miercuri, 29 aprilie 2020

Mini tarte cu lămâie și zmeură


Habar n-am de ce, dar m-am obișnuit ca, atunci când am căpșune, zmeură, afine, etc., să vreau să fac ceva cu ele ce presupune mai mult decât să le spăl și să le mănânc. Mi se pare că le pun mai bine în valoare dacă le integrez într-o rețetă. Însă cum nu aveam decât o cutiuță mică de zmeură la dispoziție, mare integrare nu am făcut, de data asta, ci le-am dat rolul de... "zmeura de pe tartă". :) 

Ingrediente 

Coji tarte:
-  110 grame cremă de brânză, temperatura camerei
- 30 grame unt moale 
- 100 grame făină 

Cremă:
- 60 ml smântână de frișcă 
- 2-3 linguri lemon curd(pentru rețetă apăsați aici

Extra: zmeură proaspătă, spălată și uscată pe un prosop de hârtie. 

Mixăm crema de brânză cu untul până obținem o compoziție pufoasă. Adăugăm făina și mai mixăm 2-3 minute. Formăm un aluat pe care îl punem într-o folie de plastic și îl băgăm la rece 30-60 minute. 


După ce stă la rece, scoatem aluatul și îl împărțim în bucăți egale. Îl cântărim și, în funcție de mărimea formelor de tartă, îl împărțim. Eu am împărțit în bucăți de 9-10 grame, mi-au ieșit 19 mini tarte. 


Așezăm apoi aluatul în formele de tartă. Eu am avut și forma de silicon, și de metal. Mi-a plăcut mai mult cum s-au copt în formele de metal. Băgăm la cuptorul încins la 190C pentru 10-12 minute. 


Cât timp cojile de tartă se coc, respectiv răcesc, batem frișca băț și o amestecăm cu lemon curdul. Dacă vreți un gust mai pronunțat de lămâie, puneți mai mult lemon curd. 


Montăm apoi tartele cu cremă și le ornăm cu zmeură. Sunt absolut delicioase aceste mini tarte! 






Cabană sau prajitura Carpați


Vă spun cu mâna pe inimă că această prăjitură este preferata familiei, până acum. Este ceva de muncă la ea, nu o să vă mint, însă vă promit că se merită tot efortul. Rețeta am găsit-o la Anyta Cooking. 

Ingrediente :

Blat:
- 1350 grame făină 
- 4 ouă 
- 400 ml lapte
- 300 ml ulei
- 200 grame zahăr 
- un praf de sare
- 1 plic praf de copt

Cremă :
- 400 grame zahăr 
- 12 linguri făină 
- 1.5 l lapte
- 200 grame unt

Glazură:
- 150 grame ciocolată 
- 50 ml lapte
- 10 grame unt

Mixăm ouăle cu zahărul până ce acesta se dizolvă. Adăugăm laptele și uleiul și amestecăm. Punem și făina, un praf de sare, praful de copt și omogenizăm. Frământăm bine aluatul pe un blat înfăinat și îl împărțim în 10 bile egale. 


Întindem fiecare foaie cââât se poate de subțire, într-un dreptunghi de 25x35 cm, și le coacem pe fundul unei tăvi, la 150C, pentru 12 minute. Înainte de a băga la cuptor avem grijă să tăiem excesul de aluat, astfel încât toate foile să fie egale ca mărime. Ele se vor coace foarte frumos. 


Atenție! Foile se întind direct pe hârtie de copt, altfel nu le mai putem dezlipi. Eu fac așa : încep să întind pe un tocător de lemn, când nu mai merge, mut pe o hârtie de copt tăiată la mărimea la care vreau să coc foaia. Pun o altă foaie de copt deasupra și întind până nu mai pot. Când am ajuns la mărimea dorită, înlătur a doua hârtie de copt și tai surplusul de aluat, astfel încât foaia să fie un dreptunghi perfect. Bag la cuptor și mă apuc de următoarea. 


Când foile sunt coapte ne apucăm de cremă. Punem zahărul la caramelizat, amestecând până se topește. Adăugăm făina și amestecăm câteva minute. Adăugăm și laptele și amestecăm la foc mic până se topesc toate bucățile de zahăr caramelizat. La sfârșit adăugăm și untul, pe care il incorporam in cremă. 


Luăm de pe foc și lăsăm crema să se răcorească puțin. Într-o tavă încăpătoare (de preferat cea pe care am copt foile, să fie pe aceeași mărime) punem folie de plastic și începem să montăm prajitura. Punem prima foaie și 2-3 linguri din crema călduță. 


Repetăm operațiunea până la ultima foaie, pe care o lăsăm fără cremă. Păstrăm o cană de cremă pentru a doua zi. Acoperim cu folia de plastic și băgăm la rece, cu o greutate deasupra, să evităm spatiile goale. 


A doua zi scoatem prăjitura de la rece, înlăturăm folia de plastic și tăiem în 6.



Fiecare bucată de prăjitură o tăiem ca în poză. Pentru a ne fi mai ușor așezăm bucata de prăjitură pe marginea blatului. 



Montăm cele două triunghiuri astfel încât să formeze o cabană și le lipim cu crema rămasă. 



Topim, într-un vas mic, ciocolata, laptele și untul, le amestecăm și pensulăm cabanele. 


Le băgăm la rece și le feliem când nu mai putem de poftă.. Dacă asta nu e printre cele mai bune prajituri din lume.. Nu stiu care e! 








