Dragii mosului,
Pasiune cu gust intra in vacanta o perioada (medie) de timp.:) Sper sa am conexiune la internet pentru ca planul meu este sa pun poze cu mancarurile pe care le voi intalni pe tot parcursul acestei escapade.:) Mie imi place mereu sa vad poze cu mancare de la oameni care pleaca pe cate undeva, asa ca daca mai e cineva ca mine, il astept cu drag pe blog.:)
Daca nu, dupa jumatatea lunii august va astept cu retete noi, gustoase si usor de preparat.Va doresc o vacanta minunata tuturor si sa ne "vedem" cu bine peste o luna!
Paaa...siune cu gust tuturor!!!
marți, 23 iulie 2013
duminică, 21 iulie 2013
Clatite cu afine
Nu stiu daca am mai spus, dar imi plac mult "bucatele" :D care sunt bune si in forma lor de baza si poti si varia pe tema lor la infinit.:) Asa sunt clatitele pufoase, pancakesurile, care exista atat in forma dulce-cu ciocolata, fructe, etc, dar si sarate-cu bacon, de exemplu(o sa pun si reteta intr-o zi mai libera):). Asa ca mi-am propus sa va prezint cat mai multe variante ale acestui mic dejun (si nu numai) iar voua va revine sarcina grea de a decide castigatoarea!:)
Ingrediente:
-1 ¾ cani faina
-1/4 cana zahar
-1 lingura praf copt
-1/2 lingurita sare
-1 ¾ cani lapte sau lapte batut
-2 oua
-3 linguri ulei
-1 lingura unt topit
-1 lingurita esenta vanilie
-1 cana afine proaspete
Amestecam ingredientele uscate-faina,
zahar, praf de copt si sare. In alt vas
amestecam laptele, ouale, uleiul, untul topit si esenta de vanilie. Punem amestecul
de faina peste cel lichid si amestecam cu o spatula de jos in sus, usor, pana
se omogenizeaza. Turnam si afinele peste si amestecam usor.
Incalzim o tigaie, o ungem cu putin unt si
turnam cu un polonic compozitie in tigaia incalzita la foc mediu. Cand incep sa se formeze bule la suprafata
clatitei, intoarcem si lasam un minut si pe partea cealalta. Simplu si gustos !Pofta
buna !
marți, 16 iulie 2013
Gazpacho
Uff..la noi au fost niste calduri zilele astea...sa mai zica cineva ceva de Belgia!:))Daca o mai tine asa o sa mi se para atragatoare si Marea Nordului...pe care deocamdata o gasesc lipsita de interes.:)
Ideea e ca atunci cand e asa cald nu prea iti vine sa stai in bucatarie pe langa cuptor sau aragaz, asa ca tare bine prinde o supa rece, care intamplator(sau nu) e si foarte gustoasa si hranitoare!:)
Se face repede(asta dupa ce curatam legumele) si e excelenta dupa cateva ore la frigider!
Ideea e ca atunci cand e asa cald nu prea iti vine sa stai in bucatarie pe langa cuptor sau aragaz, asa ca tare bine prinde o supa rece, care intamplator(sau nu) e si foarte gustoasa si hranitoare!:)
Se face repede(asta dupa ce curatam legumele) si e excelenta dupa cateva ore la frigider!
Ingrediente:
-1 kg rosii coapte
-1 castravete
-2 ardei rosii
-2 catei usturoi
-1/2 ceapa alba
-50 ml otet
-100 ml ulei
-sare,piper
-1 lingura bullion
Curatam ardeii si castravetele. Castravetele
il curatam si de seminte cu ajutorul unei lingurite. Crestam rosiile sub forma
de cruce si le punem in apa clocotita pentru cateva minute, pentru a le putea
curata de pielita mai usor. Dupa ce le curatam de pielita, le curatam si de
samburi.
Punem pulpa de la rosii, castravetele si
ardeii curatati de coaja si seminte, usturoiul curatat si ceapa intr-un blender.
Adaugam otetul, uleiul, sare si piper dupa gust. Le lasam minim un minut la blender, pana
devin omogene. Adaugam si bulionul si mai pulsam o data, de doua ori. E gata !
Supa trebuie sa stea acum la rece pentru minim 3 ore si apoi e gata de servire !Pofta
buna !
sâmbătă, 13 iulie 2013
Tort colibri
Se spune despre tortul asta ca daca il mananci incepi sa ciripesti la fel ca pasarea colibri.:)) Asa de bun e! Ei..nu stiu daca am ciripit ca ea sau am pleoscait de placere ca o broscuta, dar sigur a fost un tort pe cinste! Si daca va place carrot cake-ul(si stiiiu ca va place :)) o sa adorati si desertul asta, pentru ca fac parte cam din aceeasi familie. Chiar si glazura e cam la fel.
Sa nu va sperie fructele exotice enumerate mai jos, practic bananele si portocalele sunt tot timpul la indemana noastra, iar fructul pasiunii si mango se gasesc si ele cam peste tot.
Va recomand calduros acest tort pentru o ocazie speciala macar, daca nu pentru o banala dupa amiaza de duminica...:)
Sa nu va sperie fructele exotice enumerate mai jos, practic bananele si portocalele sunt tot timpul la indemana noastra, iar fructul pasiunii si mango se gasesc si ele cam peste tot.
Va recomand calduros acest tort pentru o ocazie speciala macar, daca nu pentru o banala dupa amiaza de duminica...:)
Ingrediente:
-250 grame faina
-250 grame zahar
-1 lingurita scortisoara
-1 lingurita bicarbonat sodium
-3 oua batute
-200 ml ulei, plus extra pentru uns
-50 grame nuci, faramitate
-50 grame migdale faramitate
-2 banane facute piure
-1 mango mare curatat facut piure
-2 fructul pasiunii-doar miezul
-coaja de la o portocala
Pentru glazura :
-200 grame crema de branza temperatura
camerei
-50 grame unt, temperatura camerei
-coaja de la o portocala
-400 grame zahar pudra
Incalzim cuptorul la 180C. Ungem cu unt
doua forme de tort de 24 cm. Cernem impreuna faina, bicarbonatul, scortisoara
si zaharul. Adaugam ouale, uleiul,
nucile, migdalele, fructele si coaja de portocala si amestecam bine.
Impartim compozitia in doua si coacem 30-35
minute, pana cand e gata. Racim in forme.
Intre timp, pregatim glazura :
amestecam crema de branza cu untul pana devin pufoase si adaugam coaja de
portocala si zaharul pudra.
Ansamblam tortul si bagam la rece o ora, doua. Foarte bun !
joi, 11 iulie 2013
Flammekueche
Rețetă și poveste, sau călătorie virtuală, aici.
Rețetă simplă, după cum urmează :
Ei, si o data lectia de geografie gastronomica gata, va invit din toata inima sa incercati aceasta minunatie, merge perfect ca gustare, aperitiv, mic dejun, cina..:)) ce vreti voi, ca e buna tare!
Ingrediente:
Pentru blat:
-250 grame faina
-50 ml ulei
-un praf de sare
-apa
Umplutura :
-90 grame smantana
-90 grame branza proaspata
-o ceapa mare
-jumatate de pahar de vin alb,sec
-150 grame de bacon afumat
Punem faina, uleiul si sarea intr-un bol,
amestecam cu mana, apoi incepem sa adaugam putin cate putin apa incat sa formam
un aluat. Punem aluatul in folie de plastic si bagam la rece o ora.
Intre timp, taiem ceapa solzisori. Intr-o
tigaie punem un cub de unt si putin ulei si calim ceapa la foc mic. Adaugam vinul
si lasam pe foc pana se evapora.
Incalzim cuptorul la
280C. Impartim aluatul pe jumatate. Intindem fiecare jumatate pe o hartie de copt cat de subtire putem. Decupam
un cerc ajutandu-ne de o forma de tort sau de o farfurie. Indoim marginile cu
mana sau cu o furculita pentru a forma un fel de bariera.:)
Intr-un bol amestecam smantana cu branza
proaspata. Impartim in doua si intindem pe fiecare foaie de aluat. Intindem bine, pana la margine. Punem baconul
taiat cubulete si peste ceapa calita apoi saram si piperam dupa gust. Bagam la
cuptorul incins pana ce este gata(se rumeneste).
marți, 9 iulie 2013
Enchiladas de pui
Nu v-am vorbit niciodata despre topul preferintelor mele cand vine vorba de bucatarii. Va vad foarte curiosi,asa ca iata:
1.Mancarea asiatica. As putea sa mananc dimineata,la pranz si seara numai mancare asiatica. Imi place tot la ea. Mi-as dori sa stiu sa gatesc mai bine, pentru ca ce fac eu nu se compara nici pe departe cu ce face doamna de la chinezescul din cartier, dar trebuie sa mai castige si oamenii niste bani, nu?Daca facem totul in casa, unde se duce economia tarii?:))
2. Mancarea mexicana. O ador. E grea, intr-adevar, satioasa, dar si extrem de gustoasa si variata. Nu varianta picante, pentru ca eu nu mananc picant, dar in rest..fara impedimente!:))
3. Mancarea greceasca. Need I say more? Souvlaki, tzatziki, feta saganaki..sa nu mai vorbim de o caracatita la gratar...Grecii stiu sa manance, ce sa mai!Si sa se distreze.:)
Dar sa revenim la oile noastre. Daca mancare chinezeasca nu fac foarte des, pentru ca iti trebuie arta si precizie sa iti iasa la fel, la mancarea mexicana e mai usor, asa ca prestam adesea cu mare placere.
Asa ca astazi va gatim niste enchiladas de pui cu sos alb, o minunatie pliina de savoare(si calorii,da :D). Sa nu va sperie numarul de vase pe care trebuie sa le spalam, fiecare farfuriuta si tigaita isi merita osteneala. Din pacate, pozele au fost facute cand mancarea era rece, pentru ca atunci cand era fierbinte eu serveam musafirii, asa ca nu ii pun in valoare frumusetea naturala, dar daca o sa incercati reteta o sa vedeti la ce ma refer.:))
1.Mancarea asiatica. As putea sa mananc dimineata,la pranz si seara numai mancare asiatica. Imi place tot la ea. Mi-as dori sa stiu sa gatesc mai bine, pentru ca ce fac eu nu se compara nici pe departe cu ce face doamna de la chinezescul din cartier, dar trebuie sa mai castige si oamenii niste bani, nu?Daca facem totul in casa, unde se duce economia tarii?:))
2. Mancarea mexicana. O ador. E grea, intr-adevar, satioasa, dar si extrem de gustoasa si variata. Nu varianta picante, pentru ca eu nu mananc picant, dar in rest..fara impedimente!:))
3. Mancarea greceasca. Need I say more? Souvlaki, tzatziki, feta saganaki..sa nu mai vorbim de o caracatita la gratar...Grecii stiu sa manance, ce sa mai!Si sa se distreze.:)
Dar sa revenim la oile noastre. Daca mancare chinezeasca nu fac foarte des, pentru ca iti trebuie arta si precizie sa iti iasa la fel, la mancarea mexicana e mai usor, asa ca prestam adesea cu mare placere.
Asa ca astazi va gatim niste enchiladas de pui cu sos alb, o minunatie pliina de savoare(si calorii,da :D). Sa nu va sperie numarul de vase pe care trebuie sa le spalam, fiecare farfuriuta si tigaita isi merita osteneala. Din pacate, pozele au fost facute cand mancarea era rece, pentru ca atunci cand era fierbinte eu serveam musafirii, asa ca nu ii pun in valoare frumusetea naturala, dar daca o sa incercati reteta o sa vedeti la ce ma refer.:))
Ingrediente:
-2 ½ cani pui fiert si maruntit
-2 cani supa ramasa de la pui
-3 linguri ulei
-12 foi tortilla
-1 ceapa mare taiata marunt
-1 lingurita boia dulce
-1/2 cana smantana plus inca o cana separat
-2 linguri faina
-2 linguri unt
-2 ½ cani cascaval ras
-sare, piper
-coriandru
Incalzim 2 linguri de ulei la foc mediu
intr-o tigaie. Prajim foile de tortilla nu mai mult de 20 de secunde pe fiecare
parte, apoi le scoatem pe cateva prosoape de hartie. Ele nu trebuie sa devina
crocante, doar sa se inmoaie putin, de aceea avem grija sa nu le lasam pe foc
mai mult decat e nevoie.
Incalzim o lingura de ulei separat, in alta
tigaie, tot la foc mediu. Prajim ceapa un minut, apoi adaugam puiul si jumatate
de lingurita de boia dulce. Amestecam. Adaugam ½ cana de supa si
amestecam iar. Punem si jumatate de cana
de smantana si avem grija sa omogenizam. Dam intr-un foc si apoi oprim focul si
dam deoparte.
Intr-o tigaie separata(da,bine,spalam mai
mult azi, dar se merita, jur !) topim untul si presaram faina. Amestecam si
lasam la foc mediu un minut doua.Turnam 1 cana ½ supa si mai lasam vreo doua
minute. Reducem focul , apoi
adaugam cana de smantana. Amestecam apoi adaugam si 1
cana jumatate de cascaval si amestecam iar. Adaugam ½ lingurita boia dulce,
precum si sare si piper dupa gust.
