luni, 30 septembrie 2013

Tort nemtesc de ciocolata/Tort Mickey Mouse

Il putem privi din doua unghiuri: daca vrem un tort decadent de ciocolata e chiar raspunsul la intrebarea noastra, iar daca ne intereseaza un tort pentru o aniversare cu tema Mickey Mouse(si putem folosi fie aceasta reteta de tort fie orice reteta ne place) poate fi un punct de reper. Desigur ca fiind prima oara cand am imbracat un tort in pasta de zahar rezultatul nu e nici pe departe unul care sa te dea pe spate, dar..pentru aniversarea unui copil care nu vede imperfectiunile ci doar imaginea de ansamblu e tocmai bun.:))
Tortul e super la gust, e cremos,asa,si cred ca a trecut lejer pe locul intai in topul preferintelor mele "tortulesti". Nu va asteptati sa fie pufos, v-am zis ca e decadent,da?:))
Hai sa vedem ce avem de facut pentru a obtine o feliuta de-asta:




Ingrediente:

-1/2 cana ulei

-2 oua mari

-1 cana lapte batut

-2 cani zahar

-3/4 cana cacao neindulcita

-2 lingurite esenta de vanilie

-1 ¾ cana faina

-1 ¼ lingurite bicarbonat de sodiu

-1/2 lingurita praf de copt

 

Incalzim cuptorul la 175C. Ungem cu unt,ulei,etc doua forme de 20 sau 24 de cm(eu am facut de 24), asezam hartie de copt si ungem iar.

Intr-un bol mare amestecam uleiul, ouale, laptele batut, zaharul si cacaoa. Batem cu mixerul 2-3 minute pana ce e omogen amestecul. Cu mixerul pe viteza mica in functiune, adaugam o cana de apa calda si amestecam bine.  Adaugam vanilia.

Combinam faina cu praful de copt si cu bicarbonatul. Turnam peste amestecul lichid si mixam pana se omogenizeaza.  Impartim in doua si turnam in tavi. Coacem 25-30 de minute si apoi lasam inca 15 minute in forme sa se raceasca inainte de a le scoate pe un gratar.

Dupa ce se racesc bine le umplem cuuuu.. :

 

Ingrediente :

-200 grame ciocolata

-250 grame unt nesarat la temperatura camerei

-1 galbenus mare,temperatura camerei

-1 lingurita esenta vanilie

-1 ¼ cani zahar pudra cernut

-1 lingura ness(optional)

Maruntim ciocolata si si punem intr-un bol deasupra ununi vas cu apa care fierbe(bain marie) Amestecam pana ce se topeste si dam deoparte pana aducem la temperatura camerei.

Batem untul cu un mixer pana devine spuma apoi adaugam galbenusul si si vanilia si mai batem 3 minute. Dam mixerul pe viteza mica si adaugam zaharul pudra treptat, pana se incorporeaza tot frumos. Dizolvam nessul in 2 lingurite de apa fierbinte si adaugam peste unt, cu mixerul la viteza mica. Procedam la fel si cu ciocolata topita.

Intindem uniform peste blaturile racite.

Eu am adaugat,la cererea sarbatoritului, si niste felii de banana,care au dat un
plus de aroma tortului.

 
Apoi urmeaza partea tehnica:
Punem si celalat blat si fabricam niste urechi fie dintr-un alt blat copt separate fie,daca e doua noaptea si nu mai aveti chef de copt blaturi in plus, din doua briose de ciocolata
 

Decupam din paste de zahar ceva ce vrea sa semene cu fetisoara lui Mickey:

 
Imbracam in pasta de zahar neagra intreg tortul, urechi inclusiv :)

Si apoi ne mai jucam putin cu pasta de zahar pentru a face ochii, nasul si gura.
Ta-daam!




vineri, 27 septembrie 2013

Briose cu afine

Bine v-am regasit la un nou episod din serialul: Briose vs. Cupcakes.Batalia eterna. Cel putin la noi in casa.:)Eu prefer cupcakes, sotul briosele.Si uite-asa sunt nevoita sa fac din amandoua,incercand sa ne convingem reciproc de suprematia favoritei.:) Astazi, niste briose cu afine tocmai bune de facut intr-o sambata dimineata.Se fac usor,rapid si merg si pentru un mic dejun tarziu de duminica,alaturi de o cafea fierbinte.:)

 
Ingrediente:
-1 ½ cana faina
-3/4 cana zahar
-1/2 lingurita sare
-2 lingurite praf de copt
-1/3 cana ulei
-1 ou
-1/3 cana lapte
-1 cana afine
Pentru crumble :
-1/2 cana zahar
-1/3 cana faina
-1/4 cana unt rece taiat cubulete
-1 ½ lingurita scortisoara
 
Incalzim cuptorul la 200C. Asezam formele de briose in tava.
Amestecam ingredientele uscate :faina,zaharul,sarea si praful de copt si separat ingredientele lichide. Turnam ingredientele uscate peste cele lichide si omogenizam.Adaugam si afinele si amestecam usor cu o spatula,sa nu se zdrobeasca.


