra soup

Porra este o supa rece, mai groasa decat gaspacho, de origine spaniola. Este foaarte gustoasa, usor de facut,sanatoasa si poate fi adaptata si pentru cei ce tin post. Sa mai zic?:) A avut un succes rasunator la noi in casa, zile bune dupa ce se terminase ma mai intrebau baietii daca mai avem..:) Din cantitatea de ingrediente folosita de mine nu ies decat vreo 3 portii,asa ca daca vreti sa mancati mai mult,dublati! Pofta buna va doresc!

Porra soup is a Spanish cold soup, thicker than gaspacho.It's healthy and easy to make,as most of the recipes you cand find here.:) My boys loved it, they kept asking me about it days after it was over..:)) If you follow the exact recipe you will get about 3 portions,so if you want more,just double the quantity!



Ingrediente:

-2 rosii proaspete
-6 rosii uscate
-3 catei usturoi
-1 felie paine alba
-boia dulce, sare
-1/2 lamaie
-1 oua tare
-o cutie ton in suc natural


Ingredients :

-2 fresh tomatoes
-6 dry tomatoes
-3 cloves garlic
-1 slice white bread
-sweet paprika, salt
-1/2 lemon
-1 hardboiled egg
-a can tuna in its natural juice


Pentru a decoji rosiile- fierbem apa intr-un bol si scufundam rosiile crestate in cruce pentru 30 de secunde. Le scoatem, pe trecem prin jet de apa rece,le curatam pielita.  Apoi le taiem cubulete.
Punem la blender rosiile proaspete, pe cele uscate, usturoiul, uleiul de masline, painea(fara coaja). Amestecam tot. Adaugam condimentele dupa gust. Presam jumatatea de lamaie si adaugam si zeama .Mixam iar.
To unpeel the fresh tomatoes we boil some water and dip the tomatoes that we cut in cross for 30 seconds. We remove them from the boiling water, we pour some cold water over and then unpeel them easily. We dice them.
We put the fresh tomatoes, the dry tomatoes, the garlic, the olive oil, the slice of bread (no crust) in the blender. We mix. We add the spices, then the lemon juice. We blend well.
Pastram o ora la rece. Oul il zdrobim cu furculita si presaram deasupra in momentul servirii. Adaugam si putin ton din conserva. Un deliciu !
We keep in the fridge for an hour. We crush the egg with the fork and sprinkle some in the moment of serving. We also add some tuna from the can. Delicious!
 
 
 


joi, 18 aprilie 2013

Retete incercate de voi/Recipes that you tried

Am vazut asta pe alte bloguri culinare si mi-a placut ideea: daca v-a placut o reteta de pe blogul acesta si v-ati hotarat sa o incercati, ii faceti o poza(nu neaparat artistica,asa,cat sa se inteleaga despre ce e  vorba :) )si mi-o trimiteti pe pasiunecugust@yahoo.com. Mentionati numele vostru si pe cel al retetei.:) Eu voi face o rubrica special pentru asta si,cine stie,poate cei mai zelosi vor avea parte si de surprize..:)
Primele 3 persoane care imi scriu  imi pot spune si ce reteta ar vrea sa vada pe blog,iar eu o sa o gatesc si o sa o postez aici! Pe curaaand!


So I was telling you about a surprise: from now on, if you cook something from my blog, you can take a picture of the final product and send it to me to pasiunecugust@yahoo.com . I will create a special section and post your pictures in it.And who knows, maybe there will be some rewards,too, for the ones who send me more pictures than the others.:) But until then, the first 3 people that send me an email with a picture and their name can tell me if there is a certain recipe they would like to see here,and I will cook it and post the recipe!Good luck!

marți, 16 aprilie 2013

Salata de quinoa si pui/Quinoa chicken salad

V-am spus ca am si retete sanatoase,nu? Poate nu ma credeati..:))
Incepem cu aceasta salata -foaarte proaspata datorita mentei, gustoasa datorita legumelor si sanatoasa datorita acestei pseudo-cereale miraculoase numita quinoa. Pentru cine nu stie prea multe despre ea, quinoa are o multime de calitati: se digera usor, nu are gluten, e saraca in lipide,dar bogata in fier,omega 3 si proteine.Si buna la gust, asemanandu-se un pic cu alunele. Si daca scoateti puiul din aceasta reteta ramane tot buna si poate fi folosita si in post! Ei, uite cum impuscam noi mai multi iepuri dintr-o lovitura! V-o recomand calduros,veti fi placut surprinsi!

