Reteta am luat-o de pe site-ul Laurei Adamache, si nu am schimbat nimic, pentru ca o gasesc perfecta asa cum e. Cozo este pufos, gustos, frumos, are toate calitatile,ce sa mai! Vi-l recomand cu multa caldura,si nu va lasati speriati de impletitura, iese ea,chiar daca arata mai complicata.Spor la treaba va doresc si Sarbatori minunate!
Ingrediente:
-500-600 grame faina
-20 grame drojdie proaspata
-250 ml lapte
-90 grame zahar
-90 grame unt
-2 oua
-50 grame unt+60 grame zahar(untul topit si racit,frecat cu
zaharul)
-zahar vanilat
-arome
-coaja de portocala
-un praf de sare
Facem o maia din 200 grame faina, laptele caldut si drojdia
frecata cu o lingurita de miere sau zahar. Lasam sa creasca o ora.
Incepem sa adaugam in bol, in urmatoarea ordine,amestecand
cu o lingura de lemn: zaharul, ouale(unul cate unul), untul (topit si racit),
restul de faina si aromele(zaharul vanilat, esenta de vanilie, rom,etc.,coaja
de portocala)
Cand incepe sa prinda lasam lingura de lemn si incepem sa
framantam cu mana. Adaugam faina, daca este necesar, pana obtinem un aluat
elastic. Il lasam la dospit, la loc caldut, o ora, o ora jumatate.
Infainam masa de lucru si intindem un dreptunghi din aluat,
pe care intindem crema de unt(untul frecat cu zaharul), eu am pus cacao
amestecata cu zahar si rahat. Voi puteti sa puneti ce va place: nuca,
stafide,etc.
Acum partea tehnica: rulam cozonacul
si taiem un capat, cam 5 cm grosime,pe care il lasam deoparte. Apoi taiem pe lung rulada pana aproape de capat(tot asa, vreo 7 cm), iar capatul ramas netaiat in intoarcem in jurul lui :D pentru a forma o floricica.
si taiem un capat, cam 5 cm grosime,pe care il lasam deoparte. Apoi taiem pe lung rulada pana aproape de capat(tot asa, vreo 7 cm), iar capatul ramas netaiat in intoarcem in jurul lui :D pentru a forma o floricica.
Cele doua jumatati lungi le impletim una in jurul
celeilalte, iar cand ajungem la capat formam o gaurica in care asezam capatul
taiat mai devreme.
Off..sper ca v-am edificat..daca nu, astept nelamuririle
voastre pe adresa redactiei.:)
Ideea e ca toata smecheria asta o asezam frumusel intr-o
tava de cozo unsa cu unt si fie tapetata cu faina fie ornate cu hartie de copt,
si mai lasam sa creasca pan ace ajunge la buza tavii. Apoi ungem toata treaba
cu un galbenus de ou amestecat cu 2-3 linguri de lapte si bagam la cuptorul
incalzit la 180C pana e gata.
V-as zice 30-40 de minute,asa cum zice Laura, dar mie mi-a luat mai mult. De fapt, cozonacului meu.:) Aveti grija!Daca se face sus(ca al meu a crezut de zici ca voia sa iasa din cuptor) si e crud jos, fie il dati mai jos cu o treapta si dati caldura doar de jos,cum am facut eu, fie, daca nu aveti posibilitatea asta, il acoperiti cu o folie de aluminiu, sa nu se mai ia in partea de sus. Il incercati cu o scobitoare imensa(ar fi bine daca ar exista,nu?) fie cu o spaghetica(necoapta,da?:D) si daca iese curate e good to go.Sau to eat.Il scoatem, il lasam sa se raceasca in forma, il taiem si il mancam. Simplu,nu?
V-as zice 30-40 de minute,asa cum zice Laura, dar mie mi-a luat mai mult. De fapt, cozonacului meu.:) Aveti grija!Daca se face sus(ca al meu a crezut de zici ca voia sa iasa din cuptor) si e crud jos, fie il dati mai jos cu o treapta si dati caldura doar de jos,cum am facut eu, fie, daca nu aveti posibilitatea asta, il acoperiti cu o folie de aluminiu, sa nu se mai ia in partea de sus. Il incercati cu o scobitoare imensa(ar fi bine daca ar exista,nu?) fie cu o spaghetica(necoapta,da?:D) si daca iese curate e good to go.Sau to eat.Il scoatem, il lasam sa se raceasca in forma, il taiem si il mancam. Simplu,nu?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu