P.S. Scuze pentru poze,sunt mai uratele ca de obicei,insa sunt facute acum muult timp,si nu am mai avut timp sa le refac.Promit sa revin cu poze mai frumusele dupa Paste! :)
Because today's recipe is a Romanian traditional one, and because I don't know how many of you, the ones that are reading my blog, would be interested in this recipe, I won't post this today in English, but if anyone likes the pictures and would like to try it(it's delicious, btw :) ), just let me know and you'll have it in no time! :) Thank you! :*
Ingrediente pentru 2 cozonaci:
-1 kg faina
-2 cuburi mai mari de drojdie
-4 oua
-1 cana zahar
-1/2 l lapte
-200 grame margarina
-50 grame margarina solida pentru uns
-2-3 linguri cacao
-esenta vanilie, rom,
stafide, rahat, nuca..etc
Intr-o parte a unui vas mai mare de plastic
se pune faina cernuta . Drojdia se freaca intr-un castron mic cu o lingurita de
zahar pana se lichefiaza si se amesteca usor
cu 150 ml lapte caldut. Se toarna acest amestec in marginea goala a
ligheanului si se amesteca impreuna cu putina faina din dreptul sau pana capata
consistenta unei smantani mai groase. Se lasa 15 minute sa creasca.
Intr-un alt vas se amesteca 4 galbenusuri
cu 4 lingurite rase de sare. Albusurile se bat spuma intr-un alt recipient.
Zaharul se amesteca impreuna cu 150 ml lapte caldut si se adauga si
esentele(rom,vanilie,ce preferam). Restul de lapte pana la ½ l se pastreaza
caldut.
Dupa cele 15 minute turnam in ligheanul
mare si amestecul de lapte cu zahar si mirodenii si restul de lapte cald.
Amestecam.
Punem la topit margarina si dupa ce se
topeste o racim usor. Ea se va adauga ultima in compozitie.
Incepem sa amestecam bine de tot toate
ingredientele(in afara de margarina), insa nu framantam mai mult de 10 minute.
Cand e gata adaugam si margarina. Lasam sa creasca aluatul aproximativ o ora
intr-un loc caldut(eu las langa calorifer :D ) Ungem tavile cu margarina.
Cand a crescut
impartim aluatul in 4 parti egale. Ungem masa cu ulei
si mainile la fel si intindem cu palmele un sfert de aluat(de o grosime de
aproximativ 5 cm). Presaram cu un amestec
facut dinainte din cacao si zahar
si adaugam stafide, rahat, nuca..dupa pofta. J
Rulam. Repetam operatiunea cu al doilea
sul. Le asezam in cruce si le impletim, apoi il punem in tava unsa. Facem la
fel pentru al doilea cozonac. Batem un ou si ungem cozonacii. Ii bagam in cuptorul incins. Dupa aproximativ
45 de minute facem testul scobitorii. Ii scoatem din
cuptor si asteptam sa se raceasca in forme, ii feliem dupa ce se racesc. Mniam
mniam,ce sa mai…