Pentru crumble : amestecam toate ingredientele pana obtinem un aluat sfaramicios.
Punem din compozitia de muffins in forme cam ¾ si apoi luam crumble cu lingura si completam pana la umplere.
Bagam la cuptor pentru 20-25 de minute,pana sunt aurii.Pofta buna !
 




marți, 24 septembrie 2013

Placinta cu branza sarata

Am gasit reteta asta prin folderul de "nepublicate" si sincer inainte sa o public m-am gandit de doua ori,pentru ca stiu ca dupa ce o sa vada reteta, sotul meu o sa isi aduca aminte de cat de mult ii place si o sa ma roage sa o fac iar. Asa ca e un risc calculat. :)) Azi sau maine probabil ca o sa avem iar placintica asta buna buna si un pahar de iaurt la indemana.:)
Dar se face usor, e buna,si iese si destul de multa..asa ca e una din retetele pe care nu ai cum sa nu vrei sa le faci.

 
Ingrediente:
-un pachet foi de placinta
-300 grame telemea sarata
-200 grame branza dulce
-5 oua
-400 ml iaurt
-150 ml ulei
 
Sfaramam sau dam pe razatoare branza sarata si o punem intr-un bol impreuna cu branza dulce si 3 oua si amestecam bine de tot. Turnam 200 ml iaurt si amestecam iar.
 
 
Luam doua-trei foi de placinta, le ungem cu ulei(pe fiecare in parte), le suprapunem si asezam cateva linguri de compozitie de branza, pe care o intindem bine(ori pe toata suprafata foii,avand grija sa lasam marginile libere 2-3 cm, ori o dunga de la un capat la altul) si rulam bine, apoi asezam intr-o tava mare. Facem la fel cu restul foilor, vom obtine aproximativ 5 rulouri. Intepam rulourile din loc in loc cu o furculita.
 
Intr-un bol mic amestecam cele doua oua ramase cu 200 ml de iaurt si turnam compozitia peste rulourile din tava. Bagam la cuptorul incins la 175 de grade cam 40 de minute sau pana ce foile sunt aurii si se umfla.
 
 
 
 
 

vineri, 20 septembrie 2013

Hamburger cu sos de casa

Pentru ca recent mi-am luat o carte nuuumai si nuuumai cu retete de hamburger(am fost uimita sa vad cate posibilitati exista:) ) am zis ca n-ar fi rau sa incep sa le si execut,constiincioasa cum ma stiti.
Si am inceput bine, cu o reteta traditionala,zic ei, delicioasa, zic eu, de hamburger cu sos salsa facut in casa. Foarte bun!nu va lasati impresionati de numarul mare de ingrediente, majoritatea le avem prin casa mereu.La treaba acum!

 
Ingrediente:
Pentru sos :
-1 lingura ulei masline
-o ceapa taiata rondele
-1 catel usturoi,zdrobit
-1/2 ardei rosu sau iute
-800 grame rosii taiate, la conserva(eu am folosit rosii proaspete,cam un kilogram)
-200 ml otet de vin rosu
-200 grame zahar(mai putin, daca vreti ca sosul sa nu fie foarte dulce)
-3 sau 4 castraveciori murati taiati cublete
-1 mana de coriandru taiat marunt
-sare,piper
 
Pentru burgeri :
-340 gramecarne tocata de vita
-1 lingura ulei de masline sau ulei vegetal
-sare si piper
Pentru garnitura :
-2 felii bacon
-4 felii cheddar
-2 chifle de hamburger
-1 nuca de unt
-2 linguri mustar dulce
-2 castraveti murati taiati rondele
-75 grame salata
 
Pregatim sosul de rosii : incalzim uleiul de masline intr-o craticioara la foc mediu si calim ceapa,ardeiul si usturoiul, amestecand din cand in cand pana se inmoaie.
 
Adaugam rosiile taiate cubulete si amestecam bine. Adaugam otetul si zaharul, apoi aducem la fierbere. Reducem focul si lasam la foc mic aproximativ 30 minute. Saram, piperam. Sosul trebuie sa aiba consistenta unui gem. Incorporam castravetii si coriandrul. Oprim focul.
 
