Țin minte și acum ce impact a avut asupra mea cozonacul ăsta minunat prima oară când l-am gustat. Am fost impresionată de consistența lui și de gustul fin de cacao și nuci. Durează el 2-3 zile, dar se merită. Rețeta este de la Mircea Banu.
Ingrediente:
- 25 grame drojdie proaspătă
- 30 grame făină
- 60 grame lapte călduț
Cu ele facem o maia, amestecându-le cu un tel și lăsându-le 10-15 minute să se umfle în pene.
Cât timp se face maiaua, tăiem
- 150 grame unt
în bucăți și îl lăsăm la temperatura camerei, să se înmoaie puțin.
Mai avem nevoie de:
- 2 ouă
- 80 grame zahăr tos
- 5 grame de sare
- coaja rasă de la o lămâie și o portocală
- 10 grame esență vanilie
- 30 grame rom
Le punem pe toate în bolul mixerului și le batem spumă. Când sunt gata, adăugăm maiaua, 500 grame de făină și 60 ml de lapte rece.
Frământăm până ce coca se desprinde de pe bol. Dacă mai e nevoie, mai adăugăm 10-20 ml de lapte. Când coca începe să se desprindă, punem untul în tranșe, câte 50 de grame deodată, având grijă să se încorporeze bine.
Transferăm coca într-un vas uns cu ulei și lăsăm la rece minim 2 ore.
Între timp, facem crema, pentru care avem nevoie de:- 400 grame nucă măcinată
- 200 grame zahăr pudră
- 3 ouă
- 50 grame cacao
- 50 ml vinars
- 1 praf de sare
Le amestecăm până devin pastă.
Tot acum, dacă nu chiar a doua zi, devreme, pregătim un sirop din 600 grame zahăr și 200 ml apă, fără a amesteca. După ce s-a răcit puțin adăugăm și vinars. Rețeta prevede 200 ml, însă prima dată, când am respectat rețeta întocmai, după două felii de cozonac nu mai puteam urca la volan, deci am micșorat, apoi, cantitatea de vinars, pentru o bună desfășurare a activităților casnice.
Scoatem aluatul de la frigider, îl împărțim în două părți egale pe care le punem în folie de plastic unsă cu ulei și dăm iar la rece pentru 3 ore.
După 3 ore scoatem bucățile de aluat de la rece și întindem fiecare bucată într-un dreptunghi de aproximativ 30x40 cm, folosind cât mai puțină făină. Împărțim și compoziția în 2 și întindem fiecare jumătate pe câte o bucată de aluat, lăsând câțiva cm liberi la margine.
Pe un cozonac eu am pus și stafide.
Rulăm aluatul strâns, sigilând și capetele. Punem cele două suluri în folie de plastic unsă cu ulei și le băgăm la congelator pentru 15 minute. După 15 minute le scoatem, le tăiem în 2 pe lungime și le împletim ca în imagine.
Punem fiecare cozonac în tava tapetată cu hârtie de copt și îi băgăm la frigider acoperiți cu folie de plastic pentru min. 8 ore. Cel mai bine peste noapte.
A doua zi punem o oala cu apă fierbinte în cuptor și închidem ușa cuptorului. Lăsăm câteva minute, să se incalzeasca atmosfera, scoatem cozonacii din frigider, le scoatem folia și îi băgăm în cuptorul încălzit, alături de oală. Lăsăm 30 de minute.
După 30 minute scoatem și cozonacii și oala din cuptor și încălzim cuptorul la 160C. Coacem cozonacii 45-50 de minute sau până sunt aurii deasupra.
Când sunt gata, îi scoatem din formă, îi scufundăm 1 minut in siropul răcit și îi punem la loc în formă. Eu torn și din sirop peste ei, că absorb tot.
Acoperim cozonacii cu folie de plastic și băgăm iar la rece, ideal pentru o zi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu