marți, 9 iulie 2013

Enchiladas de pui

Nu v-am vorbit niciodata despre topul preferintelor mele cand vine vorba de bucatarii. Va vad foarte curiosi,asa ca iata:
 1.Mancarea asiatica. As putea sa mananc dimineata,la pranz si seara numai mancare asiatica. Imi place tot la ea. Mi-as dori sa stiu sa gatesc mai bine, pentru ca ce fac eu nu se compara nici pe departe cu ce face doamna de la chinezescul din cartier, dar trebuie sa mai castige si oamenii niste bani, nu?Daca facem totul in casa, unde se duce economia tarii?:))
2. Mancarea mexicana. O ador. E grea, intr-adevar, satioasa, dar si extrem de gustoasa si variata. Nu varianta picante, pentru ca eu nu mananc picant, dar in rest..fara impedimente!:))
3. Mancarea greceasca. Need I say more? Souvlaki, tzatziki, feta saganaki..sa nu mai vorbim de o caracatita la gratar...Grecii stiu sa manance, ce sa mai!Si sa se distreze.:)
Dar sa revenim la oile noastre. Daca mancare chinezeasca nu fac foarte des, pentru ca iti trebuie arta si precizie sa iti iasa la fel, la mancarea mexicana e mai usor, asa ca prestam adesea cu mare placere.
Asa ca astazi va gatim niste enchiladas de pui cu sos alb, o minunatie pliina de savoare(si calorii,da :D). Sa nu va sperie numarul de vase pe care trebuie sa le spalam, fiecare farfuriuta si tigaita isi merita osteneala. Din pacate, pozele au fost facute cand mancarea era rece, pentru ca atunci cand era fierbinte eu serveam musafirii, asa ca nu ii pun in valoare frumusetea naturala, dar daca o sa incercati reteta o sa vedeti la ce ma refer.:))

 
 
 
Ingrediente:
-2 ½ cani pui fiert si maruntit
-2 cani supa ramasa de la pui
-3 linguri ulei
-12 foi tortilla
-1 ceapa mare taiata marunt
-1 lingurita boia dulce
-1/2 cana smantana plus inca o cana separat
-2 linguri faina
-2 linguri unt
-2 ½ cani cascaval ras
-sare, piper
-coriandru
 
Incalzim 2 linguri de ulei la foc mediu intr-o tigaie. Prajim foile de tortilla nu mai mult de 20 de secunde pe fiecare parte, apoi le scoatem pe cateva prosoape de hartie. Ele nu trebuie sa devina crocante, doar sa se inmoaie putin, de aceea avem grija sa nu le lasam pe foc mai mult decat e nevoie.
Incalzim o lingura de ulei separat, in alta tigaie, tot la foc mediu. Prajim ceapa un minut, apoi adaugam puiul si jumatate de lingurita de  boia dulce.  Amestecam. Adaugam ½ cana de supa si amestecam iar.  Punem si jumatate de cana de smantana si avem grija sa omogenizam. Dam intr-un foc si apoi oprim focul si dam deoparte.
Intr-o tigaie separata(da,bine,spalam mai mult azi, dar se merita, jur !) topim untul si presaram faina. Amestecam si lasam la foc mediu un minut doua.Turnam 1 cana ½ supa si mai lasam vreo doua minute. Reducem focul , apoi adaugam cana de smantana. Amestecam apoi adaugam si 1 cana jumatate de cascaval si amestecam iar. Adaugam ½ lingurita boia dulce, precum si sare si piper dupa gust.
Pentru a le ansambla, punem cu lingura din amestecul de pui in foaia de tortilla, turnam cascaval din abundenta J si rulam. Punem toate enchiladas intr-o tava(eu am una de yena care se potriveste bine) si turnam  peste ele sosul de branza.  Daca vrem(si nu e rea ideea) mai presaram niste cascaval deasupra. Bagam la cuptorul incins la 180 de grade pentru 30 de minute.  Scoatem din cuptor si presaram coriandru tocat. Servim fierrbinte ! Demential !