Today I proudly present you a very healthy recipe, with vegetables and quinoa, easy to make and tasty too. For those of you who are not familiar with quinoa, it is a pseudocereal with an important nutritional value.It is actually considered a superfood,high in magnesium and iron, gluten free and an important source of calcium. And it also tastes good, nut-like!:)

 
Ingrediente:
-175 grame quinoa
-1/4 castravete taiat cubulete
-1 ardei verde mic,taiat cubulete
-1 ceapa taiata
-sucul si razatura de la o lamaie
-2 linguri ulei masline
-1 lingura boia dulce
-1 piept pui taiat felii
-frunze de menta taiate mic
Ingredients :
-175 grams quinoa
-1/2 diced cucumber
-1 small green bell pepper, diced
-1 diced onion
-juice and zest of one lemon
-2 tablespoons olive oil
-1 tablespoon sweet paprika
-1 chicken breast, sliced
-mint leaves, cut into a chiffonade
Marinata pui :
-3 linguri ulei masline
-1 lingura boia dulce
-sucul si razatura de la o lamaie
-sare
Chicken marinade:
-3 tablespoons olive oil
-1 tablespoon sweet paprika
-juice and zest of a lemon
-salt
 
Fierbem quinoa conform instructiunilor. Strecuram de apa. Amestecam intr-un bol uleiul de masline, zeama de lamaie, boiaua, razatura de lamaie , un pic de sare. Adaugam quinoa calda,amestecam si lasam sa se raceasca. Apoi adaugam castravetele, ardeiul verde si ceapa.
Amestecam intr-un bol mic sucul si razatura de lamaie, uleiul si boiaua , adaugam puiul si le amestecam. Incalzim un grill sau o tigaie de teflon si frigem puiul pe fiecare parte pana devine auriu.
Adaugam menta in salata de quinoa si garnisim cu puiul cald. Servim cald sau rece.
We cook quinoa according to the instructions. We drain the water. In a bowl we mix the olive oil, the juice and the zest of the lemon, the paprika, a pinch of salt. We add warm quinoa, stir and let cool. Then we add the cucumber, the green pepper and the onion.
In a small bowl we mix the juice and the zest of a lemon, the olive oil and the paprika, we add the chicken and stir. We heat a grill and fry the chicken on each side until golden brown.
We add the mint into the salad and garnish with the hot chicken. We serve warm or cold.
 
 
 
Multumesc,Oana!:*
 
 
 

duminică, 14 aprilie 2013

Cozonac pufos

Hai ca incet-incet ne apropiem de Paste,asa ca o sa incerc sa pun cateva retete potrivite pentru masa incarcata pe care de abia o astept(am).:) Apropo, dupa reteta asta o sa urmeze doua retete mega sanatoase si de post(inca nu imi vine sa cred ca mai fac si din astea :)) ) asa ca cei ce tin post sa fie pe receptie! (mai ales prietena mea Mari, ei i le dedic,cu drag :) ). Dar pana acolo, astazi va propun o reteta de cozonac pe care am "mostenit-o" si eu la randul meu, si de care sunt foaarte multumita. e foarte foarte pufos, de gustos nu mai zic,si nu stiu, nu a apucat niciodata a doua zi, mititelul(ca eu fac doar cate unul), dar cred ca s-ar mentine destul de bine si in timp. Fara alte menajamente, doamnelor si domnilor, ta-daa!! (dupa ce o sa scriu si doua vorbe in engleza, si cam atat,ca deocamdata nu traduc reteta asta)

P.S. Scuze pentru poze,sunt mai uratele ca de obicei,insa sunt facute acum muult timp,si  nu am mai avut timp sa le refac.Promit sa revin cu poze mai frumusele dupa Paste! :)

Because today's recipe is a Romanian traditional one, and because I don't know how many of you, the ones that are reading my blog, would be interested in this recipe, I won't post this today in English, but if anyone likes the pictures and would like to try it(it's delicious, btw :) ), just let me know and you'll have it in no time! :) Thank you! :*

 
 