Pregatim burgerii : amestecam carnea, sarea si piperul intr-un bol pama se omogenizeaza. Impartim carnea in doua si formam burgeri. Ii prajim pe ambele parti 5 minute pana ce sunt facuti.
Cand burgerii sunt gata ii luam de pe foc si ii acoperim de doua felii de branza. Ii lasam un pic pana ce se topeste branza.
Taiem chiflele si le incalzim putin pe grill. Ungem cu unt partea din interior a chiflei, punem peu na dintre felii putin mustar si asezam un burger. Adaugam o lingura generoasa de sos si adaugam baconul, castraveciorii murati si salata. Acoperim cu cealalta parte si servim !Putem servi alaturi de cartofi prajiti !Pofta buna !:)
 
 

marți, 17 septembrie 2013

Quesadilla

Fac reteta asta de atat de mult timp incat as fi putut sa jur ca am publicat-o deja.M-am uitat de vreo 3 ori,nu am gasit-o pe blog, insa tot nu sunt convinsa ca nu v-am mai vorbit de ea.:)
Noua ne place mult, se face foarte usor si merge si calda,si rece,si prima zi,si a doua,daca mai apuca..:)
Nu as putea sa va dau gramajul exact al ingredientelor,pentru ca fiecare pune dupa gust,dupa cat are prin casa..etc:) Un sfat,totusi:muuult cascaval!  Fiti generosi! ;)



Sos salsa:

-2 rosii

-1/2 ceapa

-1 ardei

Se spala si se curata legumele si se pun impreuna in mixer(blender) pana ce amestecul e omogen. Se pune salsa pe foc mediu, se sareaza, se pipereaza, si se scade pe foc pana la consistenta dorita. Asta inseamna ca ar trebui sa arate mai mult ca o pasta decat ca o supa crema. Amestecam des si cand arata ca o zacusca :P oprim focul.
 
Apoi incepem operatiunea quesadilla:

 Luam o lipie de tortilla si o asezam comod. Presaram in cel mai generos mod posibil niste cascaval ras peste ea. Taiem niste carnita de pui marunt.Eu am folosit un gratar de pui,dar puteti pune pui rotisat, pulpe la cuptor..orice gasiti la indemana.
 
Punem cateva linguri de sos salsa peste ele
 
 
Si apoi inc-o data mai flacai o mana zdravana de cascaval ras.

 
Asezam frumos o alta tortilla deasupra si gata!Suntem aproape de final. Le punem pe foc mic(eu le-am pus la grill,ca tot l-am cumparat recent, dar pana acum faceam in tigaia de Teflon incinsa-fara ulei,fara nimic)

 Lasam cateva minute pe fiecare parte,pana se topeste cascavalul, taiem si ii multumim Domnului pentru ideile geniale pe care le da unora de compun retete din astea, sa ne putem si noi bucura de ele!Pofta excelenta va doresc!





 

 

joi, 12 septembrie 2013

Biscuiti cu rozmarin

Biscuitii sarati reprezinta raspunsul la multe intrebari foarte importante pentru mine: ce sa-i mai dau lui Razvan la pachet?Ce sa mai rontaim dimineata, la pranz si seara?(copii, rontatitul intre mese duce la obezitate ;) )Ce reteta buna sa mai pun pe blog?;) Si iaca-asa sar ei, biscuitii astia, in evidenta. Si bine fac. Sunt foarte gustosi, spornici siii..gratiedatoritamultumita stampilutei mele(multumesc Edith pentru inspiratie) :D-sunt si frumosi.Pofta buna sa aveti!

Ingrediente:
-180 gr faina
-70 gr unt sarat
-45 ml ulei de masline
-1/4 lingurita sare
-50 gr parmezan
-1 ou
-1 lingurita rozmarin uscat
-1 lingurita cimbru uscat
Punem  parmezanul ras, ierburile, sarea ,untul, uleiul de masline si oul intr-un bol si amestecam pana ce obtinem o crema.
Adaugam faina toata deodata. Amestecam pana omogenizam, dar nu exageram. Incalzim cuptorul la 190C . Luam cu lingura compozitie si formam gramajoare pe care le tasam cu o lingura(eu am folosit stampila de biscuiti)
 
 
 