Pentru a le ansambla, punem cu lingura din
amestecul de pui in foaia de tortilla, turnam cascaval din abundenta J si rulam. Punem toate enchiladas intr-o tava(eu am una de yena care
se potriveste bine) si turnam peste ele
sosul de branza. Daca vrem(si nu e rea
ideea) mai presaram niste cascaval deasupra. Bagam la cuptorul incins la 180 de
grade pentru 30 de minute. Scoatem din
cuptor si presaram coriandru tocat. Servim fierrbinte ! Demential !
sâmbătă, 6 iulie 2013
Creme brulee II
Pai ce, numai filmele sa aiba si partea a doua..a treia..etc..?:)) Crème brulee e mai fraiera? Nuu! Uite ca dupa ce acum ceva timp va aratam prima reteta astazi vin cu partea a doua, mai buna, mai frumoasa, mai desteapta.:)) In mare la fel, ingredientele sunt aceleasi, insa schimbam putin cantitatile.
Nu am mai facut poze cu procesul de creatie, e foarte simplu si nu prezinta nici un factor wow. Produsul final insa, chiar daca arata la fel si astia n-au inventat pozele din care sa puteti gusta, este mult mai bun, mai fin si mai delicat, asa ca e musai sa incercati desertul asta cand aveti putin timp liber.
Nu am mai facut poze cu procesul de creatie, e foarte simplu si nu prezinta nici un factor wow. Produsul final insa, chiar daca arata la fel si astia n-au inventat pozele din care sa puteti gusta, este mult mai bun, mai fin si mai delicat, asa ca e musai sa incercati desertul asta cand aveti putin timp liber.
Ingrediente:
-350 ml lapte
-75 ml frisca lichida
-75 grame zahar
-2 oua
-3 galbenusuri
-2 lingurite extract vanilie
-un praf sare
-zahar pentru topping
Incingem cuptorul la 160C si pregatim 4 forme
de sufle intr-o tava de copt mai adanca. Amestecam laptele cu frisca lichida
intr-o oala si le punem pe foc pana dau intr-un clocot. Dam deoparte.
Intr-un bol batem cu telul ouale intregi cu
galbenusurile, apoi adaugam zaharul, sarea si vanilia. Turnam usor amestecul
peste lapte si amestecam constant pana se omogenizeaza. Strecuram printr-o sita
deasa pentru a scapa de eventualele resturi de ou. Turnam egal in formele de sufle. In tava in
care sunt formele turnam apa fierbinte pana la jumatatea formei . Bagam la cuptor pentru 30-40 de minute, pana ce lama unui cutit va
iesi curata. Scoatem si racim.
Pentru a face crusta de deasupra presaram
zahar brun si folosim fie arzatorul special fie un cuptor cu grill dat pe partea
de sus in care bagam formele cateva minute pana ce zaharul se caramelizeaza.
Creme brulee se serveste rece, de la
frigider, iar zaharul il topim exact inainte de servire. Pofta buna !
vineri, 5 iulie 2013
Supa groasa cu porumb si cascaval
La noi e rece, chiar daca ne apropiem de jumatatea lui iulie, asa ca supa asta merge la fix. Sincera sa fiu, mi se pare ca supa asta merge la fix in orice moment, pentru ca e absolut delicioasa. Stiu ca zic asta mereu :)) dar chiar asa sunt unele retete, un deliciu. Si mai ales cele de aici. Nu dau niciodata gres.
Asa ca va sfatuiesc sa incercati aceasta supa groasa, hranitoare, gustoasa, nu de alta, dar acum vine iarna si o sa avem nevoie de retete care sa ne ajute sa trecem usor peste frig.:D
Asa ca va sfatuiesc sa incercati aceasta supa groasa, hranitoare, gustoasa, nu de alta, dar acum vine iarna si o sa avem nevoie de retete care sa ne ajute sa trecem usor peste frig.:D
Ingrediente:
-4 linguri unt(aproximativ 100 grame)
-1 ceapa taiata marunt
-3 felii bacon taiate bucati
-3 ardei grasi taiati cubulete(culori
diferite ar fi si mai frumos)
-1 cutie boabe porumb
-1/4 cana faina
-3 cani supa de pui(eu dizolv un cubulet in
apa fierbinte cand nu am supa la indemana)
-1 cana lapte
-1 cana smantana dulce
-1 cana cascaval ras
-1/3 cana ceapa verde taiata marunt
-chifle scobite de miez
Intr-o oala mare topim
untul la foc medium-inalt. Prajim ceapa cateva minute. Adaugam baconul si mai prajim un minut
doua apoi adaugam ardeii si mai lasam doua minute. Adaugam si porumbul scurs de
apa si mai lasam pe foc un minut doua.
Presaram faina peste
legume si amestecam , apoi turnam supa, amestecam iar si lasam pana se ingroasa,
3-4 minute, dupa care reducem focul. Turnam laptele si smantana pentru frisca , acoperim si lasam sa
fiarba la foc mic 15 minute.
