Dar rabdarea ne ajuta inca o data in cazul de fata,si daca avem o zi de investit(nu de pierdut,de investit,da?) putem sa ne bucuram..hmm..sa ma gandesc la cate zile ne-au ajuns noua cele 11 borcane de zacusca...2 saptamani? :))
Serios acum,stiu ca e o provocare, dar se merita fiecare secundica.Zacusca rules.Am zis!
Eu nu mai am,ca v-as servi,dar cred ca foarte curand voi face iar,ca ne lipseste teribil..:)
P.S. Imi pare rau ca nu am poze din timpul procesului de fabricatie,dar de obicei fac zacusca noaptea, cand dorm copiii, asa ca pozele sunt ultima mea grija pe la 2 a.m. ;)
Ingrediente:
-5 kg vinete
-7 kg ardei(daca aveti si kapia e super,pe
aici mai rarut)
-1,7 kg ceapa
-1 l ulei
-1 l bulion
-sare mare
-foi de dafin
-boia dulce
Avem grija sa alegem legume frumoase, nu
lovite, nu stricate.
Coacem vinetele pe plita iar ardeii la
cuptor,avand grija sa rotim pentru a se coace uniform. Peste ardei putem pune
putina sare inainte sa ii bagam la cuptorul incins.
Cand sunt gata le curatam de pielite si de
seminte(dupa ce se racesc,da ?:) )si le dam fie prin masina de tocat carne
fie la robot.
Taiem ceapa mic, insa la mana, cu folosim
robotul, ca lasa prea multa apa. O calim in jumatate din cantitatea de ulei
pana devine transparenta.
Cand e gata, adaugam boiaua,amestecam si
adaugam vinetele si ardeii precum si restul de ulei si bulionul. Amestecam impreuna cu
dafinul(2-3 foi) si lasam la foc mic in jur de 4 ore,pana se ridica uleiul,
amestecand cu o lingura de lemn…ei bine….incontinuu..ca daca se prinde pe fund
s-a dus toata munculita noastra si e pacat.
Cand e gata turnam fierbinte in borcanele
sterilizate(la cuptor sau in sterilizatorul pentru biberoane-sac !)si
fierbinti, apoi le intoarcem cu susul in jos si le punem sub o patura pana a
doua zi, cand le transportam in camara. Consumam cu masura !:))