 
Ingrediente pentru 2 cozonaci:
-1 kg faina
-2 cuburi mai mari de drojdie
-4 oua
-1 cana zahar
-1/2 l lapte
-200 grame margarina
-50 grame margarina solida pentru uns
-2-3 linguri cacao
-esenta vanilie, rom, stafide, rahat, nuca..etc
Intr-o parte a unui vas mai mare de plastic se pune faina cernuta . Drojdia se freaca intr-un castron mic cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza si se amesteca usor  cu 150 ml lapte caldut. Se toarna acest amestec in marginea goala a ligheanului si se amesteca impreuna cu putina faina din dreptul sau pana capata consistenta unei smantani mai groase. Se lasa 15 minute sa creasca.
Intr-un alt vas se amesteca 4 galbenusuri cu 4 lingurite rase de sare. Albusurile se bat spuma intr-un alt recipient. Zaharul se amesteca impreuna cu 150 ml lapte caldut si se adauga si esentele(rom,vanilie,ce preferam). Restul de lapte pana la ½ l se pastreaza caldut.
Dupa cele 15 minute turnam in ligheanul mare si amestecul de lapte cu zahar si mirodenii si restul de lapte cald. Amestecam.
Punem la topit margarina si dupa ce se topeste o racim usor. Ea se va adauga ultima in compozitie.
Incepem sa amestecam bine de tot toate ingredientele(in afara de margarina), insa nu framantam mai mult de 10 minute. Cand e gata adaugam si margarina. Lasam sa creasca aluatul aproximativ o ora intr-un loc caldut(eu las langa calorifer :D ) Ungem tavile cu margarina.

Cand a crescut impartim aluatul in 4 parti egale. Ungem masa cu ulei si mainile la fel si intindem cu palmele un sfert de aluat(de o grosime de aproximativ 5 cm). Presaram cu un amestec  facut dinainte din cacao si  zahar si adaugam stafide, rahat, nuca..dupa pofta. J Rulam.  Repetam operatiunea cu al doilea sul. Le asezam in cruce si le impletim, apoi il punem in tava unsa. Facem la fel pentru al doilea cozonac. Batem un ou si ungem cozonacii. Ii bagam in cuptorul incins. Dupa aproximativ 45 de minute facem testul scobitorii. Ii scoatem din cuptor si asteptam sa se raceasca in forme, ii feliem dupa ce se racesc. Mniam mniam,ce sa mai…
 
 
 
 
 
 
 
 

sâmbătă, 13 aprilie 2013

Carbonades de boeuf

Astazi va propun un fel de mancare traditional belgian, cu mentiunea ca e varianta relativ usoara,fara bere,ca am si minori mancaciosi in familie.:) Este o tocanita delicioasa de vita, care necesita un timp putin mai mare de preparare(mai mare fata de ce va prezint eu de obicei,ca am vazut si mai rau :)) )
Insa tocmai datorita timpului de preparare mai lung e asa de buna carnea, frageda si gustoasa. Ingredientele sunt putine si simple asa ca va invit sa o incercati oricand va e pofta sa calatoriti culinar! :)

Today's dish is a Belgian beef stew, the non-beer version :). It's still delicious though, mainly because of the long preparation time, which allows the beef to tender.



Ingrediente:

-250 grame ceapa
-500 grame carne de vita
-250 grame rosii
-1 lingurita boia dulce
-1 lingurita marghiran(eu nu am pus)
-1/2 cub concentrat de carne dizolvat intr-o cana de apa
-100 ml iaurt
-unt
-patrunjel
-sare,piper

Ingredients :

-250 grams onion
-500 grams beef
-250 grams tomatoes
-1 teaspoon sweet paprika
-1 teaspoon marjoram (I didn’t use)
-1/2 cube beef bouillon cube dissolved in a cup of water
-100 ml yoghurt
-butter
-parsley
-salt,pepper

Taiem ceapa rondele si o calim in unt intr-o cratita cu capac.

We slice the onion and fry it in the butter in a pan with a lid.

 
 
Adaugam carnea taiata cubulete, potrivim de sare si piper. Cand carnea prinde culoare adaugam rosiile curatate de samburi si taiate cubulete.
 
We add the meat cut into cubes, we add salt and pepper. When the meat is colored we add the diced tomatoes without seeds.
 


