Pasteis de nata reprezintă un desert specific portughez. Dacă ajungi în Portugalia vei găsi micuțele astea la orice colț de stradă, pentru că patiseriile sunt la tot pasul acolo. Deseori le poți găsi alături de alte deserturi, foietaje pufoase, cornuri cu diferite umpluturi, dar si sandwichuri cu bahalao, codul de Atlantic întâlnit la fel de des ca pasteis de nata.
Ingrediente :
- un aluat de foietaj
- 3 linguri făină
- 1 1/4 căni lapte
- 1 1/3 căni zahăr
- 1 baton scorțișoară (eu am pus un praf, nu aveam baton)
- 2/3 căni apă
- 1/2 linguriță esență vanilie
- 6 gălbenușuri, batute
Amestecăm făina și 1/4 cană de lapte într-un bol
Încălzim laptele rămas și îl adăugăm peste amestecul de făină și lapte.
Când siropul e gata, îl turnăm în fir subțire peste lapte și făină.
Desfacem aluatul din pachet
Tăiem feliuțe pe care le așezăm în formele speciale unse cu puțin unt. Adaptăm aluatul la formă, cu ajutorul degetelor, având grijă să lăsăm strat mai gros la margini.
Când am terminat de pus aluatul în forme, turnăm compoziție în fiecare formă, cam 3/4,nu plin.
Punem formele într-o tavă și băgăm tava în cuptorul încins la maxim. 250C eu. 8-9 minute, până devin aurii. Eu am întors capul 2 minute și unele mi s-au ars, la prima tavă. 🙈
Cam așa stă treaba cu minunățiile astea mici. Spor!