Breakfast quesadilla


Dacă nici voi nu mai știți ce să mai pregătiți pentru mic dejun, iată o idee care v-ar putea ajuta! Se face foarte repede și e ilegal de gustoasă!

Ingrediente :
- 4 tortilla
- omletă făcută din 3-4 ouă
- bacon prăjit, tăiat mărunt, cam 200 grame
- cașcaval - cu nemiluita. :)

Treaba e în 2 timpi și 3 mișcări. Luăm o tortilla, așezăm pe ea, în ordinea asta, cașcaval, omletă, bacon, cașcaval, punem a doua tortilla peste și le așezăm frumușel într-o tigaie, la foc mic.

Eu am folosit Comté pentru primul strat de cașcaval și Cheddar pentru al doilea. Mozarella este la fel de, dacă nu chiar mai bună.




 Când quesadilla e gata pe o parte luăm o farfurie întinsă, o așezăm peste tigaie, rotim tigaia astfel încât quesadilla să vină pe farfurie, punem tigaia pe foc și lăsăm quesadilla să alunece ușor pe partea nefăcută, la loc în tigaie.

 După încă 3-4 minute mic dejunul este gata. Îl putem servi cu puțină smântână, e o nebunie!




Drob de pui


Nu am cuvinte să vă explic cât de mult îmi place drobul de pui. Eu miel nu mănânc niciodată, așa că de Paște "bucatele" sunt preponderent de pui. Fac și fripturică de miel, de care nu mă ating nici să îi fac poză, dar în rest...

Anul ăsta am avut o serie de aventuri în legătură cu drobul, pentru că nu am găsit inimioare sau pipoțele proaspete de pui, ce foloseam de obicei, și intrasem în panică la un moment dat, crezând că nu o să am cu ce face drobul. Dar am găsit niște ficăței și niște pipote gătite(în grăsime de rață) care nu numai că s-au dovedit a fi delicioase, dar mi-au salvat și timp, fiind deja prăjite.

Ingrediente :
- 1 kilogram de pipote și inimi(sau ficat, dacă vă place) de pui
- 700 grame piept de pui
- 2 cepe mari, tăiate mărunt
- 2 legături ceapă verde
- 2 legături mărar
- 2 legături pătrunjel
- 5 ouă crude
- 3 ouă fierte
- sare, piper

Începem prin a curăța, spăla și fierbe inimioarele, pipotele, ficatul. Ficatul îl putem prăji, în loc să îl fierbem, pentru un plus de gust. Eu, după cum spuneam, am scăpat de această etapă. Fierbem și pieptul de pui, separat.


Călim ceapa (galbenă) în ulei încins și, când e translucidă, adăugăm și ceapa verde, tăiată mărunt, și mai prăjim 2-3 minute.




Oprim focul și lăsăm amestecul să se răcorească. 
În bolul unui mixer punem organele și pieptul de pui tăiat bucăți, împreună cu mărarul și pătrunjelul tăiate grosier. Le putem, desigur, tăia pe toate la mână, dacă preferăm să simțim bucăți mai mari, dar eu așa mănânc de când mă știu drob, așa îmi place, și nu aș schimba rețeta pentru nimic în lume. 



Cât de mult lăsăm robotul să își facă treaba e fix după bunul plac. Eu las până sunt aproape pastă și sunt bine amestecate. Dacă vreți, folosiți funcția pulse și astfel aveți control asupra compoziției. Aveți însă grijă să fie uniform tăiate și amestecate. Dacă e nevoie, mai opriți robotul și mai amestecați cu o spatulă, pentru uniformizare. 


Eu l-am oprit când arăta așa. Am transferat amestecul într-un bol, și peste el am pus amestecul de ceapă, ouăle bătute, sare și piper după gust. Le amestecăm bine de tot și punem jumătate din compoziție într-o tavă de cozonac mare, tapetată cu hârtie de copt. Peste jumătatea de compoziție așezăm cele 3 ouă fierte și decojite 


Punem și cealaltă jumătate de compoziție și tasăn ușor, să fie uniform.  Băgăm la cuptorul încins la 175C pentru 35-40 de minute, până ce drobul e bine copt.


Așteptăm să se răcească și feliem. O minune, jur! Îmi plouă în gură. 




Tochitură moldovenească


Tochitura moldovenească este o mâncare sățioasă, gustoasă, relativ ușor de făcut și tocmai bună pentru o masă în familie.

Ingrediente :
- 700 grame carne de porc, tăiată cuburi
- 3 cârnați (afumați), tăiați felii
- 1 pahar de vin alb
- 1 ceapă mare, tăiată mărunt
- 3-4 căței usturoi
- 1 lingură bulion
- 300-400 grame suc de roșii, sau o conservă de roșii tăiate
- sare, piper, foi de dafin, boia dulce

Începem prin a căli ceapa în ulei încins. Când s-a înmuiat puțin, adăugăm carnea de porc. Când începe să se facă adăugăm cârnații tăiați felii. Focul trebuie să fie moderat spre mic, să nu se ardă nimic prin tigaie. :)



 Adăugăm un pahar cu apă și usturoiul pisat și amestecăm din când în când. După ce se evaporă apa, mai adăugăm, în cazul în care carnea nu e încă făcută. Când e gata și apa a dispărut adăugăm vinul și amestecăm până ce începe să se evapore.


Punem 2-3 foi de dafin, bulionul, sucul de roșii, boiaua, sare și piper după gust și lăsăm să fiarbă acoperit până ce carnea e moale și suculentă și sosul a început să scadă. 


Servim cu mămăliguță fierbinte, brânză (rasă) și ou ochi. Poftă bună!