Adaugam boiaua si marghiranul,apoi supa. Lasam sa fiarba la foc mic aproximativ doua ore,cu capacul pus. Amestecam din cand in cand. Daca ramane fara lichid,mai adaugam putina apa. Cand carnea e bine facuta, adaugam iaurtul si amestecam. Presaram si patrunjelul tocat. Servim cu paste, orez sau cartofi prajiti. Pofta buuuna !

We add the paprika and the marjoram, then the stock. We let simmer to low heat for approximately 2 hours, with the lid on. We stir from time to time. If it remains without liquid, we may add some water. When the meat is done, we add the yoghurt and stir. We sprinkle parsley. We serve with pasta, rice or fries. Bon appétit!


 
 
 
 
 

miercuri, 10 aprilie 2013

Banoffee pie

In primul rand as vrea sa ii ofer virtual acest desert surorii mele, a carei zi de nastere e astazi.La multi ani fericiti, te iubesc muuult!


Eii..a sosit timpul sa dam un (alt) folos cremei de lapte de care va vorbeam acum ceva timp.:) Si ce folos mai gustos decat cea mai buna prajitura de pe fata pamantului? Serios. Nu glumesc. Bine,poate nu cea mai buna, dar la egalitate cu cele mai bune. Doar cine o sa o incerce o sa stie cat adevar graiesc. Si am si martori,sa stiti!:) Sa nu va sperie multitudinea de straturi..poate o sa fie timpul mai lung pana sa vi se aseze delicat in farfurie,dar credeti-ma ca se merita din plin! Ca nivel de dificultate nu intampinam probleme, ca limita de rabdare insa...tot ce e posibil! Hai,sa trecem la treaba acum, in scurt timp o sa avem bucuria de a savura un desert incredibil!

This English dessert is one of the most amazing things that God created! I swear! Ok..maybe not Him in person, but the cook that had this great idea must have been sent from heaven!:)) It's a great pie, pretty easy to assemble,if you already made the caramel sauce, if not..what are you still doing here,reading?Just hurry!
Ok,maybe the waiting time is a bit too long, but all the good things are worth waiting,right?:) Let's do this!
 

Ingrediente:
Blat:
-180-200 grame de biscuiti faramitati
-100-150 ml unt topit si racit


Crema chantilly:
-250 grame mascarpone
-250 grame smantana pentru frisca
-80 grame zahar pudra
 
Plus:

-2 banane
-125 grame ciocolata
-100 grame smantana frisca
-15 grame unt nesarat
-200 grame crema de lapte sau dulce de leche

 
Ingredients :
-180-200 grams crushed biscuits
-100-150 ml melted, cooled butter
Chantilly cream:
-250 grams mascarpone
-250 grams whipping cream
-80 grams confectioner sugar
 Plus
-2 bananas
-125 grams chocolate
-100 grams whipping cream
-15 grams unsalted butter
-200 grams caramelsauce or dulce de leche


Incalzim cuptorul la 180C. Peste biscuitii pisati turnam untul caldut(intai 100 grame si daca mai e nevoie adaugam).  Amestecam si  punem intr-o tava de tort cu marginile detasabile(24-26 cm). Tasam cu ajutorul unei linguri si bagam la cuptor 12 minute la 180C.
We heat the oven to 180C. We pout the cooled melted butter over the crushed biscuits (first 100 grams of butter, then add some more if needed). We mix and put in a springform pan (24-26 cm). We press with a tablespoon to level and put into oven for 12 minutes at 180 C.


Intre timp,taiem bananele felii. Dupa ce blatul este gata il lasam sa se raceasca si incepem sa ansamblam prajitura : peste blat asezam feliile de banana, apoi turnam crema de lapte. Bagam la rece pentru aproximativ o ora sa se intareasca(recunosc,am trisat si am lasat doar vreo jumatate de ora,ca muream de pofta J)
Meanwhile, we slice the bananas. After the crust is done we let cool and start assembling: we put the banana slices then pour the caramel sauce. We put into the fridge for an hour to harden.
 