Presaram putin rozmarin si sare mare peste ei(pe care le apasam incetisor cu mana sa intre in compozitie) si bagam la cuptor pentru 15 minute. Ii lasam sa se raceasca si apoi ii atacam frontal. J
 

marți, 10 septembrie 2013

Orez cu lapte de cocos

Un deliciu. Asta reprezinta orezul asta. Prima data am fost reticenta pentru ca nu ma innebunesc dupa garnitura dulce langa friptura (in general destul de sarata ;) ) Insaa...dupa ce am luat prima inghititura..mi-am schimbat parerea.:) De Razvan ce sa mai zic...nu se putea opri din mancat(noroc ca a iesit muult).
Una peste alta, un gust rafinat, discret, deosebit, a mers de minune si cu friptura noastra dar si simplu(pentru copiii care nu se innebunesc dupa carne), si lasand la o parte ca trebuie bibilit un pic laptele ala de cocos, nu se poate spune ca se face greu,asa ca va recomand sa il incercati!

 
Ingrediente:
-400 ml lapte de cocos
-500 gr orez cu bobul lung
-1 l apa
-200 gr stafide
-40 gr zahar brun
-o lingurita sare
 
Punem laptele de cocos intr-o craticioara cu fund gros, la foc mediu, si salam pe foc amestecand incontinuu cu o lingura de lemn,pana se ingroasa si isi schimba culoarea. Dupa 10-15 minute va incepe déjà sa isi schimbe consistenta. Dupa o perioada se va carameliza, isi va schimba culoarea in maron si grasimea se va detasa . E semnul nostru ca e gata. J
 
Adaugam orezul si amestecam bine de tot cu ce a mai ramas din laptele de cocos. Adaugam si apa, sarea si zaharul brun.
Acoperim partial cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic fara a amesteca.Supraveghem indeaproape insa. J Cand toata apa a fost absorbita, adaugam stafidele si amestecam . mai lasam sa se odihneasca inca 10-15 minute si ne apucam de treaba !:))Super bun !
 

joi, 5 septembrie 2013

Patty melts

Patty melts(imi ploua-n gura si cand pronunt) reprezinta un sandwich facut din hamburger, ceapa calita si cascaval , toate intre doua felii de paine, de obicei din secara, alcatuind o curata nebunie calorica(un pret mic pe care trebuie sa il platim pentru a ne bucura de aceasta experienta culinara). Pentru mine a reprezentat o neasteptata surpriza, mi-a placut atat de mult ca am vorbit vreo doua zi;e despre el.:)) Deci bun, domne',bun!



Ingrediente:

-150 grame unt

-1 ceapa mare, taiata solzisori

-500 grame carne tocata

-sare si piper dupa gust

-8 felii cascaval Cheddar sau Swiss

-8 felii paine de secara

 

Topim doua linguri de unt intr-o tigaie si calim ceapa aproximativ 20 de  minute pe foc mediu,  pana devine aurie si moale.

Amestecam intr-un bol carnea tocata cu sare,piper, sos Worcestershire daca dorim si formam patru hamburgeri.

Intr-o alta tigaie topim 2 linguri de unt la foc mediu si prajim hamburgerii pe ambele parti pana sunt gata.



Ansamblam toata nebunia astfel : o felie de paine, una de cascaval, hamurger, un sfert din ceapa aurie, alta felie de cascaval si a doua felie de paine. Intr-o tigaie curata topim ultimile doua linguri de unt la foc mediu si prajim sandwichul pe ambele parti pana se topeste cascavalul . Nom.Nom nom.

 





marți, 3 septembrie 2013

Rulouri de friganele

Daca v-ati plictisit(ca si cum!:)) )de varianta clasica de friganele, va puteti juca un pic si puteti obtine niste rulouri de toata frumusetea si..gustatenia!:D
In plus, daca faceti rulouri, doar n-o sa le lasati goale,nu?Puneti si umplutura preferata, si sa vedem dupa aia cine e cel mai fericit gustator de friganele din lume..:)
Eu am folosit o crema de branza(ca cea de la carrot cake-branza Philadelphia, zahar pudra, plus arome,daca preferati-coaja sau esenta de portocale, lamaie,etc) dar voi le puteti umple cu ce va pofteste inima. Spor la treaba!:)

 
Pentru a obtine frumuselele astea, taiem marginile de la un toast alb, intindem miezul putin cu un facalet, pana obtinem o "foita" de paine plata , le rulam cu ce vrem noi inauntru-crema de branza in cazul meu-,apoi le dam prin ou batut si hop in tigaie cu ele, unde le prajim pe toate partile pana devin aurii! Le trecem prin zahar tos si le servim calde, aburinde, sa ne innebuneasca papilele gustative!:)