Adaugam cascavalul si ceapa verde. Dupa ce
se topeste cascavalul potrivim de sare si piper.
Turnam in chifle si servim fierrrbintee !!!
DE-LI-CIOA-SA !
miercuri, 3 iulie 2013
French toast aka Friganele (cu fructe)
Friganelele, carora eu ani de zile le-am zis papanasi(habar n-am de ce,asa se zicea la noi in cartier:D) au fost pe locul 1 in topul preferintelor mele muuult timp. Si nici acum nu imi sunt indiferente,mai ales ca de curand am facut miununatiile astea care mi-au rascolit amintiri.:)
Pai cum sa nu-mi placa?Au numai plusuri: se fac extrem de usor, nu sunt scumpe, avem de obicei ingredientele prin casa(poate nu fructele pe care le-am folosit eu azi,dar merg si fara foarte bine), merg si ca desert si pentru un mic dejun delicios, si sunt buuuuneee rau!Bonus, copiii le adora,asa ca putem satisface si gusturi mai pretentioase.:)
Si parca bagate la cuptor (in loc de a le praji in ulei) nici nu trezesc remuscari cu privire la calorii,nuu?:))
Pai cum sa nu-mi placa?Au numai plusuri: se fac extrem de usor, nu sunt scumpe, avem de obicei ingredientele prin casa(poate nu fructele pe care le-am folosit eu azi,dar merg si fara foarte bine), merg si ca desert si pentru un mic dejun delicios, si sunt buuuuneee rau!Bonus, copiii le adora,asa ca putem satisface si gusturi mai pretentioase.:)
Si parca bagate la cuptor (in loc de a le praji in ulei) nici nu trezesc remuscari cu privire la calorii,nuu?:))
Ingrediente:
-10 felii de paine fara coaja
-3 oua
-400 ml lapte
-1 plic zahar vanilat
-3 linguri zahar
-scortisoara
-esenta vanilie
-Fructe
-Sirop artar/miere/orice alt sirop
-Felii migdale
Ungem cu unt o tava, apoi asezam feliile de
paine(daca nu ne incap toate lucram pe mai multe fronturi). Separat batem ouale
pana devin pufoase si incep sa isi schimbe culoarea, adaugam laptele, apoi
zaharul vanilat, zaharul tos, un praf de scortisoara si jumatate de lingurita
de esenta de vanilie.
Turnam amestecul peste feliile de paine
pana ce acestea sunt imbibate bine de tot si bagam la cuptorul incins la foc
mediu pana ce se rumenesc. Le scoatem pe o farfurie si turnam sirop peste, apoi
adaugam fructe, felii de migdale,etc. Servim cald.O minunatie !
luni, 1 iulie 2013
Pui scaloppina
Carne de pui, smantana, ciuperci, vin...ingredientele mele preferate pentru o mancare gustoasa. Niste kaiser mai lipsea si chiar ca erau toate.:)
Fara Kaiser, insa cu muuult gust si foarte satios. Va recomand sa incercati puiul asta, daca nu cumva ati mancat deja,si atunci mergeti la sigur.:))
Fara Kaiser, insa cu muuult gust si foarte satios. Va recomand sa incercati puiul asta, daca nu cumva ati mancat deja,si atunci mergeti la sigur.:))
Ingrediente:
-1 pachet spaghetti
-1 piept mare de pui(sau doi mai mici)
-sare si piper
-faina
-2 linguri ulei masline
-4 linguri unt
-1 cutie ciuperci
-1 cana vin alb sec
-supa de pui(optional)
-1 lamaie
-1/2 cana smantana
-patrunjel
-cascaval ras
Fierbem pastele conform instructiunilor de pe
pachet.
Taiem pieptul de pui in felii mai groase .
il batem putin cu ciocanul de snitele, il saram si piperam si il dam prin
faina. Topim untul si uleiul de masline intr-o tigaie si prajim puiul la foc mediu pana
se rumeneste pe ambele parti. Scoatem
pe o farfurie si punem deoparte.
Aruncam ciupercile in
tigaia din care am scos puiul si amestecam. Turnam imediat
vinul si supa de pui si stoarcem si sucul de la jumatate de lamaie,sau chiar de
la una intreaga,dupa gust. Amestecam bine sa se amestece totul, mai ales ce e
pe fundul tigaii, si lasam pe foc aproximativ 1 minut, pana se reduce sosul.
Turnam smantana si
amestecam, apoi patrunjelul tocat marunt. Oprim focul. Saram, piperam dupa
gust.
Asezam pastele pe
farfurie, apoi puiul si turnam peste sos din belsug.:) Presaram si cascaval ras deasupra. Servim cald!