 
 
E timpul sa pregatim ganache ul de ciocolata : incalzim smantana pentru frisca si adaugam ciocolata taiata bucatele mici. Nu trebuie sa fiarba,doar sa se incalzeasca suficient cat sa topeasca ciocolata. Adaugam si untul si amestecam pentru a omogeniza. Varsam ganache ul de ciocolata peste restul prajiturii si bagam din nou la rece pentru minim 2 ore.Aici nu trisam :D ca trebuie sa se intareasca ciocolata.
Time to prepare the chocolate ganache : we heat the whipping cream and add the chocolate cut into pieces. It doesn’t have to boil, just to be hot enough to melt the chocolate. We add the butter and stir, then pour over the pie and back in the fridge for two hours.
 


Crema mascarpone si smantana pentru frisca le punem intr-un bol,impreuna cu cele doua teluri de la mixer. In momentul servirii, adaugam si zaharul si batem crema pana devine batoasa. Eu cam atat am avut de zis..restul..e istorie !:))
We put the mascarpone, the whipping cream and the two mixer whisks in a bowl in the fridge. In the moment of serving, we add the sugar and beat the cream until stiff peaks form. Well..my story ends here..the rest is history, my friends!J
 
 
 
 
Note:
-aceasta prajitura se face la mama ei cu hobnobs, niste biscuiti din fulgi de ovaz. Eu am gasit intamplator la un supermarket ceva asemanator,insa cred ca merg excelent si cu biscuiti graham.
-in privinta cantitatilor..eu cand am scris reteta am aproximat,pentru ca am facut-o mai mult din ochi,sincera sa fiu,asa ca daca vedeti ca ceva nu merge conform planului, adaptati. J Turnati untul treptat, nu puneti doua banane daca ati umplut tava,sau mai puneti daca au fost mai mici bananele,stiti voi ce aveti de facut,da ?:)
 
 





 

Sandwich cu mortadella si rucola/Mortadella rucola sandwich

In afara de ciocolata si gaufre si tot felul de nebunii culinare, mie mi se pare ca Belgia sta foarte bine si la capitolul sandwichuri. Tot timpul vezi oameni mancand sandwichuri, in pauza de pranz sau nu, si toate arata super,proaspete si imbietoare!:) Ne-am luat si noi de atatea ori, le-am savurat cu pofta, si am ramas uimiti de cat de bune pot fi,chiar daca multe nu aveau decat sunca si cascaval, plus salata,desigur, si eventual vreun sos. Dar am stat eu si am cugetat ca tot secretul sta in paine.:D Daca pui o felie de salam si una de cascaval intre doua  felii de paine normala..sandwichul e rece si neprietenos..e sandwichul pe care TREBUIE sa il mananci ca reprezinta pachetelul tau. Darrr..daca pui aceleasi ingrediente intr-o bagheta mega proaspata,sa zicem, situatia se schimba..el de vine sandwichul pe care VREI sa il mananci,pentru ca iti ploua in gura!:)) Si daca avem si un dressing pe masura...iese ce mi-a iesit mie in imaginile urmatoare..:)))

Besides chocolate and gaufres and many other culinary wonders, Belgium is very well represented by its sandwiches. You can see people eating sandwiches all the time, and they look very very good(I'm talking about the sandwiches, ok?:)) ). So, because I am such a wisdom person ;) I realized that the secret is the bread. A fresh French baguette, for example,can change everything in a sandwich, and lead to what you can see in the following pictures..:))

 
 
Pentru un sandwich bun-bun ne trebuie urmatoarele: un sfert de bagheta prrroaspata, o felie de mortadella, una de jambon sau sunca presata, o felie mare(sau doua mici) de cascaval(de care ne place mai mult) si rucola din belsug. Pentru dressing, amestecam o lingura de ulei de masline cu o lingura de otet balsamic, adaugam putina sare, piper-daca vrem, si un catel de usturoi tocat. Taiem painea in doua pe lungime, turnam cu o lingurita dressing pe ambele parti, asezam frumos o felie de mortadella, cele doua felii de cascaval, apoi felia de jambon, adaugam o portie generoasa de rucola si inchidem gratios ! Un deliciu !
 

For a great sandwich we need : a quarter of a fresh French baguette, a slice of mortadella, a slice of ham, a big slice(or two little) of cheese(your favorite), and plenty of rucola . For the dressing we mix a tablespoon of olive oil with a tablespoon of balsamic vinegar, we add salt and pepper and we smash a clove of garlic. We slice the loaf of bread in two, lengthwise, and pour some dressing over both sides of bread. We add the mortadella, the cheese, the ham, the rucola and we close with the second slice. Delicious!